Jakten på böckerna

7 september 2005 | Gammelhögen | 5 Kommentarer

Det är något med naturvetare. Det går inte att sätta fingret exakt på vad det är men skillnaden mellan dem och oss inom samhälls- och beteendevetenskapen är markant. Kanske är det nollningen som gör det hela, när de paddlar hemgjorda flottar över universitetsdammen och hälften ramlar i det stinkande vattnet, eller har dragkamp över dammen eller försöker slå varandra av en stock och ner i vattnet med hjälp av kuddar. Någon sån nollning hade inte vi på sociologprogrammet. Vi fick grilla lite korv och leka lite lekar på torr mark och sen fick det vara nog. Och för att inte tala om overallerna de går runt i och inte bara under första veckorna heller utan gärna hela studietiden igenom. Tänk om man hade varit naturvetare, vad roligt man hade haft. Men istället får man sitta hemma och läsa om ”samhällsvetenskapens framväxt och etablering i Sverige ur ett brett historiskt perspektiv”. Härligt!

Idag har jag snirklat mig runt på Ub, universitetsbiblioteket, i säkert en halvtimme. Den kvava luften och de gråtrista människorna var där och tusentals böcker i ologisk ordning var där och jag var där. Det enda som inte var där var några av de böcker jag letade efter. Vi har fått en litteraturlista till kursen vi läser och där står att vi kan välja på ett antal böcker till ett litteraturseminarium vi ska ha om en vecka, så jag gick till Ub och försökte leta reda på några böcker, men det visade sig att alla var utlånade. Vidare till Akademibokhandeln och leta och där hälsade de att de inte hade några av de böckerna hemma eftersom de inte visste vilka böcker vi skulle läsa. Men hallå bokhandeln! Samtliga böcker kommer läsas av några studenter, varje år, helt säkert! Det är för mig helt obegripligt vad den där Akademibokhandeln håller på med, för aldrig har den några böcker hemma som man behöver. Det var likadant för någon termin sedan när alla hundra studenter i klassen skulle köpa samma bok, alltså i hundra exemplar. Då tar bokhandeln hem kanske fem exemplar, ”det borde väl räcka?” tänker de och undrar vad problemet är. Vakna, bokaffären!

Hur som helst så gick jag tillbaka till bibblan för att leta och fann min väg ner i magasinet, som är något av det värsta och rörigaste bilioteksvärlden har skådat. Där råder inte bokstavsordning utan man ger böckerna ett nummer och stoppar in dem i hyllorna i den följd de magasineras, uppmärkt efter årtal. Hyllorna står dessutom helt huller om buller och följer ingen logik, varför det är en match bara att hitta rätt årtal. Därutöver bygger man just nu om magasinet vilket gör att böckerna har flyttats om ännu mer. Som ni säkert kan föreställa er så skulle en vanlig bibliotekarie (och en vanlig människa för den delen) gråta bara genom att sticka in näsan i källaren på det där biblioteketsmagasinet. Givetvis hittade jag inte vad jag letade efter och klättrade upp för trappan och in till Röda Rummet istället, där det enligt uppgift ska finnas ett exemplar av varje kursbok, alltid (inga hemlån!). Jojo, säkert, jag hittade en bok av de jag letade efter och det var den torraste och eländigaste bok jag någonsin skådat. Jag beslutade mig för att stå över och gick hem och funderade på hur jag skulle lösa problemet. Inga böcker att få tag på och bara en vecka till seminariet…

Så sökte jag på internet och fann att det skulle finnas en bok på biblioteket på Ålidhem. Jag promenerade bort dit och otroligt nog fick jag tag på en av böckerna vi ska läsa. Och ja, den var tråkig som tallbarr den också men vad gör man i en studentvärld med bokbrist?

Dagens taggiga nyponbuskar ger jag alltså till Universitetsbilioteket i Umeå samt till Akademibokhandeln på Umeå universitet.

5 Kommentarer

 1. Rita

  Tror du naturvetarna har så kul som det ser ut? Gör ett jättepartaj för dej o dina kurskompisar vet jag,, fram med hattar o raketer, massor av öl, busa massor med varandra,, det brukar bli kul!
  Ditt bibblo vill inte jag ha,,

  Svara
 2. papelito

  du verkar va värsta partajfixaren ju :D jag e faktiskt avundsjuk på naturvetarna, även om d bara e på ytan som dom har skitkul.. o så har vi testat o ha klassfest ett par gånger oxo men d e alltid avslaget på nåt sätt..antar att vi inte e nån festklass, men nån ska ju va trist o tråkig ;) eller kanske man skulle bli teknolog av nåt slag..hm..eller inte.. hattar o raketer, var d så d va? :)

  Svara
 3. Katja

  Känner igen det där med bibliotek, akademibokhandeln och lägger till Bokus på din klagolista (eller tja min klagolista nu om jag ska vara helt exakt). Riktigt irriterande! De sista terminerna jag gick levde jag på att -ssscchhhyyy- det fanns ett billigt ställe att kopiera på. Då var det helt enkelt bara att hålla tummarna på att en snabb jäkel i klassen fick tag i boken/böckerna på något bibliotek i Sverige =).

  ha det så..hmmm kul? med torrboken =)

  Svara
 4. Lena

  ´Du belyser ett område jag väl känner igen och förstår att det kan vara nog så arbetsamt, man letar och letar. Jag gav upp och har nu börjat anordna ett bibliotek i mitt arbetsrum…
  Skämt åsido. Det har blivit många inköp från ADLIBRIS som är snabba i leverans och möter sina kunder bra.
  Lycka till med festande, och Rita är en hejare på att samordna har jag förstått

  Svara
 5. papelito

  katja: kop*host*iera..den metoden har jag oxo funderat över, men vårt fantastiska universitet vill nog inte att man ska göra d, för dom har höjt värmen i kopieringsrummet t ungefär 42 grader o tagit bort allt syre.. så om man ska ha en hel bok resulterar d i syrebrist o värmeslag *puha* ..o ja, jag ska försöka ha kul m boken :)

  lena: tack för uppmuntran..kanske e d d man ska göra, supa bort sina sorger? nån som testat o kan rekommendera? ..adlibris brukar funka bra men ibland tar dom lite tid på sig..har räknat ut att böckerna skulle komma först på måndag eller tisdag isf, o seminariet e på torsdag..funkar inte :) kanske man skulle va ute i lite godare tid nästa gång..hm..hehe

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *