En sista värmande höstdag

29 september 2005 | Gammelhögen | 5 Kommentarer

En sista värmande höstdag är det sista som behövs för att man ska förstå att vintern är på väg. De små svarta fiskarna som simmar under ytan vet att det är så och den ensamma anden som guppar i vasskanten vet det också. Det är kyligt när solen gömmer sig bakom ett träd och de vet att det kommer bli ännu kallare. När första snöflingan faller över skogen vid sjön, då är det dags. Dags att vaggas in i sömnen som så sakta leder oss genom vintern. När första snöflingan faller kommer vintern till världen, kall och lång. Det blir mörkt och det blir tomt, staden töms på människor och frosten biter i näsan. Träden väntar. Stenarna väntar. Himlen väntar. Vi väntar. Vi väntar på att det ska bli ljust igen, att det ska tina och börja leva igen. Snart kommer det vara is ovanför fiskarnas små huvuden och is under andens fötter. Fiskarna kommer simma där under i sin egen värld medan det är mörkt och vindpinat ovanför. Anden kommer halka fram och leta efter mat men allt den hittar är en frusen kvist som ramlat från ett lövlöst och grått träd. Ingen hör, ingen ser, ingen är där. Stackars anden, om du bara hade haft en mikrovågsugn så du kunde värma din mat.

null Papegojan: jag säger dej papelito..du är galen.. kan inte ge en mikro till en fågel.. det går inte.. tänk.. på isen.. kablar.. funkar inte.. ge upp.. fundera över ditt eget liv istället.. nu.. jag menar.. vad ska du göra när vintern kommer?

Men än är det inte vinter. Kölden biter inte än. Snön har inte fallit än. Isen har inte tagit över. Än. Nu är träden röda och gula och vackra och de står där i solen som om det är vår och säger att sommaren är över men som ett sista skådespel bjuder vi på lite färgprakt. Marken är grön och det är blåbär och lingon och det är mossa och bruna löv som påminner om att äta för snart är bären borta. Solen är sommaren och skuggan är vintern. Här möts de, i skogen, mellan träden, sommar och vinter på samma ställe, den ena redo att dö för den andra.

När första höstlövet faller i en cirkel, eller första snöflingan landar lätt på gräset, första smältdroppen från taket stänker mot snötäcket eller första sommarregnet friskar upp luften. Det är så härligt, så nytt.

Glad höst på er!

5 Kommentarer

 1. Gnosan

  Du ska bli Poet!

  Svara
 2. papelito

  tack gnosan *rodnar*, men d känns som en osäker utkomstkälla..

  Svara
 3. Din kära granne

  Vad fint du skriver Patrik. Jag blir alldeles rörd faktsikt. Men du borde ju illustrera med de fina bilderna från igår och lägga ut den lilla naturfilmen! Lycka till på tentan idag! :-*

  Svara
 4. Gnosan

  trevlig helg!

  Svara
 5. papelito

  granne min: jag e på väg m bilderna.. allt tar sin tid..

  gnosan: du å!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *