Rektorns städpatrull sopar upp elevernas skit

13 november 2007 | Gammelhögen | 2 Kommentarer

Rektorn har beställt en städpatrull. Den ska städa upp efter oss på vårt internat. Möjligen kan den städa upp gamla matrester och odiskad disk, men attityder rår den nog inte på.

Om konsten att diska och städa. Hur det hänger ihop med oansvariga människor.

Diskbergen växer ibland utan att någon vill kännas vid dem och under höstlovet har det krossats glas och använts alkohol och droger på skolans internat. Det slarvas med städningen och ingen tömmer sophinken eller komposthinken. Det luktar och det kladdar, saknas rena tallrikar och stjäls mat. På måndag kommer ett städbolag för att städa upp efter oss.

Det är lite pinsamt att skolan ska behöva hyra in ett städbolag för att städa upp efter sina elever. Jag tycker att alla borde ta ansvar för sin egen disk och för att hålla rent efter sig, men uppenbarligen är inte alla av den uppfattningen. Rektorn står på de renligas sida. Några internatstudenter har hotat med att flytta för att det är äckligt på internatet. Rektorn säger att det inte är de renliga som ska flytta, utan de som inte städar efter sig.

Alla funderar kring vem det är som skräpar ner och inte diskar efter sig. Ledningsgruppen på skolan säger sig veta en del och har pratat med dem. Vi har satt hänglås på vårt kylskåp. På måndag måste vi dock tömma det medan städbolaget röjer upp bland smutsgrisarnas skit.

Och så var det det här med alkoholen och drogerna. Skolan drivs av IOGT-NTO och ska vara helt fri från droger, inklusive alkohol. Lärare och elever är medvetna om detta innan de börjar arbeta och studera här. Därför förvånas jag över att vissa människor tydligen inte respekterar detta. Faktum är att människor som tidigare har haft alkohol- eller drogproblem bor och arbetar på skolan. De behöver en frizon där droger inte förekommer. Att som student välja att gå på just den här skolan när man är medveten om detta är respektlöst.

Själv skulle jag aldrig få för mig att bryta mot de reglerna. Det finns hur många folkhögskolor som helst där man får dricka alkohol, varför välja just denna om man behöver dricka på skolan?

Jag undrar hur de personer som skitar ner eller bryter mot drogförbudet tänker. I mina ögon handlar det om djup brist på respekt för sina medmänniskor. Jag frågar mig hur de föreställer sig världen om de anser att de själva inte behöver ta något ansvar eller visa respekt mot sin omgivning. Det är skrämmande att de bor i samma hus som mig.

2 Kommentarer

 1. C

  Så som du skriver så är det ju helt sjukt. Men det speglar ju bara en del av samhället, där egoismen o respektlösheten vinner över omtänksamheten o medmänskligheten.

  Stackars dig som har ditt hem där o måste bo mitt i allt.

  Svara
 2. papelito

  c: och stackars dig som måste besöka mig då och då…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *