Projekt livsförenkling

29 oktober 2005 | Gammelhögen | 5 Kommentarer

Jag har upptäckt och tillfälligt eliminerat ett stort stressmoment i mitt liv. En blick på datorn för att kolla om något hänt. Och så en blick till. Och en till. Så där höll det på, i evigheters evigheter utan att jag fick något annat gjort men nu är det alltså slut. Det tog superlång tid att läsa böcker och jag fick inget sammanhang när jag kollade på tv. Jag insåg att något behövde göras. Det är Msn Messenger som är boven i dramat. Inte för att det är dåligt i sig, utan snarare tycker jag att det är en fantastisk uppfinning som gör att vi kan hålla kontakt med halvnära och ytliga vänner, som man inte skulle ringa till i vanliga fall. Problemet är att det är vanebildande. Det är lätt att fastna framför msn i timmar, när man egentligen behöver göra femton andra saker. Och det är svårt att låta bli att slänga en blick mot datorn för att kolla vem som är online eller om någon har skrivit. Det blir som en drog, svår att slita sig från.

Jag har haft msn-fri vecka i sex dagar nu och jag måste erkänna att jag inte saknar det alls, inte över huvud taget. Det är skönt att slippa. När man väl har undvarit programmet ett tag inser man vilken stress och vilka koncentrationssvårigheter det leder till. Det känns som en befrielse att vara utan och faktiskt funderar jag över att förlänga den msn-fria veckan kanske ytterligare en. Det enda som drabbas är kommunikationen med ”msn-vännerna”, men om jag vill behålla den får jag väl styra upp den på annat sätt.

Nästa steg i mitt projekt av ”livsförenkling” är eventuellt att ha en internet-, tv-, radio- och telefonfri vecka. Poängen är att jag kommer leva i nuet, där jag är, utan att försöka utsträcka mitt kontrollområde till fjärran platser. Det blir en tillbakagång i tiden till när man fick gå och hälsa på folk när man ville prata med dem eller bestämma nästa träff när man väl träffades. Jag kommer bli en lugnare människa. Men jag är inte riktigt säker på att jag vågar genomföra steg två i projektet, det kanske blir otrevligt att sitta i tystnad utan att veta vad som händer i omvärlden, nu när jag är uppväxt i ett modernt samhälle där man vill befinna sig överallt utom där man just är.

Men nu är det lördagkväll och fest.
Tjingeling!

5 Kommentarer

 1. Jenny

  Det finns massor av ”life hacks”, den här siten kanske intresserar dig: http://www.43folders.com/category/life-hacks/, och sen http://www.lifehack.org/

  Jag har slängt ut TV:n och stänger av mobilen på kvällarna. Jag har dessutom börjat stänga av datorn både hemma och på jobbet när jag inte använder den. Det ger mängder av tid att koncentrera sig på saker som kanske eller kanske inte är viktigare.

  :)

  /Jenny

  Svara
 2. Gnosan

  Idag söndag, och du får en hel extra, timma som du kan göra vad du vill me ;)! Lycka till med dina projekt..mvh G

  Svara
 3. papelito

  gnosan: jag tror jag sov bort timmen… va gjorde du av den?

  Svara
 4. Gnosan

  Jagar den fortfarande…ler*

  Svara
 5. papelito

  jenny: oj! ditt inlägg försvann i nån slags censurmojäng, för den innehöll två länkar, men nu har d dykt upp här igen iaf :) ska kolla upp dom där länkarna o se om jag hittar nåt spännande.. o du, jag tror att d e en ny trend att gå tillbaka lite i tiden o bli mer harmonisk, tror att d kommer bli en bred rörelse snart..

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *