En förmiddag kan vara småtrevlig i Frankrike

23 februari 2007 | Gammelhögen | 8 Kommentarer

Idag har det svävat lätta små vita moln runt den högsta toppen vid sjön, den med snö på. Det kan man se när man har rast och står i skolans entréområde och vilar sig. Medan svenskarna äter bananer, japanerna startar sina bärbara datorer och belgarna äter chokladöverdragna våfflor, kan man snegla ut genom fönsterna ut över sjön och bergen. Och varje morgon när jag tar min gröna hyrcykel och korsar staden, kommer ut på andra sidan centrum och sikten blir fri, blir jag lika exalterad över hur stora och vackra de är.

Igår tvättade jag. På klassiskt franskt manér i en tvättomat. Det var jag och en gammal madame som satt och väntade på att tvätten skulle bli färdig. Jag hade med mig en bok men hon bara satt, rakt upp och ner, utan sysselsättning, utan pretentioner. Hon tittade då och då på när lakanet och överkastet snurrade i den slitna tvättmaskinen, annars tittade hon mest rakt fram och väntade.

Efter att jag hade hängt upp min tvätt på balkongen för att den skulle torka i förmiddagssolskenet satte jag mig ner och gjorde läxan, på balkongen. Därifrån kan man skymta ett berg dränkt i soldis. På grannens balkong solade sig två katter, en vit och en brunaktig. På gården nedanför spelade en man fotboll med ett barn. På den smala gatan passerade några cyklister och en mamma med några barn. Och så kommer grannfrun ut på balkongen och säger ”bonjour monsieur” med ett välmenande leende över munnen. Hon är en ihopsjunken dam kring sjuttio och hänger upp ett par strumpor på sin torkställning. Några minuter senare, efter att hon har försvunnit in i lägenheten igen, kommer mannen ut och säger ”bonjour.” Han är ganska ihopsjunken han också, tänder sin cigarett och tittar ut över gården och grannhusen. Sen går han in igen. Katterna ligger kvar och solar. Herregud vad småtrevligt det är i Frankrike emellanåt!

Det blir ingen skidåkning till helgen men väl en cykeltur runt sjön, Lac d’Annecy, om vädret tillåter. Däremot är det så att jag ser fram emot nästa skidäventyr och hoppas att det blir av nästa helg istället. Kanske är det så att skidåkning är ganska vanebildande…

8 Kommentarer

 1. Mamma

  Det är väl bra så länge det är trevliga och sunda saker som är vanebildande. Slutet av förra veckan var det riktigt mycket snö här också.
  Alltså kaos enl vädergubbarna. Nu försvinner snön så sakta, idag 5+.

  Svara
 2. papelito

  mamma: tack för väderuppdateringen! ryktet om snön har natt även frankrike kan jag säga.

  Svara
 3. Enifesoj

  Hej PP!
  Skriver har som hastigast har. Har kommit hem till Sverige. Ar i Stockholm hos Lisa, ska snart bege mig till tunnelbanan for att ta taget hem. Har ar kallt och sno. Konstigt att vara hemma!
  PUSS! PUSS! Saknar, alskar

  Svara
 4. papelito

  enifesoj: hej! tur att du har kommit tillrätta! jag var rädd att du hade försvunnit nånstans på vägen för jag hade inte riktigt koll på när du skulle komma hem igen.. nu känns det bättre! :) puss på dej!

  Svara
 5. Frk Jonsson

  Papelitis du skriver fantastiskt bra. *klappa axeln* jag är hemma från sydligare bredgrader nu. tyvärr åkte jag inte och hälsade på dig. Den här månaden ligger jag i alla fall inte MINUS på kontot, så det bröjar ju bli bättre. Vem vet, kanske jag ringer på dörren någon dag i france? :)
  Det vore ju riktigt härligt. Jag blir så inspirerad och nyfiken när jag läser det du skriver. Chokladöverdragna våfflor låter ju helt enkelt himmelskt. Måste testas. Har du några konkreta råd?
  Hälsa de mäktiga bergen och ta hand om dig, jag saknar dig.
  Kramar i tusentals!

  Svara
 6. papelito

  frk jonsson: bra att ekonomin börjar styra upp sig! jag är nyfiken på dina äventyr söderut, har inte minsta aning om var du har varit, kanske ända till… gävle? jag saknar dig oxå frk jonsson! du är hjärtligt välkommen att hälsa på närhelst du vill! jag ska ta hand om dig och bjuda dig på mat så att din budget inte behöver brista :) tusen kramar tillbaka!

  Svara
 7. Zarah

  Jag har fatt ett jobb Patrik, pa Malta :-) jag och Buster aker om ca 3 veckor och blir borta till ca november ar det tankt…

  Hoppas du har det bra i frankrike med och att skidakningen gar bra.

  Kram min van

  Svara
 8. papelito

  zarah: grattis till nya jobbet! men malta igen? hm.. skidåkning är så roligt! hoppas verkligen att ni kommer iväg till österrike sen också! kram!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *