Första nötterna bland tvätten

18 maj 2009 | Gammelhögen | 5 Kommentarer

090518

I Indien och Nepal finns det träd där det växer tvättmedel. Nästan så fantastiskt att man inte tror att det är sant, eller hur? Och här på bloggen blir det nästan intresserekord av kommentarerna att döma. Många är förvånade och nyfikna.

Och nu kommer sanningens stund. Jag har tvättat fyra maskiner med tvättnötter i stället för vanligt tvättmedel.

Fem-sex nötter i en liten påse. Sedan är det bara att sätta igång tvättmaskinen som vanligt. När nötterna blir varma av vattnet utsöndrar de sin naturliga såpa. Och resultatet är lovande. Det luktar nytvättat och verkar ha blivit rent. Jag kan inte se någon skillnad mot hur det skulle sett ut med tvättmedel.

Så släpp in nötterna i din tvättmaskin också. Låt naturen sköta din smutstvätt. På ekologibutiken Gryningen i Stockholm kostar ett kilogram 165 kronor. De går också att beställa över internet, bland annat på tvaleriet.se.

5 Kommentarer

 1. Monica

  När du nu startat denna tråd, är det bara att åka runt i Helsingborg och demonstrera detta i våra tvättmaskiner. Vi samlar oss till juni när du kommer hem. Du är välkommen.

  Svara
 2. C

  När kommer du hem? Vill gärna veta det så att jag kan boka in en tvättid så att du kan testa nötterna på min tvätt! ;)

  Svara
 3. papelito

  Monica: Hehe. Jag kan bjuda på ett par nötter så ni kan testa själva däremot :)

  C: Flickan, måste vi tvätta det första vi gör? Kan vi inte göra något trevligt? :)

  Svara
 4. Carina

  Nu får du starta tvättpartyn. Tänk att få komma hem till vänner och bekanta och demonstrera dessa fantastiska nötter. En karriär att använda dig av om jobben skulle tryta. Din framtid är säkrad….
  Jag vill redan tinga ett party, så man är först he,he.

  Svara
 5. papelito

  Carina: Ja, alltså, på senare tid, vid den andra tvättomgången närmare bestämt, så verkar det visa sig att nötterna inte klarar av vissa fläckar. Jag är dock osäker på om de skulle försvinna med kemitvättmedel. Jag tror att jag ska ge det en omgång med C:s supertvättmedel från Ullared när jag kommer ner för att se om det är nötterna det är fel på eller på fläckarna.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *