Engagerande lärare är en bristvara

28 mars 2006 | Gammelhögen | 2 Kommentarer

Det nya momentet på kursen känns riktigt lovande. Vi har en lärare som är superengagerande och får mig att tänka till över varför jag egentligen pluggar. Han säger att tentor är ett nödvändigt ont och vill egentligen att man ska få bestämma själv vad man vill läsa och inte läsa på en kurs. Han menar också att obligatorisk närvaro på seminarier är något som man inte bör använda sig av, eftersom det ger intrycket att seminariet kommer vara fruktansvärt tråkigt, och att man för att folk ändå ska dyka upp därmed måste göra det obligatoriskt. Han vill istället att man ska komma dit för att det är intressant. Hans mål är att vi tretton som går kursen ska tycka att det är den bästa kurs vi någonsin läst när vi gör utvärderingen i slutet.

Tänk om alla lärare hade varit lika engagerande som han, då hade vi levt i en mycket bättre värld mina vänner. Men allt för ofta stöter man på lärare som gått och mumlat runt i sin institutions korridorer för länge och tappat gnistan; de undervisar bara för att få ut sin lön, utan engagemang. Hur ska man som student kunna känna engagemang då?

Den första gruppuppgiften består i att skapa ett manus till en dokusåpa där deltagarna utsätts för olika moment som gör att man kan analysera gruppsykologiska processer. Sedan är det redovisning av manusidén och vilka teorier man har tänkt analysera utifrån dokusåpan. Samtidigt, under hela resten av kursen, löper en individuell uppgift som går ut på att man analyserar arbetet i sin egen grupp. Man tar avstamp i den grupp man arbetar i och analyserar vad som händer utifrån psykologiska teorier. Det är något helt annat än tentor det, för här har man sina fötter i verkligheten samtidigt som man lär sig teorier, vilket man knappast har när man sitter och tragglar veckan innan salsskrivningen.

Och det där jag skrev om snön för några dagar sedan, att det var sista snöfallet innan våren, det visade sig inte stämma alls, för nu har det snöat i snart tjugofyra timmar och det är vad man i Skåne skulla kalla för snökaos ute. Därför (?) beger jag mig till Iksu med snön knarrande under cykeldäcken för att arbeta i några maskiner så att jag blir stark.

2 Kommentarer

 1. Lena

  Du det här med engagerade lärare….Det borde vara alla studerandes rätt att ha lärare som vill entusiasmera , engagera och vill se sina elever gå från en utvecklingszon till en annan…men ack så är det naturligtvis inte…alla har inte den förmågan…orken och tiden.
  Men har du någon tanke på hur man skulle få lärarna inne på fakulteterna att bli mer entusiasmerande…kan det handla om bekräftelse, att de inte blir sedda…

  Vill dessutom ge dig kredit för vackra bilder över Umeå.. kul för jag ska eventuellt så småningom till universitetet i Umeå. Är stadshotellet att rekommendera?

  Svara
 2. papelito

  lena: trevligt att du frågar vad jag tänker kring att få lärare mer engagerade! jag tror att mycket oengagemang beror på att många lärare är väldigt stressade och har en massa kurser och klasser samtidigt, vilket gör det svårt att riktigt knyta an till klasserna.. dessutom brukar lärarna undervisa under en mycket begränsad period i en och samma klass, vilket gör det till en nästan hopplös uppgift att kunna entusiasmera, eftersom de samtidigt måste rusa igenom sin power point-presentation och förmedla så mycket information som möjligt… jag tror att det i grund och botten handlar om tillgången på pengar som styr det här, hur många timmar som är avlagda för föreläsning och bestämmer hur många olika kurser en lärare måste engagera sig i samtidigt.. och så tror jag det är lätt att en lärare börjar undervisa per automatik, utan att reflektera över vad som skulle kunna bli bättre, o när man börjar undervisa per automatik är det kanske lätt hänt att resultatet blir sämre och sämre, utan att man märker det… ett faktum, som jag har konstaterat, är dock att de lärare som har ett jobb utanför institutionen samtidigt som de undervisar, t.ex. något konsultuppdrag där de jobbar inom näringslivet, över lag håller sig mer uppdaterade med sina egna undervisningsmetoder, de blir så att säga inte lika ”insnöade” på sin institution… men jag har aldrig varit lärare, så jag vet egentligen inte alls om det beror på något av det här…

  kul att du uppskattar mina bilder! och kul att du ska flytta till stan! är det tänkt att du ska bo en längre tid och studera, eller bara kort visit, eftersom du letar hotell? har ingen koll på hotellen i stan tyvärr..

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *