Man behöver faktiskt lite fritid också!

9 december 2005 | Gammelhögen | 0 Kommentarer

Jag frågar mig om det är värt det. Jag har suttit flera dagar framför datorn och läst och skrivit för att få ihop svar på mina tre hemtentafrågor. Det enda konkreta bevis på att jag har använt en hel vecka på att göra en hemtenta är den lilla bokstav som jag förhoppningsvis kommer få – G. Jag kommer få en ynka liten bokstav för allt slit! Klart att jag lär mig något också, men frågan är om jag någonsin kommer få användning av det.

Vad tjänar det till att veta hur osmanerna såg på européerna under 1500-talet? Och vad tjänar det till att veta vilka lagar som infördes för att homosexuella skulle kunna steriliseras i Nazityskland? Jag vet, utan att jag behöver skriva tenta på saken, att förhållandet mellan muslimer och kristna idag är något spänt särskilt i Mellanöstern och att homosexuella inte har haft det lätt alla gånger. Jag använder flera av mitt livs dagar på att skriva en hemtenta där jag rabblar årtal och lagar, något som jag inte kommer komma ihåg om ett år och som ingen någonsin kommer fråga mig om jag vet. Vad som betyder något är att man har koll på världshistorien i stora drag, att man mer eller mindre vet vad som lett fram till dagens samhällen.

Det finns så mycket mer att lära, så varför rabbla årtal och paragrafer för ett par länder när det finns hundratals andra konflikter att fokusera på? Jag vill ta reda på och lära mig mer om det jag inte vet något om, som Balkankrigen och Nordkorea. Jag vill inte i detalj studera det nazistiska regelsystemet som jag redan vet diskriminerade judar, romer, mentalsjuka, asociala, alkoholister, homosexuella och ärftligt sjuka. Ibland blir jag bara så arg på hemtentor och tentor över huvud taget! Det är meningslöst vetande!

Och ingen hemtenta utan stress.
Det går tre dagar innan jag kollar postlådan. Jag har slut på mjölk och grönsaker. Det går en vecka mellan varje gång jag är på Iksu. Jag har inte ringt till någon jag känner på veckor. Mina nya bromsar till cykeln har legat och väntat på att monteras fast hur länge som helst. Jag bestämde mig för att följa julkalendern men har bara lyckats två gånger. När ska man hinna med allt!?? Man behöver faktiskt lite fritid också! Faktiskt!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *