Favoritböcker

Följande böcker har en given plats i min bokhylla:

Skönlitteratur

Ædnan Linnea Axelsson
Något så ovanligt som en modern bok skriven som epos. Det vackra och sirligt utformade språket tar oss med på en känslomässigt fylld resa, genomkorsad av nostalgi över en förlorad värld. Varje mening bär en sådan tyngd. Varje sida bär en sådan tyngd.

Mäster – Alexandra Coelho Ahndoril
Roman baserad på August Palms resa från skräddargesäll till importör av socialdemokratin till Sverige. Mycket skickliga miljöbeskrivningar och stämningsskapare. Språket är tätt och smakrikt och skapar stark närvarokänsla. Genomgående och effektiv stilistik.

Ers majestäts olycklige Kurt – Lena Ebervall och Per E Samuelsson
Kurt Haijby hade ett förhållande med kungen, som ledde till hans eget förfall och stor påverkan på svensk politik mitt under ett skramlande andra världskrig. Gripande och intressant.

Sportjournalisten – Richard Ford
Richard Ford är mästare på att teckna personporträtt. I den här boken följer vi Frank Bascombe, som är sportjournalist och upptagen med att försöka hitta mening i sitt liv efter att ha förlorat den egna familjen som stabil utgångspunkt. På vägen lär vi känna en rad andra personer, som även de är skickligt gestaltade genom intressant och genomarbetad dialog, varvad med Frank Bascombes interna och djupsinniga analyser.

Flygplatsen – Arthur Hailey
Stilbildande katastrofroman där personskildringar blandas med actionfyllda händelser. Snöstorm, bombman, lokalpolitik och katastrof. Noggrann research gör Arthur Haileys böcker till trovärdig och intressant läsning.

Ett öga rött – Jonas Hassen Khemiri
Så otroligt träffsäkert emellanåt, även om det är en utmaning att ta sig igenom det originella upplägget.

Allt jag inte minnsJonas Hassen Khemiri
Unikt upplägg där berättarrösten växelvis tillhör olika personer. Välbyggd dialog in i minsta detalj. Det här är en skickligt berättad historia om relationer och kärlek. Rör vi några av livets största frågor på ett avdramatiserande sätt.

Jag ringer mina bröder – Jonas Hassen Khemiri
Det är språket i den här boken som biter tag i mig mest. Dialogen är vävd om vartannat på ett skickligt och unikt sätt. Det finns flera passager där huvudpersonen ljuger och avslöjas på ett utomordentligt sätt som gör mig varm.

Tusen strålande solar – Khaled Hosseini
Den mest gripande bok jag någonsin har läst tror jag. Människoöden i en krigshärjad värld. Storslaget personligt.

Hypnotisören – Lars Kepler (Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril)
Deckare i form av riktig sidvändare. Man reder ut intrigen rätt snabbt, men det är skickligt skrivet, inget lämnas åt slumpen och orden griper tag i varandra på ett föredömligt sätt. Uppföljaren ”Paganinikontraktet” är i samma anda.

Kejsarn av Portugallien – Selma Lagerlöf
Den gränslösa kärleken till dottern, som lämnar byn för att försörja sig i stan, vet inga gränser. Till sist blir saknaden så stark att Jan inbillar sig saker och så småningom hamnar i sin egen, galna värld. Skicklig skildring av galenskapen och en vacker träffsäkerhet i miljöbeskrivningarna gör boken mycket läsvärd. Selma Lagerlöf är en stark stilist.

Män som hatar kvinnor – Stieg Larsson
Spänning från början till slut.

Patient 67 – Dennis Lehane
En sidvändare som samtidigt vänder lite ut-och-in på hjärnan.

Mig äger ingen – Åsa Linderborg
En romantiserande självbiografisk berättelse om uppväxten med en supande pappa vars enda identitet hänger på arbetet. Också en berättelse om klassresa. Välskrivet på varenda rad.

Kungsgatan – Ivar Lo-Johansson
Landsbygdspojken flyttar till den inte så välkomnande storstan och drabbas av all världens olyckor, bland annat kärleken. Den stora behållningen i den här boken är de målande och träffsäkra miljöbeskrivningarna av en stad.

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån – Bodil Malmsten
Den här romanen och dess huvudfigur rymmer ett enormt vemod som Bodil Malmsten är skicklig på att beskriva. Läsaren får ta del av huvudpersonen Maurices kval med sitt eget mångbottnade själv och en komplicerad omvärld som inte vill som han vill.

ÄlskadeToni Morrison
Slaveriets vedervärdighet skildrad genom en svart kvinnas kamp för sin egen och sina barns överlevnad i ett svettdoftande 1800-talsamerika. Författaren är väl värd sitt Nobelpris.

1984 – George Orwell
Det kryper i hela kroppen när man inser att huvudpersonen inte kan fly.

Den svarta boken – Orhan Pamuk
En spännande deckarhistoria, utspelandes i Istanbul. En bok som tar läsaren med på inte bara en fysisk resa genom staden, utan också en psykisk resa. Ger dig många insikter.

438 dagar – Johan Persson och Martin Schibbye
En fruktansvärd historia så klart, men sättet som Johan och Martin berättar om hur de blir gripna, häktade, fängslade och dömda av de etiopiska myndigheterna är djupt engagerande. En sidvändare av rang.

Gustavs grabb – Leif GW Persson
En självrannsakning och tillbakablick på svunna tider och livsdrömmar. Jag föreställer mig att det är ärligt berättat, även om de mindre smickrande stunderna.

De imperfekta – Tom Rachman
Igenkänningsfaktorn är hög för den som någon gång jobbat på en redaktion. Det här är en fiktiv historia om en tidning i Rom och dess i många fall kufiga medarbetare. Samtidigt är det en berättelse om människors svaghet och ensamhet.

Le Petit Prince / Den lilla prinsen – Antoine de Saint-Exupéry
En bok som finns översatt till många språk från franska. Handlar om författaren som störtar i öknen med sitt flygplan och träffar en liten prins från en främmande planet. Hur blir man vänner? Vad är skillnaden mellan barns och vuxnas tänkande? Ger svar på livets stora frågor trots att det är en barnbok.

Hälsningar från ondskans axelmakter – Caroline Salzinger
Vardag och vansinne i världens mest stängda länder. Så lyder underrubriken till utrikeskorrespondentens bok som gör personliga nerslag i Nordkorea, Iran, Irak, Syrien, Libyen och Kuba. I Nordkorea upplever Caroline Salzinger hur ett helt varuhus öppnas för hennes skull, hur nordkoreaner låtsas handla för att förmedla en positiv bild av landet, trots att de egentligen inte alls har råd. Hon blir också vittne till en ”spontan” glädjedans, iscensatt av regimen bara för hennes skull mitt på torget. Kusligt intressant bok.

Pojkarna – Jessica Schiefaurer
I växthuset odlar hennes kompis en prunkande växt som låter sig tömmas på ett elixir som får henne att byta kön. Där tar berättelsen sin utgångspunkt. Det svävar en enorm lätthet över sättet som denna bok är skriven på. Språket är enkelt men fylligt och vackert. Det ger en känsla av oförställd oskyldighet som matchar innehållet utmärkt.

Skynda att älska – Alex Schulman
En vemodig barndomsskildring av en pappa som sakta blir äldre och tynar bort, för att till sist försvinna helt. Detaljrikedom, träffsäker dialog och känslomässiga passager gör det här till en oerhört stark bok.

Glöm mig – Alex Schulman
En djupsinnig skildring av försöken att rädda en alkoholiserad mamma. Det finns en enorm känsla för detaljrikedom som skapar närvaro. Om att vilja nå varandra, men inte kunna. Om att vilja säga saker, men bara vara tyst.

Bränn alla mina brev – Alex Schulman
Med nyfikenhet och gamla brev avtäcker Alex Schulman hemligheten som legat begravd i hans familj i alla år. Det blir känslosamt och jag känner frustrationen. Det lätta språket och den vanliga känslan för detaljer skapar närhet. Från mormors och sitt eget perspektiv skildrar han en horribel personlighet.

Rum – Alex Schulman och Sigge Eklund
Den här boken alltså, den är ju något av det bästa som skrivits på väldigt länge. Alex Schulman och Sigge Eklund är som alltid extremt träffsäkra i sina detaljval och borrar sig ständigt långt in i hjärtat. Här inventerar de sina egna själar och reflekterar över vad de består av genom att måla en världskarta över det inre. Snygg är boken dessutom (åtminstone på insidan).

Mannen på balkongen – Maj Sjöwall och Per Wahlöö
Enkel och rakt fram kriminalroman, där det inte är kriminalhistorien eller utredningens komplexitet som är huvudpoängen. I stället är det persongestaltningen och dialogen som driver berättelsen framåt. Det finns en strävhet mellan kollegorna på polisstationen som är både trovärdig och behaglig att umgås med, och som boken lyckas förmedla på ett förträffligt vis. Lågmäld och skickligt skapad vardag.

Facklitteratur

The 7 habits of highly effective people – Stephen R Covey
Den här boken beskriver sju vanor som alla bör ha nära till hands för att vara välfungerande människor. En del är sunt förnuft, men även sunt förnuft kan vara svårt att sätta fingret på och genomföra i praktiken. En av de allra mest sålda självhjälpsböckerna i världen. Alla bör läsa.

Write awayElizabeth George
Mängden författare som har skrivit instruktionsböcker för hur man skriver skönlitteratur är oändlig, särskiljer sig. Den är inspirerande, klok, lättförståelig och samtidigt praktiskt orienterad. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den här boken. Att öppna och läsa ett par sidor gör att jag omedelbart vill sätta mig ner och skriva roman.

Bonniers världshistoriaSven Skovmand
Om du bara ska läsa en historiebok rekommenderas varenda sida i denna. Den mest överblickbara historieskildring man kan tänka sig. Enklare att se skeenden blir det inte.

Komma rätt, komma fel, komma till punkt – Lynne Truss / Eva Halldinger
En bok om skiljetecken. Nördig och noggrann. Underhållande som få om du är fascinerad av svenska språket.

Trädens hemliga liv – Peter Wohlleben
Peter Wohlleben är skogvaktare och berättar för oss som inte är det hur skogen egentligen fungerar. Han liknar träden vid människor när han beskriver hur de bär bördor gemensamt, delar ut socialbidrag och håller varandra om ryggen för att klara yttre påfrestningar. Den här boken har förändrat min syn på skogen. Så här borde alla populärvetenskapliga böcker skrivas.

Into the woods – How stories work and why we tell them – John Yorke
John Yorke har jobbat med brittisk tv-produktion i en evighet. I den här boken sammanfattar han allt han vet om hur man skapar läsvärda berättelser. Han går till botten med varför vi berättar historier och hur man gör det på bästa sätt. Den här boken är en absolut favorit och har hjälpt mig mycket i mitt eget skrivande.