Favoritplatser i Nordvästskåne

Nordvästra Skåne är verkligen en unik bit jord som jag inte skulle byta för all snö i Lappland. Här finns flacka ängar, stupande bergsknallar, stormiga vågor, snåriga skogsstigar, gnistrande klippbad och mjuka sandstränder. Och glöm inte alla genuina fiskelägen som är oaser för den som söker stillhet. På denna sida hittar du mina favoritplatser.

 

Arild »
En riktig idyll med korsvirkeshus, fiskehamn, glasskiosk och flera klippiga badplatser. Nordväst om hamnen ligger Tussans badplats och sydost om hamnen ligger bland andra Klötets badplats. Båda har betonggångar ut bland klipporna, stegar och snorkelvänligt vatten. Längs kusten går en kuperad promenadstig. Öster om samhället får man samsas med får. I Arild kan man tillbringa en hel dag och slappna av.

Borstahusen, Landskrona »
Pittoreskt fiskeläge med fina, gamla hus.

Ven »
Mitt i Öresund ligger Ven. Det är en cykel- och promenadvänlig ö med lugnt tempo. Du åker dit med båt från Landskrona eller Helsingborg. Redan vid hamnen i Bäckviken kan man äta en glass eller ta ett dopp och njuta av utsikten över sundet och fartygen som passerar. De flesta hyr cykel ovanför backen och en rundtur tar bara lite mer än en halvdag.

Farhultsbaden, Farhult »
Vidsträckt sandstrand och böljande sanddyner. Här får man avkoppling i öppna kustlandskap. Och orimligt långgrunt vatten.

Fria bad, Helsingborg »
Helsingborgs populäraste badstrand, på gångavstånd från centrum. Här badar du med staden i ryggen och emellanåt susar ett tåg förbi på viadukten ovanför. God utsikt över sundet och Kronborg. Mitt på sandstranden finns en bred brygga som tar dig rakt ner i simvänligt vatten.

Gamla riksvägen, Hallandsåsen »
Över Hallandsåsen går tre vägar för riksfarare. Den moderna E6:an, den glestrafikerade landsvägen intill och den uråldriga Rikstvåan. Den sistnämnda snirklar sig fram mellan åkrar, skogar och gårdar.

Grevie backar, Grevie »
Rullande och gröna kullar med utsikt över hav och Kullahalvön.

Gröningen, Helsingborg »
Idealiskt för grillning en varm sommarkväll. Idealiskt för bryggbad en varm sommardag.

Hallands väderö »
Ett stycke skärgårdskänsla med orörd natur. Här har ingen ”vägarna förbi”.

Havsbaden, Viken »
I norra kanten av Viken finns en lång strand och längst söderut på den en liten brygga byggd av stora stenbumlingar. Längst ut finns en trappa som leder ner i lagom djupt och klart vatten. Om man har snorkeln med kan man titta på fiskar bland stenarna. Efteråt kan man sitta på de solvarma stenarna och torka och säga hej till människor som kommer ner i badrock från de närbelägna husen. Parkering på Fäladsvägen.

Hilleshögs dalar, Glumslöv »
Här är kullarna runda och landskapet böljande när du promenerar hela vägen ner till Öresund genom dalen. Längs havet övergår det böljande i dramatiska sandklippor. På stranden hittar du mängder av tegelstenar, en rest från ett gammalt tegelbruk, som vågorna har slipat runda. Sitter du en stund och lyssnar på havet kommer du se svalorna som bygger bo i sandväggarna.

Hittarp-Domsten »
Mellan Hittarp och Domsten är kusten flack och kantad av tallar. Träden, ja hela skogen, böjer sig för västanvinden. Du promenerar på kottar och sand längs smala stigar. Nära Hittarp finns unika skifferväggar som blottar sig mot havet, där du kan se lager på lager av natur. Halvvägs sticker Kulla Gunnarstorps slottstorn upp. Parkeringsplatsen allra längst norrut i Hittarp är en bra startpunkt.

Hovs hallar, Hov »
Dramatiska klippformationer möter skummande hav längst ut på Bjärehalvön.

Hålehall, Förslöv »
Skogspromenad i bokskog. Luftigt och vackert.

Hästhagen, Svanshall »
Promenad på smala stigar som slingrar sig genom skog och längs kusten. Avsides belägen klapperstensstrand. Här finns ett gammalt, vattenfyllt stenbrott.

Italienska vägen, Båstad »
Väster om Båstad klättrar Italienska vägen längs åskanten med magnifik utsikt. Rastplats med getter.

Jordbodalen, Helsingborg »
Gåsebäckens bäckravin lämpar sig för promenad. Ett stycke värdefull natur mitt i Helsingborg. Flera dammar.

Josefinelust/Ablahamn/Visitgrottan, Kullaberg »
Tre enastående klapperstensstränder på Kullabergs norra sida. Nedanför branta trappartier genom bokskogen öppnar sig en ostörd värld med eftermiddagssol, nästan som i Grekland. Mycket bra snorklingsmöjligheter på alla tre platserna. Goda utsiktsmöjligheter från klipporna precis ovanför Josefinelusts strand. Visitgrottan längst i väst, Ablahamn i mitten och Josefinelust längst i öst.

Kattvik »
Pittoresk hamn nedanför Bjärehalvöns ås.

Klitterhus/Sibirien/Kronoskogen, Ängelholm »
Klitterhus, Sibirien och Kronoskogen är ett sammanhängande och vidsträckt naturområde med tallskog och strand. Det finns några mysiga stigar, men annars är det mest raka promenadstråk längs skogsvägar. Stranden är bred och långsträckt, med mjuka, gräsbeväxta sanddyner. Området nås från Sibirienvägen och UFO-monumentet i sydvästra Ängelholm, från parkeringsplatsen precis norr om Kullavägen/Lovartsvägens bro över Vegeå strax nordost om Utvälinge, från Klitterhus parkering, eller från Ängelholms station.

Klåveröd, Söderåsen »
Strövområde med flera kortare vandringsleder, vindskydd och grillplatser. I nordost ligger Traneröds mosse, en av få i Skåne. Höjehall är Skånes högsta punkt.

Krapperup »
Slott med avkopplande slottsträdgård. Den som vill kan ta på promenadskorna och vandra hela vägen till Mölle längs havet, genom kohagar och på gamla järnvägsbankar.

Kullens fyr, Kullaberg »
Längst ut på Kullahalvön tornar berget upp sig över havet. Här finns en fyr och fina promenadmöjligheter i klippig terräng, med grottor. Bra utsiktsmöjligheter över Kattegatt, Öresund och Skälderviken.

Kvickbadet, Höganäs »
En av de bästa badplatserna i Skåne. Bryggor, vattenrutschbana, badflotte, trampoliner. Goda hoppmöjligheter från både bryggor och flotte. Även kallbadhus med bastu.

Kärnan, Helsingborg »
Stadens uråldriga försvarstorn är fortfarande högsta utsiktsplatsen där Öresund är som smalast.

Landborgspromenaden »
En promenadstig som slingrar sig längs landborgskanten genom hela Helsingborg, med utsikt över Öresund och Helsingör. Bitvis brant och dramatisk natur, särskilt norr om Helsingborg vid Thalassa.

Lya fälad, Bjärehalvön »
Vid Lya fäladsväg på Bjärehalvön ligger ett stort område med ljunghedar och enbuskar. Bäst i augusti när ljungen blommar.

Mölle »
Vacker hamnort vid foten av Kullaberg. Goda fiskserveringar vid hamnen med idyllisk atmosfär. Härifrån kan man promenera till Ransvik.

Norrvikens kust »
Vacker och avkopplande stenkust väster om Båstad.

Pålsjö skog »
Bokskog nära staden, med branta backar och löpslingor. Våffelstuga i mitten, bäck med damm och gammal vattenmölla i sydväst. Här finns även Pålsjö krematorium med en vacker kreamtoriegård och kyrkogård, Pålsjö slott och Villa Thalassa.

Ramlösa brunnspark »
Fridfull park med bäckravin där det går att dricka ursprungligt Ramlösavatten direkt ur berget.

Ransvik, Kullaberg »
Nedanför en brant bilväg och en ännu brantare trappa ligger Ellens kafé precis vid klapperstensstranden. Här finns en liten brygga, men också flera klippor att sola på eller hoppa i vattnet från. Bra snorkling. Avkopplande och avstressande. Gångväg längs kusten till Mölle.

Råbocka, Ängelholm »
Oerhört långgrund badplats. Höga sanddyner och vidsträckt strand.

Råå »
Genuint fiskeläge med smala gränder och snirklig hamn.

Råå vallar »
Långgrund sandstrand med flera bryggor. Camping alldeles bakom försvarsvallarna. Lämpar sig även för promenader, picknick och avkoppling. Här kan man sitta på solvarma stenar och doppa fötterna i havet. Du hittar hit via Högastensgatan eller genom att följa stranden norrut från Råå.

Rååns dalgång »
Lämpligt för promenad i bäckravinen, från Råå och inåt land. Särskilt fint är det där ån passerar Raus kyrka. Parkerar gör man på Råå eller vid Görarps mölla, som ligger strax öster om E6.

Rönneå med kanot »
Rönneå slingrar sig genom nästa hela Skåne och mynnar ut i Skälderviken utanför Ängelholm. Man kan paddla hela vägen på några dagar. Det finns kanotuthyrning i Stockamöllan. Därifrån kan du paddla medströms och bli hämtad längs önskat antal kilometer. Det finns även kanotuthyrning i Ängelholm för kortare dagsutflykter.

Serpentinvägen, Söderåsen »
Landsväg som slingrar sig genom Söderåsens skogar och öppna åkrar. Själva serpentinen finns på östra sidan av Söderåsen, men vägen är minst lika fin om du fortsätter västerut.

Sinarpsdalen »
Lummig dal med bäck på Bjärehalvön.

Sofiero »
Förr kungligt sommarslott. I dag besöksvänlig blomsterpark, inte minst när rhododendron blommar i slutet av maj. Inträde under sommaren, annars fritt inträde.

Sundviksvägen, Glumslöv »
Bästa utsikten över Helsingborg och Helsingör.

Svanshall »
Kluckande vågor i liten hamn nedanför grönskande backar.

Svedberga kulle »
Kulle på Kullaslätten, lämplig för promenad och pulkaåkning. Förr i tiden fanns det en skidlift här.

Söderåsens nationalpark »
Lövskogsbeklädd ås med dramatiska branter. Många fina vandringsleder och utsiktspunkter omkring Kopparhatten. Vandring i dramatisk bäckravin innanför sjön i Skäralid. Missa inte heller den runda Odensjön intill Röstånga.

Ven »
Ö mycket lämplig för cykeltur.

Viken »
Ett av de finaste fiskelägena i landet, med de trångaste gränderna. Norr om byn, intill Fäladsvägen, finns en fin stenbrygga där det är bra att doppa sig på sommaren.

Västersjön och Rössjön »
Lugnt och fridfullt med skog och sjö, nästan som i Norrland. Bad, skridsko, promenad. Vid Ugglehults badplats i Västersjöns nordvästra hörn finns uthyrning av roddbåt. Stoppa bara pengarna i ett kuvert.

Örby ängar »
Vidsträckt sandstrand. Flack kustremsa lämplig för promenad.