Favoritböcker

Följande böcker har en given plats i min bokhylla. Först de skönlitterära. Sedan de facklitterära.

Skönlitteratur

Följande är böcker som jag håller mycket av. De står på en särskild plats i bokhyllan och jag tittar där ofta för att hitta inspiration. Antingen är de favoriter för att författaren skriver som en gud eller för att berättelsen är bra. Ofta både och.

Ædnan

Av: Linnea Axelsson

Något så ovanligt som en modern bok skriven som epos. Det vackra och sirligt utformade språket tar oss med på en känslomässigt fylld resa, genomkorsad av nostalgi över en förlorad värld. Varje mening bär en sådan tyngd. Varje sida bär en sådan tyngd.

Ett jävla solsken

Av: Fatima Bremmer

Fatima Bremmer har grävt sig ner i Ester Blenda Nordströms kvarlämnade brev. Nu berättar hon den kvinnliga pionjärjournalisten och äventyrerskans liv. Det är känslosamt och tragiskt, men också längtansfullt och fullt av livslust. Fatima Bremmers språk sprakar och hon bryter meningar och väljer ord som få andra. En underbar läsupplevelse om en stark personlighet.

Mäster

Av: Alexandra Coelho Ahndoril

Roman baserad på August Palms resa från skräddargesäll till importör av socialdemokratin till Sverige. Mycket skickliga miljöbeskrivningar och stämningsskapare. Språket är tätt och smakrikt och skapar stark närvarokänsla. Genomgående och effektiv stilistik.

Ers majestäts olycklige Kurt

Av: Lena Ebervall och Per E Samuelsson

Kurt Haijby hade ett förhållande med kungen, som ledde till hans eget förfall och stor påverkan på svensk politik mitt under ett skramlande andra världskrig. Gripande och intressant.

Sportjournalisten

Av: Richard Ford

Richard Ford är mästare på att teckna personporträtt. I den här boken följer vi Frank Bascombe, som är sportjournalist och upptagen med att försöka hitta mening i sitt liv efter att ha förlorat den egna familjen som stabil utgångspunkt. På vägen lär vi känna en rad andra personer, som även de är skickligt gestaltade genom intressant och genomarbetad dialog, varvad med Frank Bascombes interna och djupsinniga analyser.

Flygplatsen

Av: Arthur Hailey

Stilbildande katastrofroman där personskildringar blandas med actionfyllda händelser. Snöstorm, bombman, lokalpolitik och katastrof. Noggrann research gör Arthur Haileys böcker till trovärdig och intressant läsning.

Ett öga rött

Av: Jonas Hassen Khemiri

Så otroligt träffsäkert emellanåt, även om det är en utmaning att ta sig igenom det originella upplägget.

Allt jag inte minns

Av: Jonas Hassen Khemiri

Unikt upplägg där berättarrösten växelvis tillhör olika personer. Välbyggd dialog in i minsta detalj. Det här är en skickligt berättad historia om relationer och kärlek. Rör vi några av livets största frågor på ett avdramatiserande sätt.

Jag ringer mina bröder

Av: Jonas Hassen Khemiri

Det är språket i den här boken som biter tag i mig mest. Dialogen är vävd om vartannat på ett skickligt och unikt sätt. Det finns flera passager där huvudpersonen ljuger och avslöjas på ett utomordentligt sätt som gör mig varm.

Tusen strålande solar

Av: Khaled Hosseini

Den mest gripande bok jag någonsin har läst tror jag. Människoöden i en krigshärjad värld. Storslaget personligt.

Hypnotisören

Av: Lars Kepler

Deckare i form av riktig sidvändare. Man reder ut intrigen rätt snabbt, men det är skickligt skrivet, inget lämnas åt slumpen och orden griper tag i varandra på ett föredömligt sätt. Uppföljaren ”Paganinikontraktet” är i samma anda.

Kejsarn av Portugallien

Av: Selma Lagerlöf

Den gränslösa kärleken till dottern, som lämnar byn för att försörja sig i stan, vet inga gränser. Till sist blir saknaden så stark att Jan inbillar sig saker och så småningom hamnar i sin egen, galna värld. Skicklig skildring av galenskapen och en vacker träffsäkerhet i miljöbeskrivningarna gör boken mycket läsvärd. Selma Lagerlöf är en stark stilist.

Män som hatar kvinnor

Av: Stieg Larsson

Spänning från början till slut.

Patient 67

Av: Dennis Lehane

En sidvändare som samtidigt vänder ut-och-in på hjärnan. Jag gillar det överraskande slutet. Jag gillar det mer i boken än i filmen, eftersom det i mitt tycke lämnas mer öppet här.

Mig äger ingen

Av: Åsa Linderborg

En självbiografisk berättelse om uppväxten med en supande pappa vars enda identitet hänger på arbetet. Och en berättelse om klassresa. Välskrivet på varenda rad.

Kungsgatan

Av: Ivar Lo-Johansson

Landsbygdspojken flyttar till den inte så välkomnande storstan och drabbas av all världens olyckor, bland annat kärleken. Den stora behållningen i den här boken är de målande och träffsäkra miljöbeskrivningarna av en stad.

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

Av: Bodil Malmsten

Den här romanen och dess huvudfigur rymmer ett enormt vemod som Bodil Malmsten är skicklig på att beskriva. Läsaren får ta del av huvudpersonen Maurices kval med sitt eget mångbottnade själv och en komplicerad omvärld som inte vill som han vill.

Älskade

Av: Toni Morrison

Slaveriets vedervärdighet skildrad genom en svart kvinnas kamp för sin egen och sina barns överlevnad i ett svettdoftande 1800-talsamerika. Författaren är väl värd sitt Nobelpris.

1984

Av: George Orwell

Det kryper i hela kroppen när man inser att huvudpersonen inte kan fly.

Den svarta boken

Av: Orhan Pamuk

En spännande deckarhistoria, utspelandes i Istanbul. En bok som tar läsaren med på inte bara en fysisk resa genom staden, utan också en psykisk resa. Ger dig många insikter.

438 dagar

Av: Johan Persson och Martin Schibbye

En fruktansvärd historia så klart, men sättet som Johan och Martin berättar om hur de blir gripna, häktade, fängslade och dömda av de etiopiska myndigheterna är djupt engagerande. En sidvändare av rang.

Gustavs grabb

Av: Leif GW Persson

En självrannsakning och tillbakablick på svunna tider och livsdrömmar. Jag föreställer mig att det är ärligt berättat, även om de mindre smickrande stunderna.

De imperfekta

Av: Tom Rachman

Igenkänningsfaktorn är hög för den som någon gång jobbat på en redaktion. Det här är en fiktiv historia om en tidning i Rom och dess i många fall kufiga medarbetare. Samtidigt är det en berättelse om människors svaghet och ensamhet.

Pojkarna

Av: Jessica Schiefaurer

I växthuset odlar hennes kompis en prunkande växt som låter sig tömmas på ett elixir som får henne att byta kön. Där tar berättelsen sin utgångspunkt. Det svävar en enorm lätthet över sättet som denna bok är skriven på. Språket är enkelt men fylligt och vackert. Det ger en känsla av oförställd oskyldighet som matchar innehållet utmärkt.

Skynda att älska

Av: Alex Schulman

En vemodig barndomsskildring av en pappa som sakta blir äldre och tynar bort, för att till sist försvinna helt. Detaljrikedom, träffsäker dialog och känslomässiga passager gör det här till en oerhört stark bok.

Glöm mig

Av: Alex Schulman

En djupsinnig skildring av försöken att rädda en alkoholiserad mamma. Det finns en enorm känsla för detaljrikedom som skapar närvaro. Om att vilja nå varandra, men inte kunna. Om att vilja säga saker, men bara vara tyst.

Bränn alla mina brev

Av: Alex Schulman

Med nyfikenhet och gamla brev avtäcker Alex Schulman hemligheten som legat begravd i hans familj i alla år. Det blir känslosamt och jag känner frustrationen. Det lätta språket och den vanliga känslan för detaljer skapar närhet. Från mormors och sitt eget perspektiv skildrar han en horribel personlighet.

Rum

Av: Alex Schulman och Sigge Eklund

Den här boken alltså, den är ju något av det bästa som skrivits på väldigt länge. Alex Schulman och Sigge Eklund är som alltid extremt träffsäkra i sina detaljval och borrar sig ständigt långt in i hjärtat. Här inventerar de sina egna själar och reflekterar över vad de består av genom att måla en världskarta över det inre. Snygg är boken dessutom (åtminstone på insidan).

Mannen på balkongen

Av: Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Enkel och rakt fram kriminalroman, där det inte är kriminalhistorien eller utredningens komplexitet som är huvudpoängen. I stället är det persongestaltningen och dialogen som driver berättelsen framåt. Det finns en strävhet mellan kollegorna på polisstationen som är både trovärdig och behaglig att umgås med, och som boken lyckas förmedla på ett förträffligt vis. Lågmäld och skickligt skapad vardag.

Facklitteratur

Följande är mina favoriter i facklitteraturgenren. Det här är innehållsrika, välskrivna och mycket läsvärda böcker som bjuder på både kunskap och nöje. Det är en konst att göra bra facklitteratur som både är tillgänglig och djup på samma gång. Följande är lyckade exempel.

The 7 habits of highly effective people

Av: Stephen R Covey

Den här boken beskriver sju vanor som alla bör ha nära till hands för att vara välfungerande människor. En del är sunt förnuft, men även sunt förnuft kan vara svårt att sätta fingret på och genomföra i praktiken. En av de allra mest sålda självhjälpsböckerna i världen. Alla bör läsa.

Write away

Av: Elizabeth George

Mängden författare som har skrivit instruktionsböcker för hur man skriver skönlitteratur är oändlig, särskiljer sig. Den är inspirerande, klok, lättförståelig och samtidigt praktiskt orienterad. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den här boken. Att öppna och läsa ett par sidor gör att jag omedelbart vill sätta mig ner och skriva roman.

Bröd bröd bröd

Av: Martin Johansson

Jag trodde länge att det var oerhört komplicerat att baka bröd. Sedan köpte jag Martin Johanssons bok och insåg att allt jag trott var felaktigt. I den här boken ger han flera bra grundrecept som går att variera i oändlighet. Nu sätter jag min deg på kvällen och gräddar den på morgonen, utan att knåda en enda gång. Och det blir sååå gott! Tack Martin!

Hälsningar från ondskans axelmakter

Av: Caroline Salzinger

Vardag och vansinne i världens mest stängda länder. Så lyder underrubriken till utrikeskorrespondentens bok som gör personliga nerslag i Nordkorea, Iran, Irak, Syrien, Libyen och Kuba. I Nordkorea upplever Caroline Salzinger hur ett helt varuhus öppnas för hennes skull, hur nordkoreaner låtsas handla för att förmedla en positiv bild av landet, trots att de egentligen inte alls har råd. Hon blir också vittne till en ”spontan” glädjedans, iscensatt av regimen bara för hennes skull mitt på torget. Kusligt intressant bok.

Bonniers världshistoria

Av: Sven Skovmand

Om du bara ska läsa en historiebok rekommenderas varenda sida i denna. Den mest överblickbara historieskildring man kan tänka sig. Enklare att se skeenden blir det inte.

Komma rätt, komma fel, komma till punkt

Av: Lynne Truss / Eva Halldinger

En bok om skiljetecken. Nördig och noggrann. Underhållande som få om du är fascinerad av svenska språket.

Trädens hemliga liv

Av: Peter Wohlleben

Peter Wohlleben är skogvaktare och berättar för oss som inte är det hur skogen egentligen fungerar. Han liknar träden vid människor när han beskriver hur de bär bördor gemensamt, delar ut socialbidrag och håller varandra om ryggen för att klara yttre påfrestningar. Den här boken har förändrat min syn på skogen. Så här borde alla populärvetenskapliga böcker skrivas.

Into the woods – How stories work and why we tell them

Av: John Yorke

John Yorke har jobbat med brittisk tv-produktion i en evighet. I den här boken sammanfattar han allt han vet om hur man skapar läsvärda berättelser. Han går till botten med varför vi berättar historier och hur man gör det på bästa sätt. Den här boken är en absolut favorit och har hjälpt mig mycket i mitt eget skrivande.