Att hitta vägen trots korruption

11 oktober 2005 | Gammelhögen | 7 Kommentarer

Förmiddagen som påverkar resten av mitt liv är över. Jag har varit hos den trevliga och kunniga och mycket bra studievägledaren i det stora flygledarhuset på campus och pratat om min framtid. Hennes andemening var nog att man inte ska oroa sig, utan att man ska göra det man känner för. Sen gäller det att visa för arbetsgivaren att man kan en massa bra saker. Hon sa att det inte var en bra idé att välja psykologprogrammet om jag var rädd för att stänga in mig i ett hörn, vilket jag är, så något psykologprogram blir det inte. Och det är lite lustigt, för det är i princip tvärtemot vad studievägledaren på just psykologprogrammet sa, när hon berättade att det fanns hur många möjligheter som helst att göra olika saker efter psykologprogrammet. Jag börjar på allvar tro att studievägledare som är anställda på utbildningsprogram får provision på hur många studenter de lyckas locka eller hålla kvar på utbildningen. Vår sociologivägledare är likadan. Ställer man en fråga om hur arbetsmöjligheterna ser ut efter utbildninge så svarar hon bra och att det finns alla världens chanser och att man kan jobba med precis vad man vill. Men snälla sociologvägledaren, det är faktiskt inte så att man kan jobba med vad som helst utan man får hålla sig inom sitt område, men området är så brett, säger hon. Men det hjälper inte när arbetsgivaren alltid ser sociologen komma i andra hand, efter socionomer och personalvetare och studievägledare. En utbildning där man kan bli allt om det inte hade funnits andra utbildningar..bra..öh..

Det blir alltså inget fortsatt sociologprogram och det blir inget psykologprogram. Jag ska bli frikursare. Jag ska läsa fristående kurser och välja och vraka inför varje termin. Jag ska kasta mig ut i min egen utbildningsplan som inte riktigt existerar än och forma min egen framtid, inte lägga den i händerna på några programmakare med provision. Steg ett i min nya framtidsplan är att läsa Psykologi A under våren, samtidigt som jag för nöjets skull tar en liten 25-procentskurs i latin. Det kommer bli hur bra som helst. Och sen kanske jag glider vidare på lite juridik och arbetsrätt och kanske lite turism eller mediekunskap. Jag kommer vara som en julafton när jag är färdig, med en massa paket av överraskningar och blandningar som ingen sett tidigare. En kameleont på arbetsmarknaden, beredd att ändra färg efter vinden, lusten och konjunkturen. En mångfacetterad individ med en bred kunskapsbas (oj! vad fint det låter! är det verkligen jag om några år det??).

Men nu är det dags att ta tag i de vardagsnära sakerna och koka lite ris och värma min igår gjorda kycklinggryta som blev halvmisslyckad. Sen rulla iväg nerför backen med cykeln till samhällshuset och ha föreläsning om totalitära regimer under mellankrigstiden i två timmar. Sen till registrering på nya lilla 25-procentskursen, Svenska dialekter och deras uttal, som jag ska läsa parallellt med Historia A, och ha dialektundervisning i ytterligare två timmar. Det kommer bli spännande värre! Och ikväll läsa läsa läsa i den gigantiska historieboken. Inte lika upphetsande men nog så fascinerande och intressant.

Som slutkläm skulle jag vilja tacka Skånes Nation i Umeå för att vi har haft så underbart roligt i helgen. Jag tror jag ska köpa ett livstidsmedlemskap på onsdag! :D

7 Kommentarer

 1. Gnosan

  Hej där,…jag varit här och läst och skriver en ny rad imorgon ;)!
  ha de gott peppe!

  Svara
 2. lyckliga grodan

  puh och pust.. jag blev lite andfådd där… välja och vraka.. jag som inte ens orkar byta telefonbolag.. fast jag säkert skulle tjäna sjuttiofem spänn per år..
  det blir säkert skitbra.. det är jag övertygad om.. studievägsledare.. de är lite suspekta i min värld..

  Svara
 3. Lena

  Oj, jag blir alldeles matt, samtidigt glad över din beslutsamhet… Det här med att råda… inte alltid bra kan jag tycka. Det finns delar i ens inre som är svårt att få fatt i då man en kort stund sitter hos en rådgivare och som kan få oanade konsekvenser…

  Det jag känner igen mig i är de beslut du själv tar i fråga kring fristående kurser…
  Jag håller på att skräddarsy min egen yrkesidentitet… oj och den har tagit tid… det är precis så som du beskriver det med julafton. Den glädjen då jag upptäckte hur bra jag satt samman all utbildning gjorde att jag i ett euforiskt ögonblick fick känslan av att ha vunnit högsta vinsten… Men tror du jag är klar för det?

  Icke det enda jag vet är att jag alltid om det finns utrymme och det får jag väl skaffa mig då kommer att plugga, om än så bara fem poäng per termin men det genererar i så många inputs som gör att jag känner mig ständigt öppen för nya intryck, insikter och införskaffande av mer kunskap…

  En bok som jag rekommenderar är Paul Moxnes; Positiv Ångest hos individen, gruppen, organisationen. Den ger mig som individ ett sätt att förhålla mig till det här människor och dess påverkan i olika kontext.

  Vill avsluta med att säga att din text riktigt sprudlade energier, det var härligt att läsa!
  Lycka till!

  Svara
 4. Din Granne

  Aha… jo, att studievägledarna är måna om att man ska pliggaplugga på just deras program är ju nästan klart, de får ju nämligen pengar till expotitionen för varje utexaminerad student de har! :-p Jäla skit är ordet … jag får lite kalla fötter när jag läser det du skriver Papelito, men jag antar att jag ska reda ut mina hälsoproblem innan jag börjar rota runt i det här med vad jag EGENTLIGEN pluggar. :-s För visst är det en bred och intressant utbildning, men vad tusan ska man göra med den egentligen…??? Frågorna hopar sig …!

  Och vad är det där för en skamlös reklam för Skånes nation?? :-o jag måste oxå bli medlem… saknar NH:…

  Svara
 5. Gnosan

  Jag känner igen dina rader i den situation min dotter befann sig i för ett antal år sedan,hon läste spridda kurser men sökte därefter till Arbetsterapeut, det var framtiden dom behövdes!!. Idag har hon en termin kvar på sin utbildning Då hon började skolan var det ”riv” efter just arbetsterapeuter idag är hon osäker på om just hon ska få jobb, för trots att det är ett arbete som får människor att må bra så är det just inom den här sektorn som det skärs ned.

  Svara
 6. papelito

  lyckliga grodan: man ska va glad så länge man slipper välja o inte förlorar mer än en 75 spänn på d.. men å andra sidan finns d jättemånga mänskor i världen som aldrig får en chans o välja.. e dom mindre lyckliga? d e min fråga..

  lena: d va därför hon här studievägledaren va så bra :) hon försökte inte fatta beslut åt mej utan hon fråga va jag tyckte o tänkte o ville göra o så gav hon lite förslag på va jag borde tänka på i mitt val.. hon e min studievägledaridol! :D ..d e kanske d som e poängen m d hela, att man aldrig har valt färdigt, att man får se livet som ett långt väljande o att ett val inte utesluter andra för all framtid.. kanske d definitiva valet inte finns, som jag har föreställt mej, d där valet som avgör hela ens framtid.. ska kolla upp den där boken.. tack för tipset! o tack för va du säger om min text! *superglad*:D

  grannen: alla saker har sin tid tror jag.. man får fatta ett beslut i taget o ordna upp en del av sitt liv i taget.. som jag skrev t lena här ovanför så tror jag att jag har kommit fram t att livet inte består av några få stora val, utan många små.. va d förresten god sik igår?

  gnosan: d e ju åt hel**** att man skär ner på sånt.. men antar att man måste ta pengar nånstans ifrån o gör d från där d märks minst.. arbetsterapeuter lever väl ett ganska ”dolt” arbetsliv? jag tycker du ska tala om för henne att allting löser sig, att man inte ska oroa sig..d som inte leder dit man vill leder t nåt annat intressant :)

  Svara
 7. Gnosan

  Det löser sig säkert, jobb kommer hon säkert att få då hon är undersköterska i botten , hon jobbar redan nu timmar för att få det att gå ihop ekonomiskt, en av många trötta och energiska studenter, men såklart vill hon ju uttöva sitt nya yrkesval, den dagen hon står där färdig.
  Det är verkligen inte helt enkelt att vara student idag , all denna studietid vill man ju ska sas ”betala sig” ….fortsatt bra dag! mvh G

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *