Ung man på krogen får skylla sig själv

12 oktober 2006 | Gammelhögen | 0 Kommentarer

Imorgon är det dags för den stora händelsen på den juridiska översiktskursen. Nej, det är inte tenta, den är först om ett par veckor, men det är dags för klimax av processrätten – det är rättegång! Vi i basgrupp tio ska spela käranden i tvistemålet om mögel och dolda fel i en fastighet. Och andra basgrupper ska vara svarande, domare och vittnen. Och så förenas vi imorgon i ett skådespel som universitetet sällan skådat! Det kommer bli spännande, ovan som man är att göra utfrågningar av vittnen.

Det är svårt att veta vad vittnena kommer att säga, eftersom de kan ha bestämt sig för en linje som talar till vår fördel eller till vår nackdel. Vilket av det vet vi inte förrän imorgon. Så en fråga som man hoppas leder fram till ett fördelaktigt svar kan få helt motsatt resultat. På det viset är det hela en aning orealistiskt. I en verklig rättegång skulla man knappast kalla någon att vittna om man inte visste hur personen skulle svara och man därmed inte visste om man kunde bevisa sin sak eller om man grävde sin egen grav.

Annat som vi lär oss på kursen är att unga män som går på krogen i regel har väldigt svårt att få ersättning för skador som kan uppkomma i samband med misshandel där. Unga män på krogen anses utsätta sig för frivilliga risker och därför är brottsoffermyndigheten väldigt restriktiv med utbetalning av skadestånd till dessa. Så om det visar sig efter en rättegång att den person som har misshandlat inte har möjlighet att betala skadestånd på grund av dålig ekonomi, och hemförsäkringen inte täcker skadorna för att det var berusning inblandad (vilket hemförsäkringar ofta förbehåller sig om), så ligger man som risigt till om man är den misshandlade.

Dessutom kan det räcka att bara gå förbi krogen på sin kvällspromenad, utan att ha druckit en droppe eller vara på väg in på krogen, för att man ska anses ha försatt sig i en situation med hög våldsrisk. Så om du passerar krogen och blir misshandlad av en person med dålig ekonomi, då har du inte så stora chanser att få ekonomisk ersättning för ditt lidande.

Genom snabb slutledningsförmåga konstaterar vi alltså att det är bäst att hålla sig borta från krogen och dess omgivningar om man inte är kvinna eller är man och över trettio år.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *