Se dig omkring

10 september 2006 | Gammelhögen | 0 Kommentarer

Mindre än en vecka till valsöndagen nu och stora delar av landets befolkning är mitt uppe i att analysera landet och politikernas löften. Det är nu, under en kort period som det var fyra år sedan den inträffade senast och kommer att inträffa nästa gång först om fyra år till, det är nu vi verkar bry oss om vad som händer omkring oss i samhället. Vi läser partiprogram och drömmer om hur landet skulle kunna vara ännu bättre än det är idag. Vi har en vision, en dröm, ett mål, en synpunkt på i vilken riktning landet bör förändras.

Det är synd att den här perioden är så kort och inträffar så sällan, för det är i mina ögon något bra när människor resonerar kring sitt samhälle. Det är när vi är medvetna om det vi har omkring oss, och vad vi vill göra med det, som vi blir ansvarsfulla medborgare som bryr oss om att utvecklas, gå framåt. Vi diskuterar över tekoppar och middagar, på gator och på gymmet, om viktiga saker som vi annars släpper ifrån oss och lägger enbart på politikernas axlar. På politikernas axlar så att vi kan ägna oss åt mindre viktiga saker, som att titta på Idol och boka tvättider, beklaga oss över vädret och tänka på vad vi ska äta till middag. Men om sanningen ska fram, så som jag ser den, så tar de här aktiviteterna aldrig oss längre än till nästa vardag, för de utvecklar inte oss, utvecklar inte vårt samhälle. Det är vardagsaktiviteter som måste göras och syftar till att underhålla oss och få oss att överleva från dag till dag. Till skillnad från att diskutera val och framtid. När vi pratar om samhället, problem och möjligheter, så kan det hända att det dyker upp en början till idé i vårt huvud, och så tänker vi lite mer på det och så småningom växer kanske en välformulerad plan fram, som vi handlar efter, och i slutändan eventuellt förändrar världen med. Ur diskning och dokusåpor kommer sällan någon förändring av världen.

Javisst, det är ohållbart att inte utföra vardagssysslor, men nog hinner vi med dem även nu i valtider, när vi går och funderar över viktiga saker samtidigt? Det är synd att vi tänker så sällan på hur vi har det omkring oss, för visst skulle vi vilja påverka vår omgivning mer än vart fjärde år? Jag har besämt mig för vad jag ska rösta på, men vad det blir förtäljer inte denna historia. Istället uppmanar jag dig att tänka lite på hur du vill ha det i ditt land, medan torktumlaren gör vardagsjobbet åt dit.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *