Favoritfilmer

Om du frågar mig om jag har några filmtips svarar jag detta:

13 reasons why

Om hur svårt det kan vara att vara ung bland andra ungdomar. Och om kärlek som man bara vill ska bli av. En serie där anledning efter anledning till den unga kvinnans självmord avhandlas på kassettband.

Alla älskar Alice

Skilsmässodramatik. Klassiker.

Armbryterksan från Ensamheten

Dokumentär om en stark kvinna.

Babel

Gripande skildring av några olika människoöden, sammanlänkade men på olika platser i världen.

Beck-filmerna från 1993

Roseanna, Mannen på balkongen, Brandbilen som försvann, Polis polis potatismos, Polismördaren och Stockholm marathon. Det här är skickliga skådespelare i nyansfull skildring av brottslighet under det svenska folkhemmets sista skälvande år.

Black swan

I sin strävan efter att gestalta den vita och svarta svanen i Svansjön, blir hon till slut övertygande i sin rolltolkning. Kanske lite för övertygande. Underbart symbolspråk.

Blue jay

De springer på varandra av en slump efter ett stort antal år, ungdomskärlekarna. De börjar prata, fortsätter prata och är plötsligt involverade i något ofrånkomligt. En fin berättelse om två människor som är precis lika halvtrasiga som alla andra, i stort sett helt dialogbaserad.

Boyhood

En unik film, inspelad med samma skådespelare under 12 års tid. Skildrar en pojkes uppväxt, med skilda föräldrar och nya familjekonstellationer, som inte alltid är särskilt lyckade. Ett epos bestående av vardagliga småhändelser och igenkänningsfaktor.

Butterfly effect

Han bestämmer sig för att ändra livet genom att resa tillbaka i tiden till sin ungdom.

The curious case of Benjamin Button

Benjamin Button föds som en gammal man och blir yngre ju längre han lever. Det ställer till det i bland annat hans kärleksliv. Det här är en tårdrypande livshistoria, berättad i ett långsamt och detaljrikt tempo.

De andras liv (Das Leben der Anderen)

Östtysk avlyssning. Ond blir mänsklig och god. Allt från samhällen som inte längre finns intresserar mig.

Det nya landet

Två illegala flyktingar på resa genom Sverige. På sin väg möter de människor som påverkar dem i stor grad. Mycket rolig film.

Det stora blå (Le grand bleu)

Två dykmästares kärlek till havet. Ett slut som tar andan ur vem som helst.

Elina – som om jag inte fanns

Elina kämpar mot mycket, men framför allt mot lärarinnan som tvingar henne att glömma sin pappa och sitt eget språk. Snart har hon nästan alla emot sig, men hon ger inte upp. Med vacker natur och skickligt dramaturgiskt arbete följer vi en stark historia om uppror från en liten flicka som egentligen bara vill det som är rätt.

Forrest Gump

En vacker historia om en människas kamp i den hårda världen.

Frida, en trotjänarinna

Frida är trotjänarinna. Ett yrke som inte så många har längre. Varken 1988, 1993 eller 1998 då dokumentären spelas in. Hon bor i ett litet utrymme intill doktorns lägenhet, precis intill i köket, där hon passar upp nästan alla dagar på en månad. Det går upp för tittaren att hon har försakat hela sitt liv för att tjänstgöra i någon annans. En vördnadsfull berättelse om något som de flesta av oss trodde var förpassat till historien för längesedan.

Gråta med ett leende

Om rätten att bestämma över sitt eget liv.

The help (Niceville)

Ögonöppnande skildring av medborgarrättskamp bland hembiträden.

Hinsehäxan

Tvådelat verklighetsbaserat drama om Lillemor Östlin som hela livet åkt in och ut i fängelse. Gripande och tidsenlig berättelse om hur det blev så, med inslag av Geijer-skandal.

Into the wild

Efter high school flyr han från sin gräddiga uppväxt för att leva med naturen. Gripande människoöde.

The Iron lady

Hjärtskärande film om Margaret Thatcher på livets höst, drabbad av demens, hallucinerande och återblickande på sitt liv.

Jills veranda

En tv-serie där kända artister möter artisten Jill Johnsson i Nashville för att prata om livet och marinera i countrymusik. Snyggt filmat, snyggt redigerat, snyggt musiksatt. Alltid inspirerande att se.

Julia’s eyes

Psykopatisk skräckfilm när den är som bäst.

Kill Bill (del 1)

Vackert och musikaliskt så det gör ont ända in i själen.

Krigets unga hjärtan (Unsere Mütter, unsere Väter / Generation war)

Tysk miniserie i tre delar om fem unga Berlinbor som splittras under andra världskriget. Skildrar östfronten, judeförföljelsen och hur det personliga blir politiskt.

Lejonkungen

Den här landade som en bomb rakt in i min ungdom och etsade sig fast. Jag såg den på bio med mamma och mormor på svenska, men den odubbade är minst lika bra. Jag har aldrig kunnat glömma den och 2019 års version är inte mycket sämre. Bara musiken gör den värd att älska i sig!

The life of David Gale

En dödsstraffsmotståndare ska avrättas men allt är kanske inte som det ser ut att vara. Spännande!

Lost in translation

Tysta hotellrum på främmande platser. I sakta mak möts två främlingar.

Mammut

En utlandsresa tär på familjen och öppnar ögonen för att olika människor på olika platser har olika problem.

Match

Ett par kommer hem till Tobi, som har en rejäl danskarriär bakom sig, för att göra en intervju till en studie om 1960-talets danspersonligheter. Men det är bara en täckmantel och det riktiga ärendet ställer allt på en personlig ända. Hela filmen utspelas hemma hos Tobi, spelad av Patrick Stewart, som i stort sett ensam driver hela filmen genom oerhört skicklig gestaltning av Tobi.

Matchstick men

Roy är lurendrejare och tvångsneurotiker. När hans kumpan rekommenderar honom att gå till en psykiater upptäcker han att han faktiskt har en tonårsdotter. Det skickar iväg honom på en resa. Matchstick men är en rolig och livsbetraktande film med överraskning.

The matrix

En omvälvande film när den kom, som både överraskade och fick min fantasi att skena.

Memento

Något så underbart som en film som presenterar sin handling baklänges. Utan minne letar han efter sin frus mördare.

Les misérables (2012)

Gripande historia i gripande version med avundsvärda skådespelarinsatser. De sjunger alltså live medan filmkameran rullar, vilket är ovanligt och genialt.

Nyckeln till frihet (The Shawshank redemption)

Ömsint fängelsedrama. Episkt när det är som bäst.

Paper man

Författare flyttar ut i stuga för att skriva bok, men det kommer så mycket i vägen. Framför allt kommer vänskap i vägen. En ganska enkel historia, men rollerna är välbyggda och personerna gör oväntade saker, saker som lyfter hela filmen. En njutning.

Rocketman

Filmen om Elton John. Jag gillar den här skarpt för kombinationen mellan ohejdad lekfullhet och gravt allvar. En fantastisk skådespelarinsats.

Sameblod

Elle-Marja slits mellan två världar – det samiska och det svenska. I sin kamp för att passa in får vi följa henne balanserande på en skör tråd, där hon på besök i den nya världen när som helst godtyckligt kan kastas ut.

Shutter Island

Allt är inte som det synes vara i denna historia om en poliskonstapel och en psykiatrisk anstalt på en klippig ö. Baserad på Dennis Lehanes bok ”Patient 67”.

Sjöfartsnytt

Krisdrabbad man åker tillbaka till hembygden på det karga New Foundland. Han får jobb på lokala tidningen och oförklarliga saker händer.

Skam

En serie i tre säsonger där vi i varje får följa en ny huvudperson i samma umgängeskrets. Kastar tittaren direkt tillbaka till tonåren genom skickligt fångade teman och välskriven dramatik.

The stoning of Soraya M

Med hjälp av lögner och skvaller lyckas en man som hittat en ny kvinna få sin fru stenad.

Spelman på taket (Fiddler on the roof)

I den judiska byn i sydvästra Ryssland kämpar fadern i huset med samvetskval när han pressas mellan att bevara traditioner och att låta sina döttrar gifta sig med den de älskar. En välgjord musikal med gott skådespeleri och, åtminstone för 70-talet, nytänkande scenframställning i musikalakterna. Lång, men värd varenda minut.

Strictly ballroom

Den här filmen hamnar på min favoritlista för sin oerhörda energi i scener och klippning. Egensinnig, humoristisk och charmig. Det är sällan jag ler mig igenom nästan en hel film på det här sättet.

Tic tac

En högst ”vanlig film” med ett spännande händelseförlopp.

Tjernobyl

Dramaserie om olyckan i kärnkraftsverket Tjernobyl. Den bygger så klart på en fruktansvärd katastrof, och detta fruktansvärda återspeglas väl i serien. Stort plus i kanten för ambitionen att också lära tittaren något om kärnkraft.

Tunna blå linjen

Svensk serie där vi får följa ett gäng poliskollegor i Malmö under arbete och fritid. Trovärdigt uppbyggda och skickligt spelade karaktärer, som försöker hantera sig själva och varandra allt medan de hamnar i alla möjliga hopplösa, sorgliga och farliga situationer. Serien förmedlar tydligt frustrationen över att vilja hjälpa men inte alltid kunna, samtidigt som allmänhetens förståelse för utmaningarna i polisyrket inte alltid är den bästa. Dessutom, längs hela vägen, den vackra och specialskrivna musiken.

Vanilla sky

Rör runt i huvudet och lämnar publiken hjälplös och förvirrad. Kanske vet inte så många att det finns en spansk originalversion som heter Abre los ojos? Vanilla Sky är en ren kopia.

The wall – The final days (Wir sind das Volk)

I Östberlin utspelar sig ett mänskligt drama strax före det att muren faller.

Weissensee

Tysk dramaserie. Stasifamilj möter regimkritikerfamilj i Östberlin. Människor i kläm mellan moral och samhällssystem. Välgjort.

What’s eating Gilbert Grape

En av mina första filmfavoriter. Amerikansk landsbygd och speciella karaktärer som kämpar för stolthet. En enkel film som ger ett starkt intryck.

White man’s burden

White man’s burden vänder upp och ner på föreställningarna om svarta och vita i USA.