Favoritböcker
Följande böcker har en given plats i min bokhylla. Först de skönlitterära. Sedan de facklitterära.
Skönlitteratur
Följande är böcker som jag håller mycket av. De står på en särskild plats i bokhyllan och jag tittar där ofta för att hitta inspiration. Antingen är de favoriter för att författaren skriver som en gud eller för att berättelsen är bra. Ofta både och.
Ædnan
Linnea Axelsson
Något så ovanligt som en modern bok skriven som epos. Det vackra och sirligt utformade språket tar oss med på en känslomässigt fylld resa, genomkorsad av nostalgi över en förlorad värld. Varje mening bär en sådan tyngd. Varje sida bär en sådan tyngd.
Ett jävla solsken
Fatima Bremmer
Fatima Bremmer har grävt sig ner i Ester Blenda Nordströms kvarlämnade brev. Nu berättar hon den kvinnliga pionjärjournalisten och äventyrerskans liv. Det är känslosamt och tragiskt, men också längtansfullt och fullt av livslust. Fatima Bremmers språk sprakar och hon bryter meningar och väljer ord som få andra. En underbar läsupplevelse om en stark personlighet.
Mäster
Alexandra Coelho Ahndoril
Roman baserad på August Palms resa från skräddargesäll till importör av socialdemokratin till Sverige. Mycket skickliga miljöbeskrivningar och stämningsskapare. Språket är tätt och smakrikt och skapar stark närvarokänsla. Genomgående och effektiv stilistik.
Ers majestäts olycklige Kurt
Lena Ebervall och Per E Samuelsson
Kurt Haijby hade ett förhållande med kungen, som ledde till hans eget förfall och stor påverkan på svensk politik mitt under ett skramlande andra världskrig. Gripande och intressant.
Snöstorm
AUGUSTIN ERBA
Augustin Erba skriver en enkel och rak prosa, aldrig tillkrånglad, alltid välvald. I Snöstorm drabbar huvudpersonen under sin studietid samman med Livli, en intensiv och lekfull personlighet, som ställer hela livet på ända. Efter första ögonkastet är det omöjligt att vända tillbaka från det äventyr som bryter ut, men ändå kanske aldrig riktigt. Den omöjliga kärleken som är, men ändå inte är. Snyggt fångade scener och dialoger, mättade med livets stora händelser i det lilla.
Underdog
TORBJÖRN FLYGT
Johan växer upp i 70-talets Malmö. Hans mamma sliter på strumpfabriken och hans syster blir gravid med en äldre, gift man. Han samlar kraft bland sina kompisar, som lever så där oskyldigt som barn gör, innan saker blir allvar på riktigt, innan de evighetslånga sommardagarna blir kortare. Stilistiskt starkt och oerhört träffsäkert. En detaljnivå som skapar täta miljöer. Boken rymmer en spännvidd mellan de stora livsdrömmarna och det vardagliga lilla, med nostalgin ständigt inom räckhåll.
Kanada
Richard Ford
Det blir så att föräldrarna rånar en bank och på det följer ett låtsas-som-ingenting som slutar i fängelset. Kvar blir två barn som åtminstone till en början får klara sig själva bäst de kan hemma i huset medan alla andra fortsätter leva sina liv. Richard Ford skriver långsamt, detaljerat, utflikande och betraktande. Den som sår ut belönas med en rik skildring av ett händelseförlopp och ett känsloförlopp som berör.
Sportjournalisten
Richard Ford
Richard Ford är mästare på att teckna personporträtt. I den här boken följer vi Frank Bascombe, som är sportjournalist och upptagen med att försöka hitta mening i sitt liv efter att ha förlorat den egna familjen som stabil utgångspunkt. På vägen lär vi känna en rad andra personer, som även de är skickligt gestaltade genom intressant och genomarbetad dialog, varvad med Frank Bascombes interna och djupsinniga analyser.
Flygplatsen
Arthur Hailey
Stilbildande katastrofroman där personskildringar blandas med actionfyllda händelser. Snöstorm, bombman, lokalpolitik och katastrof. Noggrann research gör Arthur Haileys böcker till trovärdig och intressant läsning.
Ett öga rött
Jonas Hassen Khemiri
Så otroligt träffsäkert emellanåt, även om det är en utmaning att ta sig igenom det originella upplägget.
Allt jag inte minns
Jonas Hassen Khemiri
Unikt upplägg där berättarrösten växelvis tillhör olika personer. Välbyggd dialog in i minsta detalj. Det här är en skickligt berättad historia om relationer och kärlek. Rör vi några av livets största frågor på ett avdramatiserande sätt.
Jag ringer mina bröder
Jonas Hassen Khemiri
Det är språket i den här boken som biter tag i mig mest. Dialogen är vävd om vartannat på ett skickligt och unikt sätt. Det finns flera passager där huvudpersonen ljuger och avslöjas på ett utomordentligt sätt som gör mig varm.
Tusen strålande solar
Khaled Hosseini
Den mest gripande bok jag någonsin har läst tror jag. Människoöden i en krigshärjad värld. Storslaget personligt.
Hypnotisören
Lars Kepler
Deckare i form av riktig sidvändare. Man reder ut intrigen rätt snabbt, men det är skickligt skrivet, inget lämnas åt slumpen och orden griper tag i varandra på ett föredömligt sätt. Uppföljaren ”Paganinikontraktet” är i samma anda.
Kejsarn av Portugallien
Selma Lagerlöf
Den gränslösa kärleken till dottern, som lämnar byn för att försörja sig i stan, vet inga gränser. Till sist blir saknaden så stark att Jan inbillar sig saker och så småningom hamnar i sin egen, galna värld. Skicklig skildring av galenskapen och en vacker träffsäkerhet i miljöbeskrivningarna gör boken mycket läsvärd. Selma Lagerlöf är en stark stilist.
Män som hatar kvinnor
Stieg Larsson
Spänning från början till slut.
Patient 67
Dennis Lehane
En sidvändare som samtidigt vänder ut-och-in på hjärnan. Jag gillar det överraskande slutet. Jag gillar det mer i boken än i filmen, eftersom det i mitt tycke lämnas mer öppet här.
Mig äger ingen
Åsa Linderborg
En självbiografisk berättelse om uppväxten med en supande pappa vars enda identitet hänger på arbetet. Och en berättelse om klassresa. Välskrivet på varenda rad.
Kungsgatan
Ivar Lo-Johansson
Landsbygdspojken flyttar till den inte så välkomnande storstan och drabbas av all världens olyckor, bland annat kärleken. Den stora behållningen i den här boken är de målande och träffsäkra miljöbeskrivningarna av en stad.
Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån
Bodil Malmsten
Den här romanen och dess huvudfigur rymmer ett enormt vemod som Bodil Malmsten är skicklig på att beskriva. Läsaren får ta del av huvudpersonen Maurices kval med sitt eget mångbottnade själv och en komplicerad omvärld som inte vill som han vill.
Priset på vatten i Finistère
Bodil Malmsten
Bodil Malmsten har flyttat till nordvästra Frankrike och förundras över hur annorlunda saker är. Över hur svårt det är att skaffa mobilabonnemang, över hur människor hälsar så detaljerat beroende på tid på dagen, över hur hjälpsamma alla är. Det här är en av hennes dagboksböcker som på ett fint sätt fångar till synes obetydliga skeenden och gör dem till något fantastiskt.
Hjärtat jagar allena
Carson McCullers
Det mest spektakulära med Hjärtat jagar allena är att Carson McCullers skrev den när hon bara var 23 år. Det är många som har häpnat över det, då som nu, att en så ung författare kunnat fånga dessa drömmande och sökande människor, som aldrig tycks nå fram till varandra, på ett så träffsäkert vis. Här är alla fångna i sina egna vedermödor, med detaljer noggrant framkarvade av en god stilist.
Älskade
Toni Morrison
Slaveriets vedervärdighet skildrad genom en svart kvinnas kamp för sin egen och sina barns överlevnad i ett svettdoftande 1800-talsamerika. Författaren är väl värd sitt Nobelpris.
1984
George Orwell
Det kryper i hela kroppen när man inser att huvudpersonen inte kan fly.
Den svarta boken
Orhan Pamuk
En spännande deckarhistoria, utspelandes i Istanbul. En bok som tar läsaren med på inte bara en fysisk resa genom staden, utan också en psykisk resa. Ger dig många insikter.
438 dagar
Johan Persson och Martin Schibbye
En fruktansvärd historia så klart, men sättet som Johan och Martin berättar om hur de blir gripna, häktade, fängslade och dömda av de etiopiska myndigheterna är djupt engagerande. En sidvändare av rang.
Gustavs grabb
Leif GW Persson
En självrannsakning och tillbakablick på svunna tider och livsdrömmar. Jag föreställer mig att det är ärligt berättat, även om de mindre smickrande stunderna.
De imperfekta
Tom Rachman
Igenkänningsfaktorn är hög för den som någon gång jobbat på en redaktion. Det här är en fiktiv historia om en tidning i Rom och dess i många fall kufiga medarbetare. Samtidigt är det en berättelse om människors svaghet och ensamhet.
Bärarna
Jessica Schiefaurer
Den här berättelsen äger rum i en dystopisk värld där männen är inlåsta bakom stängsel i särskilda reservat eftersom de bär på livsfarlig smitta. Nikki, en kvinna som vill hjälpa en väninna att skaffa barn, har snart ett mansbarn i sin egen mage. Jessica Schiefauers språk är vägt på guldvåg, lätt och samtidigt intensivt. Hon skalar bort och lämnar det meningsbärande kvar. Man vill läsa vidare, både för språket och handlingen.
Pojkarna
Jessica Schiefaurer
I växthuset odlar hennes kompis en prunkande växt som låter sig tömmas på ett elixir som får henne att byta kön. Där tar berättelsen sin utgångspunkt. Det svävar en enorm lätthet över sättet som denna bok är skriven på. Språket är enkelt men fylligt och vackert. Det ger en känsla av oförställd oskyldighet som matchar innehållet utmärkt.
Skynda att älska
Alex Schulman
En vemodig barndomsskildring av en pappa som sakta blir äldre och tynar bort, för att till sist försvinna helt. Detaljrikedom, träffsäker dialog och känslomässiga passager gör det här till en oerhört stark bok.
Glöm mig
Alex Schulman
En djupsinnig skildring av försöken att rädda en alkoholiserad mamma. Det finns en enorm känsla för detaljrikedom som skapar närvaro. Om att vilja nå varandra, men inte kunna. Om att vilja säga saker, men bara vara tyst.
Bränn alla mina brev
Alex Schulman
Med nyfikenhet och gamla brev avtäcker Alex Schulman hemligheten som legat begravd i hans familj i alla år. Det blir känslosamt och jag känner frustrationen. Det lätta språket och den vanliga känslan för detaljer skapar närhet. Från mormors och sitt eget perspektiv skildrar han en horribel personlighet.
Rum
Alex Schulman och Sigge Eklund
Den här boken alltså, den är ju något av det bästa som skrivits på länge. Alex Schulman och Sigge Eklund är som alltid extremt träffsäkra i sina detaljval och borrar sig ständigt långt in i hjärtat. Här inventerar de sina egna själar och reflekterar över vad de består av genom att måla en världskarta över det inre. Snygg är boken dessutom, framför allt på insidan.
Tid
Alex Schulman och Sigge Eklund
Författarparet Schulman och Eklund, tajta kompisar i alla möjliga sammanhang, driver sina hjärnor djupt ner i tidens mysterier, i sina minnen. Precis som i deras bok ”Rum” hittar de insikter och sanningar, spaningar, som berör mig starkt.
Mannen på balkongen
Maj Sjöwall och Per Wahlöö
Enkel och rakt fram kriminalroman, där det inte är kriminalhistorien eller utredningens komplexitet som är huvudpoängen. I stället är det persongestaltningen och dialogen som driver berättelsen framåt. Det finns en strävhet mellan kollegorna på polisstationen som är både trovärdig och behaglig att umgås med, och som boken lyckas förmedla på ett förträffligt vis. Lågmäld och skickligt skapad vardag.
Testamente
Nina Wähä
Nina Wähäs Testamente är något av det bästa jag läst. Språket är så fritt, så flytande, så framåtdrivande och sparsmakat men ändå fylligt. Den där fina balansen mellan att säga för mycket och att säga för lite, att säga precis det som behövs för att väcka mina inre tankebanor, det är Nina Wähäs absoluta styrka. Och den här världen, med de här personerna, som hon bygger upp tack vare den där enorma berättarglädjen, den vill jag hänga kvar i och nästan flytta till, trots att den är allt annat än en ljuv sommarvind. Den här får mig att vilja skriva själv varje gång jag öppnar den.
Skrivlitteratur
Här har jag samlat böcker som handlar om skrivande. En bra bok om skrivande gör antingen att jag blir otroligt sugen på att skriva eller klär av skrivandet i sina beståndsdelar så att jag förstår det bättre. Här finns båda sorterna.
The art of character
DAVID CORBETT
Den här boken handlar (nästan) uteslutande om karaktärer. Hur man skapar dem, hur man får dem att bli levande, hur man ställer dem i relation till varandra, hur man får dem att utvecklas och hur man analyserar dem ner i minsta betydelsebärande beståndsdel. Det är få böcker som jag har markerat så här många sidor i. Om du ska läsa en bok om karaktärer är det den här du ska läsa.
Write away
Elizabeth George
Mängden författare som har skrivit instruktionsböcker för hur man skriver skönlitteratur är oändlig, men den här särskiljer sig. Den är inspirerande, klok, lättförståelig och samtidigt praktiskt orienterad. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den här boken. Att öppna och läsa ett par sidor gör att jag omedelbart vill sätta mig ner och skriva roman.
Bird by bird
ANNE LAMOTT
Anne Lamott är en amerikansk författare som i den här boken bjuder in andra författare till hennes innersta rum. Hon berättar öppet, självdistanserat och med mycket humor om skrivandets utmaningar. Här får du inga konkreta gör-så-här-råd, men en hel uppsättning sunt förnuft och goda råd om skrivande. Framför allt får osäkra författare gång på gång möjlighet att känna att de inte är ensamma med sina utmaningar – även Anne Lamott har brottats med känslan av att det suger, av att inte komma igång, av att alla andra är så mycket bättre. Det här är som ett pep talk en sen kväll när det behövs som mest.
Skrivboken
Kristina Ohlsson
Om man behöver en bok som får skrivandet att framstå som det mest självklara och enkla i världen, då är det Kristina Ohlssons Skrivboken man ska läsa. Hon får det mest komplexa att låta som en barnlek. Inspirerande!
The creative habit
Twyla Tharp
Den här boken är en riktig kreativitetspärla. Twyla Tharp berättar öppenhjärtligt om sin egen kreativa process, vad hon gör för att hålla den igång och hur hon jobbar fram sina idéer. Här finns många handfasta råd att ta med sig.
Komma rätt, komma fel, komma till punkt
Lynne Truss / Eva Halldinger
En bok om skiljetecken. Nördig och noggrann. Underhållande som få om du är fascinerad av svenska språket.
Into the woods – How stories work and why we tell them
John Yorke
John Yorke har jobbat med brittisk tv-produktion i en evighet. I den här boken sammanfattar han allt han vet om hur man skapar läsvärda berättelser. Han går till botten med varför vi berättar historier och hur man gör det på bästa sätt. Den här boken är en absolut favorit och har hjälpt mig mycket i mitt eget skrivande.
Sälj det med ord
Mattias Åkerberg, Christer Wiklander
Författarna kallar själva den här boken för ”copywriterbibeln”. Det kan ligga åtminstone i sanningens riktning. Om du är en skrivande människa, och kanske särskilt en skrivande människa som också marknadsför, då är det här en inspirerande bok. Goda råd, bra exempel och en nyttig distans är vad du hittar här.
Facklitteratur
Följande är mina favoriter i facklitteraturgenren. Det här är innehållsrika, välskrivna och mycket läsvärda böcker som bjuder på både kunskap och nöje. Det är en konst att göra bra facklitteratur som både är tillgänglig och djup på samma gång. Följande är lyckade exempel.
The 7 habits of highly effective people
Stephen R Covey
Den här boken beskriver sju vanor som alla bör ha nära till hands för att vara välfungerande människor. En del är sunt förnuft, men även sunt förnuft kan vara svårt att sätta fingret på och genomföra i praktiken. En av de allra mest sålda självhjälpsböckerna i världen. Alla bör läsa.
Bröd bröd bröd
Martin Johansson
Jag trodde länge att det var oerhört komplicerat att baka bröd. Sedan köpte jag Martin Johanssons bok och insåg att allt jag trott var felaktigt. I den här boken ger han flera bra grundrecept som går att variera i oändlighet. Nu sätter jag min deg på kvällen och gräddar den på morgonen, utan att knåda en enda gång. Och det blir sååå gott! Tack Martin!
Hälsningar från ondskans axelmakter
Caroline Salzinger
Vardag och vansinne i världens mest stängda länder. Så lyder underrubriken till utrikeskorrespondentens bok som gör personliga nerslag i Nordkorea, Iran, Irak, Syrien, Libyen och Kuba. I Nordkorea upplever Caroline Salzinger hur ett helt varuhus öppnas för hennes skull, hur nordkoreaner låtsas handla för att förmedla en positiv bild av landet, trots att de egentligen inte alls har råd. Hon blir också vittne till en ”spontan” glädjedans, iscensatt av regimen bara för hennes skull mitt på torget. Kusligt intressant bok.
Bonniers världshistoria
Sven Skovmand
Om du bara ska läsa en historiebok rekommenderas varenda sida i denna. Den mest överblickbara historieskildring man kan tänka sig. Enklare att se skeenden blir det inte. Obs att det finns en världshistoria från Bonnier i flera band, men det här är alltså enbandsversionen från 2006 med 573 sidor.
Trädens hemliga liv
Peter Wohlleben
Peter Wohlleben är skogvaktare och berättar för oss som inte är det hur skogen egentligen fungerar. Han liknar träden vid människor när han beskriver hur de bär bördor gemensamt, delar ut socialbidrag och håller varandra om ryggen för att klara yttre påfrestningar. Den här boken har förändrat min syn på skogen. Så här borde alla populärvetenskapliga böcker skrivas.