Gässen har ingen rösträtt. Bryr de sig? Nej.

18 september 2006 | Gammelhögen | 0 Kommentarer

Stolt som en fura gick jag med min röstsedel i handen till vallokalen i samma skog som jag bor. Sedan cyklade jag ner till andra änden av stan och satte mig på en udde på en liten ö ute i älven, tittade på allt det lugna vattnet som flöt förbi. Jag hörde gässens susande vingslag ovanför mitt huvud när de letade sig fram längs älven och söderut. Sådär har det sett ut ganska många år tillbaka i tiden. Några hundra meter längre nerströms älven röstar människor på partier och det är viktigt för avgörandet om hur staden och riket ska styras. Men när jag satt där på udden i älven insåg jag att det egentligen inte har så stor betydelse vad man röstar på, för det som finns i staden, det är en konstgjord värld. Det som har betydelse i staden – kläder, möbler, bilar – är bara påhittade värden som vi har lärt oss att sträva efter, men egentligen har det inget egenvärde att sträva efter att köpa dyra kläder och lyxiga bilar. Det är först när människan flyttade in till staden och fick ett avstånd mellan sig och naturen som sådana saker blev betydelsefulla.

När jag satt där på udden i älven fick jag insyn. Ja, det är sant, jag fick insyn över livets egentliga mening. Och det hela gick inte ut på att leva i en stad och bry sig om konstruerade värden, utan det handlade om att bo ödsligt någonstans utanför staden, nära naturen, och ta av vad naturen hade att erbjuda både materiellt och själsligt men att även anpassa sig efter de villkor som naturen ställer. Det handlade om att kämpa för sin överlevnad, att behöva slå hål i isen när det har frusit för att få vatten, att gå en hel dag i skogen för att hitta ätbara bär. Det handlade om att vara sysselsatt med att klara sitt uppehälle. Och när man var sysselsatt hela dagen med det, fanns ingen tid över till att fundera över livet och att få ångest över vad man skulle göra med det. Det är som att vi har förlorat den mest basala meningen med livet när vi lever i städer och får alla våra överlevnadsbehov tillfredsställda bara genom att dra bankkortet i en kassa. Och vad insynen nog egentligen handlade om var att man inte ska sträva efter saker som man egentligen inte vill ha, utan att man ska upptäcka det som finns runtomkring och som är de egentliga värdena. Där i udden i älven samspelade älven och gässen och skogen. Det var ett skådespel bättre än vilken dokusåpa som helst och varför skulle jag vilja ha snyggare möbler när jag kan cykla ner och titta på något så vackert som en älv?

Så från vallokalen via det som verkligen betyder något till valresultatet. Nya människor har makten och bestämmer över staden och riket. De må förändra lagar och regler, men i naturen ser man ingen större skillnad. Och så vill jag att det ska förbli, så därför var mitt partival givet i år.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *