Varning för kvicksand

21 oktober 2005 | Gammelhögen | 8 Kommentarer

Det stora mörkret drar in över staden. Människorna huttrar och kurar ihop sig i sina jackor och säger att livet är för jävligt. De säger att det inte händer någonting, att det är dött, att det är depressivt och inte har någon mening. De går tysta längs vägen och ser inte varandra, i en egen värld där viljan inte längre finns att möta andra människors blickar. Det varar hela vintern, och fram till vintersolståndet blir det bara värre. Det är som kvicksand, lätt att överblicka men svårt att ta sig igenom. Sjunker en så sjunker du, snabbt, rakt ner, utan att ha något att gripa i mer än mörker. Och mörker är inte lätt att klamra sig fast vid, det går inte att greppa, inte att fokusera, det bara finns där, till ingen nytta.

Det är höst och det är snart vinter och det är nu människor går runt och drar på sig höstdepressioner till höger och vänster, depressioner som smittar värre än influensa och som man kollektivt försöker behandla genom att prata om det men som bara leder till att de förvärras och ännu fler får det. Solen går i gömma redan vid femtiden och ljuset försvinner. Det är inte längre sommarkväll med grill och promenad och glass och lust att upptäcka världen. Det är hemmakväll och stearinljus. Förbannade vinter! Varför är den så lång?

Jag brukar inte drabbas av höstdepressioner men det känns som att den här hösten är värre än andra. Alla tycks på en och samma vecka ha drabbats och varför ska jag vara sämre? Jag klarar inte av att vandra omkring i en värld där alla är deppiga utan jag dras med i depressionsyran jag också. Det är i alla fall på god väg att kännas väldigt meningslöst att göra saker. Tänk om man bara kunde snabbspola fram till april istället för att genomlida den här dvalsäsongen.

Höjdpunkt imorgon är träffen på stan med C, M, L och M. Det är trevligt att bara vandra omkring där tycker jag, händer inte så ofta, håller mig mest här uppe på den alternativa staden, campusstaden. Och höjdpunkt i helgen är E:s besök i stan. Dricka öl och slappa, det ska vi göra, det var riktigt länge sen nu. Minnas gamla tider, som förra året, ska vi nog också göra. En antihöjdpunkt på måndag däremot är när vi får ut den hemtenta som vi ska skriva och lämna in en och en halv vecka senare. Shit vad jag vill ha semester! Där det inte finns kvicksand helst.

8 Kommentarer

 1. Rita

  Å jag som gillar vintern. Egentligen gillar jag alla årstider.

  Svara
 2. Gnosan

  Tjena! sitter och myser av Winnerbäcks plattan, 8 tidigare ej utgivna.
  Tänkte bara kika in och ropa HEJ till dig!
  ang skiva och Winnerbäck:Jag fick en liten gottepåse med , men det är nästan lite kuriosa, godis att spara. En tablettask med ett ankare med texten Winnerbäck, en klubba, en ballong som jag nästan vill blåsa upp bara för att det är fredag skrattar* men sparar mina lungor, på den står det LASSE 30 år, vidare en filmis ler* och en svart knapp med ett hjärta med en pil igenom, text Winnerbäck! Korkade upp mitt vin sitter och läppjar lite stilla ”findricker”..och har det ganska bra.

  fortsatt go fredag o helg/ mvh G

  Svara
 3. Grannen

  Sorry om jag drar ned dig i depprisionernas träsk Papelito.. :-D
  Fråga förresten, var det du som plingade på hos mig någon gång idag? jag kan ha drömt det också men jag reagerade inte så mycket över det, jag reflekterade bara över det nu när jag är uppe och nattsuddar…

  KRAM till dig hoppas du o E har skoj idag!:D

  Svara
 4. papelito

  rita: d e inte fel på vintern, bara på va den gör m folk :)

  gnosan: *storler* gu va trevligt du verkar ha haft d! men materialism e inte allt, d e ju musiken som e huvudsaken tycker jag *försöker övertyga mej själv om att d inte e viktigt att du har fått alla dom där fina grejerna från den underbare mannen winnerbäck* :D

  grannen: kära du, d e absolut inte din må dåligt-het jag klagar över utan bara alla som går omkring o egentligen inte har nåt konkret o deppa för.. inte för att d e deras fel heller, utan d e den här vinterns fel.. du får må dåligt m gott samvete tycker jag :) säg bara t om du vill prata om d.. o du, va ska du göra i helgen? ;) ska du verkligen på den där festen ikväll? jag försöker övertala E att följa m men han e rädd säger han, för va folk ska tro..

  Svara
 5. Gnosan

  Musiken varar längre än små tablettaskar med fruktpastiller ;)!

  Svara
 6. Katja

  Det är nog bara ”där uppe” ni kommit så långt in i hösten att ni hunnit bli deppade =). ”Här nere” dröjer det ett tag till =P sen går perioden över lite fortare också. Sen har ni iofs mer snö och slipper där med få nederbörden som regn…vilket är en klar fördel…tills det töar (vilket det gör samma dag här nere om det nu mot förmodan skulle komma nån ynka snöflinga). Finns väl nån fördel med att flytta upp i landet då…kanske…om man gillar snö =P

  Svara
 7. lyckliga grodan

  verkar säker äckligt klämkäck nu.. men hösten och vintern är bäst.. det blir tydligare och tydligare ju äldre jag blir.. jag lever upp i september..
  skickar härmed lite ljus och energi till alla höstsjunkare…:-)

  Svara
 8. papelito

  katja: jag tror att många sörlänningar, inklusive mej själv, kan tycka att d e lite mysigt första vintern man bor här uppe, men andra året, som jag e inne på nu, känns lite tyngre.. jag vet hur d blir liksom.. speciellt isen e ett gissel när d inte går att varken gå eller cykla ute!

  lyckliga grodan: känner du inte att du kommer i otakt m resten av befolkningen? ;) men d verkar hur som helst himla bra!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *