Så ärlig är jag

16 maj 2006 | Gammelhögen | 17 Kommentarer

När jag sneddade över sjukhusets gigantiska parkering idag råkade jag på en plånbok. Den var tjock och efter en snabb översyn insåg jag att den innehöll massor av kort och även en smärre summa pengar. Jag letade efter information om vem som kunde tänkas äga den och hittade ett körkort. Jag letade efter ett telefonnummer men hittade bara numret till ett kundcenter på baksidan av bensinkortet. Jag ringde bensinbolaget och förklarade situationen och vänliga damen gav mig ett telefonnummer hem till den förlustdrabbade kvinnan. Jag berättade att jag satt med personens plånbok i handen och hon lät förvånad och sa att hon inte var medveten om att hon var av med den. Vi bestämde att hon skulle hämta den imorgon bitti.

Så ärlig är jag. Och jag hoppas att den dag jag tappar min plånbok så hittar någon lika ärlig person som jag den och tittar på baksidan av ett av mina kort, hittar ett kundtjänstnummer och ringer för att leta upp mig. Tänk om det istället hade varit en person inledd i oärlighet som hittat kvinnans plånbok och tagit pengarna och handlat varor på internet till orimliga summor med kontokortet, då hade kvinnan varit ganska arg vid det laget hon upptäckt att plånboken var försvunnen och kontona länsade. Hon hade svurit över att ”det är ett jäkla tjyvsamhälle vi lever i” och alla runt omkring henne hade hållt med och berättat om liknande händelser och tillsammans hade de vaggat in varandra i att det inte finns någon ärlighet kvar och vad ska hända med samhället om man inte kan lita på varandra och det var bättre förr och det är invandrarnas fel och det är ungdomen som knycker handväskor från pensionärstanterna och så vidare och så vidare. En tappad plånbok hade mynnat ut i en hatspiral som är svårstoppad när den väl kommer igång.

Men nu var det ingen oärlig person som hittade plånboken. Det var jag. Och jag stoppade hatspiralen långt innan den tog fart. Istället kommer kvinnan berätta om den underbara händelsen när hon tappade sin plånbok och en vänlig själ tog hand om den och förvaltade den tills hon hade möjlighet att hämta den. Hon kommer berätta om det för alla hon träffar och alla kommer förundras över att det trots allt man läser i tidningarna och ser på tv finns massor av medmänsklighet kvar i samhället och att det fortfarande är inne att bry sig om varandra även om man inte råkar vara bundisar från början. Hon kommer sprida en känsla av hopp omkring sig och det kommer smitta av på de som lyssnar på hennes historia och de som lyssnar kommer sprida historian vidare så att den i sin tur kan sprida lite hopp hos några fler. En hoppspiral är också svår att stoppa när den har kommit igång.

Vad jag vill ha sagt med dagens moralpredikan är att en god handling är värd så mycket mer än just den konkreta arbetsinsatsen. Att ringa två samtal för att spåra plånbokens ägare leder inte bara till att borttapparen blir glad, det leder också till att glädjen kan spridas vidare. Två samtal tar inte mycket kraft i anspråk men det de resulterar i är värt mycket mer än arbetsinsatsen att lyfta luren två gånger.

Jag vill inte göra mig själv till hjälte men det var förbannat bra gjort! ;)

17 Kommentarer

 1. Lena

  Du är dagens hjälte!!!!!!!!
  Tänker att det är just det här som vi behöver än mer utav, vi behöver se, höra alla de goda exemplen inte alltid de negativa. Vi behöver få ta del av solskenshistorier, få möta delar av samhället som är och gör gott. Det finns mycket gott som händer men det destruktiva, negativa får alltid förkörsrätt av någon underlig anledning. Det här är bra det du beskriver, jag kommer länka in till dig för jag vill att fler ska ta del av detta kloka du skrivit papelito!

  Svara
 2. Excessa

  Ja, det var förbanant Bra gjort! och instämmer helt och hållet med Lena..

  Svara
 3. papelito

  lena & excessa: tack! underbart att ni håller med! ni ser, den positiva spiralen är redan igång :D

  Svara
 4. Lena

  EXAKT , DU SPRIDER REDAN GODA RINGAR PÅ VATTNET…

  Svara
 5. papelito

  Duktig son. Men jag måste väl som din mamma ta åt mej hälften. Jag tror jag har lyckats rätt bra med uppfostran i alla fall, men visst har jag tvivlat ibland. Kram på dej. Mamma.

  Svara
 6. Gsan

  Instämmer med föregående talare !
  Jag har nåt liknande att berätta men

  idag är det din dag Pepelito och jag är
  tacksam över att ärliga människor som du
  gör som du, skriver om det, och skapar
  en motpol för allt annat elände, samt
  en bättre atmosfär för tvivlare som gett upp.

  Media borde ha en glad tidning, rapport i tv en
  30 minutare av positiva inslag, för att stävja våra rädslor
  helt klart är du idag en hjälte ! Kramis mvh G

  Svara
 7. papelito

  gsan: du får berätta imorgon då! :)

  Svara
 8. Gsan

  En damväska ligger kvarglömd i en kundvagn då vi kommer och ska ställa in vår vagn, vid ett stort köpcentra i vår stad. Genast kännre vi paniken , hur vi skulle ha känt att bli av med en väska, så vi kikar i väskan och hittar där nycklar och plånbok med id kort. Väskan tillhör en äldre dam. Vi åker ner till Polisstationen förklarar situationen och vi får då höra att den gamla damen oroligt ringt dit och frågat om dom möjligen fått in en väska!! Allting gott och nu vet vi att hon får et trevligt besked av polisen som lovar ringa upp henne meddetsamma. När vi kommer hem ringer telefonen och en mycket glad och tacksam äldre dam frågar vad vi vill ha i hittelön….Tommy som pratar med henne säger att han/vi inte vill ha någonting, samtalet fortsätter om just det här med ärlighet och tacksamhet. När hon frågar igen om han inte vill ha något säger han , jo jag vet, sa han till den gamla damen, du kan skicka ett vykort med en katt på ;)! …
  Några dagar senare får vi ett vykort i vår brevlåda, med en söt liten katt på och med en hälsning , det värmde. mvh G

  Svara
 9. Excessa

  Håller med Gsan att en Glad tidning är behövligt för tanka på vår energi, istället för all utarmning man ständigt läser om!

  Tycker också om Gsans berättelse!
  Hittelönen omsatt i ett liten söt kattunge på ett kort.. det glädjer bra mycket mer än tusentals kronor! Så gott det värmer att läsa om!

  Kanske berättar jag i morgon om en händelse som värmde mig :)

  Svara
 10. Gsan

  Excessa: Snälla gör det ! Kommer tillbaka imorgon ;)!

  Gonatt alla goa glädjespridare.

  Svara
 11. papelito

  vilken underbar historia gsan! det känns så underbart när man märker att det man har gjort verkligen uppskattas! men visst känns det lite konstigt att människor vill ge hittelön så fort man hittat något.. jag hittar och lämnar inte tillbaka saker för att få hittelön, utan för att det är rätt.. måste erkänna att jag fick hittelön, men även om jag inte hade fått det hade jag lämnat tillbaka om jag hittat en ny plånbok.. men såklart är det snällt att man blir erbjuden hittelön, fin gest, även om den inte är nödvändig enligt mig..

  excessa: ja! berätta! :D

  Svara
 12. Gsan

  Du har en poäng där Peplito, det är inte för hittelönen, utan pga omtanken om medmännskor omkring oss som ligger till grund för hur vi agerar och precis det där som du skriver i ditt inlägg att sprida positivitet . Hittelön blir ju då en liten bonus, även om det för min del räcker med ett tack, för det är ju det minsta man kan begära, tycker jag.Tror vi är väldigt överens hur vi tänker där.

  Excessa, nu väntar vi på dig !

  Kram och fortsatt go fredag och helg, dina student-kollegor i Lund har karneval den här helgen, är det något som ni har mé ? ( hörde nyss om det i radion )
  mvh G

  Svara
 13. Excessa

  Det var förra året i november.. Jag skulle träffa jobbkompisen utanför bion 18.40 men jag var tidig.. När jag står utanför bion så kommer det en kille på kke 14-15 år, är urkass o bedöma ålder på människor jag, men han frågade om han fick låna mobilen för att ringa sin mamma.. Jag tänkte inget utan räckte bara fram den. Tyvärr fick han inget svar.. Då var han så modig att han frågade om jag hade en tjuga så han kunde ta bussen.. O jag hade en i jeansfickan som jag egentligen skulle ha gett till en 30-årsinsamling på jobbet idag, men det glömde jag, så han fick den..o jag fick en kram som tack.. Den värmde kan jag lova.. När jag såg ryggen försvinna på killen så ringer min lur o då är det mamman.. Klart som korvspad att hon funderar på vem jag var som ringt till henne.. Hon kke tillomed hade hemligt nr.. men man kan ju också slå fel ibland.. Jag är iaf glad att hon ringde för då kunde jag berätta att sonen var på väg till bussen o hem.. O då sa hon att jag var en ängel.. O det värmde lika mycket som killens kram.. När hon sen frågade hur hon kunde betala tillbaka tjugan så kom jag på något jag läst för länge sedan o som jag tror benhårt på.. Hjälp någon osjälviskt idag o du skall få den hjälp du behöver den dagen du har det svårt.. så jag sa till henne; det behöver du inte göra, hjälp istället någon annan en annan dag.. :)

  Svara
 14. Gsan

  En fantastisk historia Excessa, så härligt att möta en sådan vuxen som dig om man är 14-15 år..Mamman i telefonen, hade så rätt det är en ängel som skyddar och reagerar som du , dina ord till henne är en sann filosofi som jag skriver under på. Jag är helt säker på att det kommer tillbaka goda gärningar en dag även om inga sådana krav ställs i stunden, men för att förändra klimatet i världen måste vi ju börja där vi står….att ge en sådan mening som tack är nog så betydelsefullt…Underbart jag blir alldeles rörd…Bamsekram mvh G

  Svara
 15. papelito

  det där var minsann en riktigt söt historia! det är en jättefin tanke att istället för att ge något tillbaka till den personen som har hjälpt mig, hjälper jag istället någon som behöver det en annan gång.. då blir det verkligen en god spiral av det! jag blir helt rörd också.. tänk att det finns så goda människor! *gråter en glädjeskvätt* excessa och gsan! ni är underbara människor! hoppas dom omkring er förstår det!

  i ume är det ingen karneval, men vi hade sittning igår kväll och vi i skånes nation genomförde ett litet spex som gick ut på att vi imiterade lundakarnevalen.. vi spelade timbuktu och rullade in med cykelvagn med ballonger och utklädda och viftade med en gigantisk skåneflagga, för att sprida lite skånsk glädje bland dom andra nationerna här uppe :) ..men jag tror det är lite större i lund än vi gjorde det här, vi var ca 30 personer, i lund kan jag tänka mig att det är nååågra fler..hihi.. man kanske skulle börja plugga där istället..

  hoppas ni har haft en mysig helg och att ni är redo för en ny vecka med vad den än kommer med.. själv har jag deppat lite i helgen för att min datorn gått sönder, helt död, vill inte starta, och nu måste jag lista ut ett sätt att mildra ångesten över att mitt 15-sidiga arbete som ska vara innen innan terminen slutar försvann, eller rättare sagt inte går att komma åt.. har pratat med datorexperterna på universitetet och dom säger att det kan gå att plocka fram den.. får sätta mitt hopp till dom imorgon bitti.. :) kram på er!

  Svara
 16. Excessa

  Gsan.. Tack! Bamsekram till Dig med!

  papelito.. o det var du som satte igång denna spiral att berätta om godhet så du är allt också en av oss :)

  kanske är såna här goda saker så svåra att berätta att man ofta bagatelliserar dem för att inte andra ska tro att man ”är något”.. om man lyssnar på samtal omkring sig så handlar det ofta om negativa händelser på ett eller annat sätt.. o var hamnar man om man fortsätter i de spåren..
  Jag tror i alla fall att vi behöver mer braiga och glada saker, både från andra och oss själva..
  Bamsekramar!

  Svara
 17. papelito

  excessa: just det ja, man vill ju inte ”vara någon” heller.. det är ju det fulaste man kan försöka med :) *ironiserar lite* ..kämpa på!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *