Om Patrik Siredal

Hej! Jag heter Patrik Siredal. Jag är kommunikatör och copywriter med ett extra gott öga till varumärken. På fritiden försöker jag skriva böcker. Min första roman är snart färdig och då hoppas jag att någon vill ge ut den och läsa den.

Jag bor utanför Helsingborg med skogen som närmaste granne. Här bor också min fru och min son.

Jag skriver, läser, fotograferar, älskar min son, spelar gitarr, lyssnar på musik, sjunger godnattsånger, reser, snorklar, trimmar gräset, älskar min fru, odlar tomater, dammsuger, inreder, tränar, promenerar i naturen, längtar, våndas, äter, sover och slutligen dör. Jag tar inte gift på att jag beskriver det i rätt ordning, men ungefär sådär ser det ut.

Har jag alltid skrivit? Ja, sedan långt innan jag kunde. Min första tidning var inte snygg, men den var första steget. Och i bland är första steget allt som behövs för att sätta igång något annat.

Och så jobbar jag. För att ha råd med allt det där andra och för att det faktiskt är roligt. Just nu är jag kommunikatör på Helsingborgs stad.

Patrik Siredal

+46 709 92 31 42
patriksiredal@gmail.com
linkedin.com/in/patriksiredal
facebook.com/papelito
instagram.com/patriksiredal

Kommunikatör och copywriter
med kärlek för varumärken

* Kommunikatör och copywriter
* Älskar varumärken och storytelling
* Strategisk och operativ ledare
* Gillar att få saker gjorda

Jag har en righty-lefty-hjärna

Det vill säga, jag är både en skicklig kreatör och en en logisk problemlösare. Ena stunden galna idéer i workshop, andra stunden kommunikationsplanering och kanalval.

Jag kan zooma in och ut

Det gör att jag kan se de övergripande strategierna och sammanhangen, men också de små detaljerna och de actions som faktiskt tar oss framåt.

Jag har erfarenhet av

copywriting | marknadsföring | varumärke | kommunikationsplanering | innehållsstrategi | UX microcopy | foto | video | grafisk design | projektledning | ledarskap

Mina utmärkelser

Prisjakt

Stora Kommunikationspriset
– bästa påverkanskommunikation

SVERIGES KOMMUNIKATÖRER, 2023

Tillsammans med en handfull kollegor på Helsingborgs stad tog jag fram idé, copy och filmmanus till en kampanj för att rekrytera fler gode män. Juryn: ”Genom en kampanj som är modig, smart, enkel och samtidigt kontroversiell lyckas de på ett medmänskligt sätt sätta fingret på vad som är drivkraften bakom att bli en god man.” Läs mer hos Sveriges Kommunikatörer.

Mina jobb

Prisjakt

Kommunikatör

Helsingborgs stad, 2022-

Kommunikatör på den centrala kommunikationsavdelningen i världens bästa kommun. Copy i större projekt, kampanjer, video, positioneringsarbete och internt kommunikationsstöd. Fokus på innovation och klimatarbete. Stora Kommunikationspriset för bästa påverkanskommunikation 2023.

Prisjakt

Head of copy

Prisjakt, 2016-2022

Ansvar för all text på sju marknader på en av Europas ledande pris- och produktjämförelsetjänster. Leder det redaktionella arbetet, utvecklar företagets varumärke och jobbar löpande med kommunikation på marknadsavdelningen. Personalansvar för sju medarbetare. I det dagliga arbetet ingår strategiarbete, idéarbete, planering, facilitering och coachning. Jag älskar verkligen blandningen av kommunikation, copywriting och ledarskap!

Prisjakt

Redaktionschef

Prisjakt, 2015-2016

Uppstart, strategi och ansvar för företagets redaktionella satsning på konsumentjournalistik i tre länder. Övergripande ansvar för all textkommunikation. Ansvar för content strategy, content audits och företagets röst. Personalansvar för en handfull kollegor.

Prisjakt

Copywriter

Prisjakt, 2015

Köpguider, cookiepolicies, nyheter, pressmeddelanden, SEO-analys, kriskommunikation, microcopy och översättningar. Härlig bredd och omväxling!

Nötallergikernas vänner

Webbredaktör

Prisjakt, 2012-

Egenstartad sajt med tillhörande Facebookgrupp. Jag är inte allergisk själv, men känner människor som är och har tidvis drivit på för att skapa bättre förutsättningar för nötallergiker. Facebookgruppen har drygt 1 500 medlemmar och är lite av en maktfaktor i nötallergivärlden.

Helsingborgs Dagblad

Reporter

Prisjakt, 2009-2014

Rättsreporter, lokalreporter och webbredaktör. Vid flera tillfällen vikarierande nyhetschef på två av de största lokalredaktionerna, med ansvar för planering, samordning, nyhetsvärdering och arbetsfördelning.

Emerichfonden

Webbredaktör

Emerichfonden, 2008-2009

Emerich Roth, en av överlevarna från nazisternas förintelseläger, frågade om jag ville sköta Emerichfondens sajt. Vi byggde om och snyggade till. Otroligt viktigt arbete.

Systembolaget

Butikssäljare

Systembolaget, 2008-2009

Uppackning, kassaarbete och kundrådgivning under sommar- och julloven. Jag älskar att hjälpa människor och blir glad när jag lyckas.

Hotel Hornbækhus

Hotellföreståndare

Hotel Villa Strand, Hornbæk, 2007

På det här danska strandhotellet med 16 rum var vi tre som jobbade skift. Ansvar för bokning, reception, frukostservering och middagsservering. Helhetsansvar för gästernas trivsel. Gemytligt och otroligt lärorikt. En av de bästa erfarenheterna i mitt liv.

McDonald's

Arbetsledare

McDonald’s, 2001-2006

Arbetsledare med ansvar för skiftplanering, bemanning, arbetsfördelning, lagerplanering, kvalitetskontroll och gästtrivsel. Flottigt och stressigt, men med enorm sammanhållning och jävlaranamma. I bland dressar jag fortfarande Big Mac i sömnen.

Cervantes Escuela Internacional

Marknadsförare

Cervantes Escuela Internacional, Málaga, 2003

Marknadsföring av spansk språkskola mot svenska studenter. Även bokning av boende, upphämtningar och allmän administration. Inte riktigt så organiserat som jag hade hoppats på, men värdefull lärdom.

Min utbildning

Grafisk design för webben

Högskolan Kristianstad, 2021

Fortsättningskurs i grafisk design. Slutmålet var att bygga två kontrasterande prototyper av en egendesignad sajt, för desktop- och mobilvy.

Grafisk design 

Högskolan Kristianstad, 2021

En grundläggande kurs i grafisk design. Tvingade mig att rita betydligt fler självporträtt på papper än jag tänkt mig. Och att skapa en grafisk profil och en förpackning åt ett buljongföretag.

Utveckling av grupp och ledare (UGL)

UGL-utbildarna, 2019

UGL är försvarets upplevelsebaserade utbildning i internatform med fokus på ledarskap, grupputveckling och självkännedom. Det är här man blir sig själv, så att säga. En vitamininjektion i den personliga utvecklingen.

Chefsutbildning

Advantum Kompetens, 2016

En tredagarsutbildning för att uppdatera mina ledarkunskaper. Fokus på gruppdynamik, ledarskap, motivation, uppföljning, coachning och prioritering. Bra repetition.

Sociala medier och digital kommunikation

Högskolan i Kristianstad, 2015

Teoretisk och praktisk kurs om kommunikation i sociala medier. Bra att ha med i bakhuvudet.

Strategisk kommunikation

Linnéuniversitetet, 2014

En teoretisk grund till den kommunikation jag redan jobbat med ett tag. Fokus på strategiskt kommunikationsarbete, kommunikationsplanering och kriskommunikation.

Praktisk projektledning

Stockholms universitet, 2014

Sveriges populäraste projektledningsutbildning. På den här kursen skaffade jag mig fördjupad kunskap om effektiv projektledning. Både användbart i yrkeslivet och privat. Guld för en strukturerad människa som mig.

Journalistutbildning

Tollare folkhögskola, 2007-2009

Oerhört praktisk och bred journalistutbildning. Berättarteknik, fotografering, bildredigering och sidlayout. Här fördjupade jag mig i storytelling som jag har haft nytta av som reporter, som kommunikatör och som författare.

Franska

Ifalpes, Annecy, 2007

Franskastudier i Annecy, Frankrike. Språket, landet, världen! Språkkunskap ligger mig varmt om hjärtat.

Psykologi med arbetslivsprofil A

Umeå universitet, 2006

Världens bästa psykologikurs! Fokus på ledarskap och grupputveckling. Medan vi läste kursen analyserade vi den egna grupputvecklingen. Här cementerades mitt intresse för ledarskap på riktigt.

Juridisk översiktskurs

Umeå universitet, 2006

Juridisk grundkunskap om rättsväsende, lagar och rättstolkning. Användbart för en rättsreporter, användbart vid varje avtalsskrivande och inte minst användbart i det dagliga kommunikationsarbetet; får man sno den där bilden och kan vi säga det här om våra konkurrenter?

Befolkningsgeografi A

Umeå universitet, 2006

Fördjupning i död och statistik. Hur folk dör i olika delar av världen, malaria, hjärt-kärl-sjukdomar, cancer. Men även statistiska felmarginaler, kohortanalyser och lägesmått. Statistiken har jag fortfarande nytta av när jag analyserar och följer upp mitt arbete.

Historia A

Umeå universitet, 2005

Historia fascinerar mig. För att det får mig att inse att världen ständigt förändras. I den här kursen djupdök vi främst i Europas 1800- och 1900-talshistoria.

Socialpsykologi A+B

Umeå universitet, 2004-2005

Socialpsykologi är läran om hur människor agerar i grupp. Djupare förståelse av samhällets uppbyggnad och människors bevekelsegrunder. De här kurserna gav mig förståelse för varför människor omkring mig gör som de gör, vilket inte är helt irrelevant för allt kommunikations- och marknadsarbete. Även fokus på ledarskap och grupputveckling. Inte helt irrelevant för en ledare.

Spanska x2

Gadir Escuela internacional, Málaga, 2003

Gadir Escuela internacional, Cádiz, 2002

Spanskstudier på avancerad nivå i Cádiz och Málaga i Spanien. Jag har alltid älskat språk och spanskan var dörröppnaren in i den latinska språkfamiljen.

Arbetsledarutbildning

McDonald’s business school, 2002

En veckolång utbildning för ledare inom McDonald’s. Min första ledarutbildning. Hårt men rättvist, med fokus på resultat.