Långt norrut

16 april 2008 | Gammelhögen | 10 Kommentarer

Rapport från Sveriges nordligaste stad.

Fjällvinden drar in över gatstumparna och virvlar lätt snö ner från taken över trottoarerna. Pensionärerna med benskörheten får hålla hårt i sina rullatorer för att inte halka omkull på isen och hamna i det forsande smältvattnet. Fjälltopparna är snötäckta, vita och ståtliga i fjärran. Himlen är blå.

Och där står jag med kameran riktad mot vidderna. Mellan snöväggarna på gångbanan kommer två damer. Vi börjar prata. Jag avslöjar mitt uppdrag i staden. De berättar att de känner till tidningen jag skriver för och samtalet fortsätter en bra stund under himlen. Den ena damen bjuder sedan på te hemma hos sig och berättar om sitt förhållande till Kiruna. Hon ska snart lämna staden, står inte ut, den har förlorat sin själ, säger hon. Den andra damen, som kommer på besök i tedamens lägenhet efter en timme, är mer positiv.

Tedamen har fantastisk utsikt över fjällvidderna. När det inte är dimma kan man se ända till Kebnekaise från hennes fönster. Lite närmare ligger gruvans fyrkantiga huvudkontor. Det passerade jag i buss tidigare under dagen när jag genom en liten glugg i bergväggen åkte buss ner till flera hundra meter under marken. Genom svarta tunnlar snirklade vi oss ner till en filmsal och ett gruvmuseum. Malmens väg till havet. Enorma mängder bryts varje minut och skickas på långa järnrälsar till Östersjön eller Atlantkusten. Genom det bistra klimatet där bara renar växer.

Till på söndag är jag på plats i Sveriges nordligaste stad.

Slut på rapport.

10 Kommentarer

 1. C

  Hmm…nästan som jag hade tänkt mig;) Men en del överraskningar bjuder du alltid på! =)

  Svara
 2. C

  Bara jag igen…kan du inte lägga in lite bilder från Kiruna?! Skulle vara kul att se allt som du ser! =)
  PS. Tolka det andra inlägget positivt, okej…!?! DS.

  Svara
 3. papelito

  c: bra att jag kunde överraska dig lite iaf :) och på begäran, bilder från kiruna i fotoalbumet! puss gumman!

  Svara
 4. Niclas

  Låter som att du är sugen på att flytta dit permanent.haha:) Lycka till med reportaget.

  Svara
 5. C

  Det var kul att få en liten inblick i din tillfälliga vardag! Det är ju verkligen vinter där uppe, hihi =) Jag vill oxå ha snö!

  Svara
 6. C

  Heta linjen här idag…bara lilla jag igen =0) Jag hoppas Niklas har fel angående hans tolkning av ditt inlägg…för i så fall kan vi prata om distansförhållande på riktigt! Men å andra sidan, så innebär det att jag kanske få besöka denna metropol där uppe i norr!

  Svara
 7. papelito

  niclas: nja, inte riktigt kanske… tack!

  c: du behöver nog inte vara orolig.. visst är det vackert här, men alldeles för långt från allt annat man kan tänkas behöva i sitt liv. men det hindrar ju inte att vi gör en liten tur hit nångång.. :)

  Svara
 8. C

  Jag vill se…Bilder på ishotellet, bilder på ishotellet, bilder på ishotellet!!! =)

  Svara
 9. Sonja Richardson

  Hej, det där var ju inte så farligt det var ju snällt skrivet jag trodde att du skriver ner alla mina negativa känslor för staden. Ja, jag har flyttat, sitter nu bara och väntar på en lägenhet i Småland tills vidare, jag har inte bestämt mig än var jag vill slå mig ned.

  Jag skall göra en sammanfattning över det du och jag talade om och skicka det till NSD och Kuriren. Men jag vill rådfråga dig först.

  Vet inte heller om det är korrekt att skriva så här på en sida som man skall kommentera på men du får väl ta bort det eller hur.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *