Nordvästra Skåne är verkligen en unik bit jord som jag inte skulle byta för all snö i Lappland. Här finns flacka ängar, stupande bergsknallar, stormiga vågor, snåriga skogsstigar, gnistrande klippbad och mjuka sandstränder. Och glöm inte alla genuina fiskelägen som är oaser för den som söker stillhet. På denna sida hittar du mina favoritplatser.

Arild »

En riktig idyll med korsvirkeshus, fiskehamn, glasskiosk och flera klippiga badplatser. Nordväst om hamnen ligger Tussans badplats och sydost om hamnen ligger bland andra Klötets badplats. Båda har betonggångar ut bland klipporna, stegar och snorkelvänligt vatten. Längs kusten går en kuperad promenadstig. Öster om samhället får man samsas med får. I Arild kan man tillbringa en hel dag och slappna av.

Borstahusen i Landskrona »

Pittoreskt fiskeläge med fina, gamla hus.

Ven »

Mitt i Öresund ligger Ven. Det är en cykel- och promenadvänlig ö med lugnt tempo. Du åker dit med båt från Landskrona eller Helsingborg. Redan vid hamnen i Bäckviken kan man äta en glass eller ta ett dopp och njuta av utsikten över sundet och fartygen som passerar. De flesta hyr cykel ovanför backen och en rundtur tar bara lite mer än en halvdag.

Farhultsbaden »

Vidsträckt sandstrand och böljande sanddyner i Farhult. Här får man avkoppling i öppna kustlandskap. Och orimligt långgrunt vatten.

Fria bad »

Helsingborgs populäraste badstrand, på gångavstånd från centrum. Här badar du med staden i ryggen och emellanåt susar ett tåg förbi på viadukten ovanför. God utsikt över sundet och Kronborg. Mitt på sandstranden finns en bred brygga som tar dig rakt ner i simvänligt vatten.

Gamla riksvägen över Hallandsåsen »

Över Hallandsåsen går tre vägar för riksfarare. Den moderna E6:an, den glestrafikerade landsvägen intill och den uråldriga Rikstvåan. Den sistnämnda snirklar sig fram mellan åkrar, skogar och gårdar.

Grevie backar »

Det här är ett unikt landskap. Antingen kan man ta sig in från Greviehållet, precis sydost om Ica. Eller så tar man sig in från Killebäckstorpsvägen. Om man tar sig in från det senare möter man först flera stora kullar där backsipporna blommar lila i slutet av april, sedan en skogsdunge, och strax norr om den ett landskap som hämtat från Nangijala, med körsbärsträd som blommor i slänterna om våren. Det är de gräsbeväxta kullarna som är huvudattraktionen. Från dem ser man långt ut över havet och Kullaberg i fjärran.

Gröningen i Helsingborg »

Idealiskt för grillning en varm sommarkväll. Idealiskt för bryggbad en varm sommardag.

Hallands väderö »

Ett stycke skärgårdskänsla med orörd natur. Här har ingen ”vägarna förbi”.

Havsbaden i Viken »

I norra kanten av Viken finns en lång strand och längst söderut på den en liten brygga byggd av stora stenbumlingar. Längst ut finns en trappa som leder ner i lagom djupt och klart vatten. Om man har snorkeln med kan man titta på fiskar bland stenarna. Efteråt kan man sitta på de solvarma stenarna och torka och säga hej till människor som kommer ner i badrock från de närbelägna husen. Parkering på Fäladsvägen.

Hilleshögs dalar vid Glumslöv »

Här är kullarna runda och landskapet böljande när du promenerar hela vägen ner till Öresund genom dalen. Längs havet övergår det böljande i dramatiska sandklippor. På stranden hittar du mängder av tegelstenar, en rest från ett gammalt tegelbruk, som vågorna har slipat runda. Sitter du en stund och lyssnar på havet kommer du se svalorna som bygger bo i sandväggarna. Ligger längs landsvägen mellan Glumslöv och Landskrona.

Hittarp till Domsten »

Mellan Hittarp och Domsten är kusten flack och kantad av tallar. Träden, ja hela skogen, böjer sig för västanvinden. Du promenerar på kottar och sand längs smala stigar. Nära Hittarp finns unika skifferväggar som blottar sig mot havet, där du kan se lager på lager av natur. Halvvägs sticker Kulla Gunnarstorps slottstorn upp. Parkeringsplatsen allra längst norrut i Hittarp är en bra startpunkt.

Hovs hallar »

Dramatiska klippformationer, kantiga och lite på sned, pryder hela havskanten där en stig ramlar ner mot vattnet. Längst ut skummar havet mot klippkanterna. Från klipporna har man fantastisk utsikt över havet.

Håkull

Håkull är Kullabergs högsta plats. På toppen kan man sitta med enbuskarna i ryggen och njuta av hav på båda sidor av Kullahalvön. Härifrån kan man se skeppen ge sig av ut mot Nordsjön, skymta Danmark, se Höganäs och Öresunds smalaste plats i fjärran. Från parkeringen vid Kullabergs strövområde, intill Kockenhus, tar det inte så lång tid att gå. Vid parkeringen finns dessutom en fin sjö med vacker natur.

Hålehall vid Förslöv »

Skogspromenad i bokskog. Luftigt och vackert.

Hästhagen vid Svanshall »

Promenad på smala stigar som slingrar sig genom skog och längs kusten. Avsides belägen klapperstensstrand. Här finns ett gammalt, vattenfyllt stenbrott.

Italienska vägen utanför Båstad »

Väster om Båstad klättrar Italienska vägen längs åskanten med magnifik utsikt. Rastplats med getter.

Jordbodalen »

Gåsebäckens bäckravin lämpar sig för promenad. Ett stycke värdefull natur hyfsat centralt i Helsingborg. Flera dammar, utegym, grillplats och joggingslinga.

Josefinelust, Ablahamn och Visitgrottan på Kullaberg »

Tre enastående klapperstensstränder på Kullabergs norra sida. Nedanför branta trappartier genom bokskogen öppnar sig en ostörd värld med eftermiddagssol, nästan som i Grekland. Mycket bra snorklingsmöjligheter på alla tre platserna. Goda utsiktsmöjligheter från klipporna precis ovanför Josefinelusts strand. Visitgrottan längst i väst, Ablahamn i mitten och Josefinelust längst i öst.

Kattvik »

Pittoresk hamn nedanför Bjärehalvöns ås.

Klitterhus, Sibirien och Kronoskogen i Ängelholm »

Klitterhus, Sibirien och Kronoskogen är ett sammanhängande och vidsträckt naturområde med tallskog och strand. Det finns några mysiga stigar, men annars är det mest raka promenadstråk längs skogsvägar. Stranden är bred och långsträckt, med mjuka, gräsbeväxta sanddyner. Området nås från Sibirienvägen och UFO-monumentet i sydvästra Ängelholm, från parkeringsplatsen precis norr om Kullavägen/Lovartsvägens bro över Vegeå strax nordost om Utvälinge, från Klitterhus parkering, eller från Ängelholms station.

Klåveröd på Söderåsen »

Strövområde med flera kortare vandringsleder, vindskydd och grillplatser. I nordost ligger Traneröds mosse, en av få i Skåne. Höjehall är Skånes högsta punkt.

Krapperup »

Slott med avkopplande slottsträdgård. Den som vill kan ta på promenadskorna och vandra hela vägen till Mölle längs havet, genom kohagar och på gamla järnvägsbankar.

Kullens fyr »

Längst ut på Kullahalvön tornar berget upp sig över havet. Här finns en fyr och fina promenadmöjligheter i klippig terräng, med grottor. Bra utsiktsmöjligheter över Kattegatt, Öresund och Skälderviken.

Kvickbadet i Höganäs »

En av de bästa badplatserna i Skåne. Bryggor, vattenrutschbana, badflotte, trampoliner. Goda hoppmöjligheter från både bryggor och flotte. Även kallbadhus med bastu.

Kärnan »

Helsingborgs uråldriga försvarstorn är fortfarande högsta utsiktsplatsen där Öresund är som smalast.

Landborgspromenaden »

En promenadstig som slingrar sig längs landborgskanten genom hela Helsingborg, med utsikt över Öresund och Helsingör. Bitvis brant och dramatisk natur, särskilt norr om Helsingborg vid Thalassa.

Lervik till Vistorps hamn

Mellan Lervik och Vistorps hamn längs Bjärehalvöns södra kust är vattenbrynet stenigt och kullrigt. Stigarna är sandiga och löper mellan låga strandväxter, med Kattegatt och Skälderviken alldeles intill, och utsikt över Kullahalvön i fjärran. Här samsas den som promenerar med kor och en och annan seglare i en av de två hamnarna. Vid Grytskärs vindskydd, strax norr om Lervik, finns bra parkering, grillplats, vindskydd och toalett.

Lya fälad på Bjärehalvön »

Vid Lya fäladsväg på Bjärehalvön ligger ett stort område med ljunghedar och enbuskar. Bäst i augusti när ljungen blommar.

Magnarps kuststräcka

Magnarps hamn är en mysig liten hamn. Här finns en trevlig krog och en badbrygga med flotte. I båda riktningarna sträcker sig sandiga stigar längs kusten. Söderut mot Björkhagen genom tallskog. Norrut längs en mer öppen kusthed, i sällskap av getter.

Mölle »

Vacker hamnort vid foten av Kullaberg. Goda fiskserveringar vid hamnen med idyllisk atmosfär. Härifrån kan man promenera till Ransvik.

Norrvikens kust utanför Båstad »

Vacker och avkopplande stenkust väster om Båstad.

Nyhamnsläge till Mölle

Hela kuststräckan mellan Nyhamnsläge och Mölle är som gjord för promenad och vandringa. De mjuka stigarna rör sig mellan hav och land i ett sandigt och gräsbeväxt kustlandskap, emellanåt genom hagar och stenrösen. Stråket sträcker sig mellan Strandbaden i Nyhamnsläge och hamnen i Mölle. Om man vill promenera halva sträckan är Krapperup en bra plats.

Persköp

Mellan fälten, skogen och de slingriga vägarna som kryper fram mellan hästhagar och stenrösen, där ligger Persköp. Här finns en damm, till synes utan namn, där man kan bada från en brygga utrustad med bord och stolar. Intill dammen ligger Persköps ställplats. Persköp ligger mellan Bassholma och Eket. Ta gärna vägen om Brekille och njut av beteslandskapet.

Pålsjö skog »

Bokskog nära staden, med branta backar och löpslingor. Våffelstuga i mitten, bäck med damm och gammal vattenmölla i sydväst. Här finns även Pålsjö krematorium med en vacker kreamtoriegård och kyrkogård, Pålsjö slott och Villa Thalassa.

Ramlösa brunnspark »

Fridfull park med bäckravin där det går att dricka ursprungligt Ramlösavatten direkt ur berget.

Ransvik på Kullaberg »

Nedanför en brant bilväg och en ännu brantare trappa ligger Ellens kafé precis vid klapperstensstranden. Här finns en liten brygga, men också flera klippor att sola på eller hoppa i vattnet från. Bra snorkling. Avkopplande och avstressande. Gångväg längs kusten till Mölle.

Råbocka i Ängelholm »

Oerhört långgrund badplats. Höga sanddyner och vidsträckt strand.

Råå »

Genuint fiskeläge med smala gränder och snirklig hamn.

Råå vallar »

Långgrund sandstrand med flera bryggor. Camping alldeles bakom försvarsvallarna. Lämpar sig även för promenader, picknick och avkoppling. Här kan man sitta på solvarma stenar och doppa fötterna i havet. Du hittar hit via Högastensgatan eller genom att följa stranden norrut från Råå.

Rååns dalgång »

Lämpligt för promenad i bäckravinen, från Råå och inåt land. Särskilt fint är det där ån passerar Raus kyrka. Parkerar gör man på Råå eller vid Görarps mölla, som ligger strax öster om E6.

Rönneå med kanot »

Rönneå slingrar sig genom nästa hela Skåne och mynnar ut i Skälderviken utanför Ängelholm. Man kan paddla hela vägen på några dagar. Det finns kanotuthyrning i Stockamöllan. Därifrån kan du paddla medströms och bli hämtad längs önskat antal kilometer. Det finns även kanotuthyrning i Ängelholm för kortare dagsutflykter.

Serpentinvägen på Söderåsen »

Landsväg som slingrar sig genom Söderåsens skogar och öppna åkrar. Själva serpentinen finns på östra sidan av Söderåsen, men vägen är minst lika fin om du fortsätter västerut.

Sinarpsdalen »

Sinarpsdalen sträcker sig mellan utkanten av Båstad och Grevie. På ena sidan av bäcken, längs hela dalgången, löper en slingrande stig som till stor del tar dig över böljande grässlänter, genomkorsade av stenrösen. Här vandrar betande kor. Här forsar vattnet under broar som inte är bredare än tre plankor. Här blommor körsbärsträd på våren och det finns både tall och bok. På andra sidan bäcken sträcker sig den gamla banvallen, där det nu är cykelbana. Att vandra genom Sinarpsdalen är som att uppleva tio naturtyper på en gång.

Sofiero »

Förr kungligt sommarslott. I dag besöksvänlig blomsterpark, inte minst när rhododendron blommar i slutet av maj. Inträde under sommaren, annars fritt inträde.

Sundviksvägen vid Glumslöv »

Bästa utsikten över Helsingborg och Helsingör.

Svanshall »

Kluckande vågor i liten hamn nedanför grönskande backar.

Svedberga kulle »

Kulle på Kullaslätten, lämplig för promenad och pulkaåkning. Förr i tiden fanns det en skidlift här.

Söderåsens nationalpark »

Lövskogsbeklädd ås med dramatiska branter. Många fina vandringsleder och utsiktspunkter omkring Kopparhatten. Vandring i dramatisk bäckravin innanför sjön i Skäralid. Missa inte heller den runda Odensjön intill Röstånga.

Ven »

Ö mycket lämplig för cykeltur.

Viken »

Ett av de finaste fiskelägena i landet, med de trångaste gränderna. Norr om byn, intill Fäladsvägen, finns en fin stenbrygga där det är bra att doppa sig på sommaren.

Västersjön och Rössjön »

Lugnt och fridfullt med skog och sjö, nästan som i Norrland. Bad, skridsko, promenad. Vid Ugglehults badplats i Västersjöns nordvästra hörn finns uthyrning av roddbåt. Stoppa bara pengarna i ett kuvert. Intill båtplatserna längs södra sidan finns flera okej platser att slå upp tält på, med magisk sjöutsikt.

Örby ängar »

Vidsträckt sandstrand. Flack kustremsa lämplig för promenad.