Hon ser en tendens som leder till döden

27 april 2007 | Gammelhögen | 4 Kommentarer

Vår ena lärare. Hon förtjänar ett eget inlägg.
Jag ska berätta varför.

Ett inlägg om hur en onöjd student kan leda till tredje världskriget. Om en lärare som tycker att asiater ser drogpåverkade ut.

Igår tryckte skolan upp ett nytt schema för alla grupper efter att ett par elever hade klagat på sin lärare i grupp åtta, den mest avancerade gruppen. De var inte nöjda med svårighetsgraden på lektionerna. Som jag har förstått det så är skillnaden mellan den sämsta och bästa eleven i grupp åtta ganska stor, vilket skapar en del irritation för många i klassen. Läraren försöker göra det bästa av situationen och anpassar nivån till den sämsta studenten, så att alla kan förstå. De som är bättre på franska känner då att de inte får valuta för de pengar de investerar i sina franskstudier.

De pratar med läraren men det visar sig efter några dagar att läraren inte har ändrat sin svårighetsgrad varpå de bra studenterna pratar med rektorn. Rektorn fattar då beslut om att byta ut läraren mot en annan, varför hon blir tvungen att även göra om schemat för en del andra grupper, bland annat min.

Idag hade vår ena lärare fått nys om situationen. Hon berörs inte själv av ändringen men var minst sagt upprörd över vad som hade hänt. Denna lärare är en person med starka åsikter i många frågor. Hon påstår sig vara en person med ett öppet sinne, men även om hon påstår det så är det väldigt sällan hon visar det gentemot oss studenter. Hennes fransklektioner går inte så mycket ut på att lära sig franska, snarare att lära sig tänka som henne. Frågorna handlar inte om grammatik eller synonymer utan om svar på hennes filosofiska tänkande. Hon återvinner sitt badvatten för att spola toaletten med, tycker att den ena av de två kvarvarande presidentkandidaterna i Frankrike, Sarkozy, är nästintill nazist samt att asiater ser drogpåverkade ut eftersom de har mörka ögon. Hennes åsikter är ofta tänkvärda, i mitt tycke, men det är ändå för franskans skull jag är här, inte för filosofins. (Därmed inte sagt att jag håller med om att asiater ser drogpåverkade ut.)

Hur som helst. Hon drog paraleller till angiverisystem och andra världskriget och påstod att det som hände i grupp åtta är en del av en större utveckling som kommer leda till världskrig. Hon frågade sig hur man kan kassera en lärare som ett par elever inte uppskattar och tog det hela som ett hot mot hela lärarkåren. Hon sa att man måste sätta en gräns för hur mycket som kan tolereras. Utifrån en enstaka händelse, att ett par elever inte var nöjda med undervisningsnivån, drar vår lärare slutsatsen att ett världskrig är nära. Att se tendenser är bra, men att skena iväg i konspirationstankarna är sämre.

Själv frågar jag mig vad det är som inte ska tolereras? Ska det inte tolereras att få säga ifrån när man inte är nöjd med undervisningen? Ska det inte tolereras att elever som betalar dyra pengar för att få gå på den här skolan förväntar sig att få något ut av det? Ska det inte tolereras att vilja vara nöjd med sin kurs? Jag hade också klagat om jag inte hade lärt mig något. Häromdagen pratade jag och L med vår ovannämnda lärare om att vi inte var riktigt nöjda med hennes lärarinsats, att vi inte riktigt uppskattade att hennes lektioner går ut på att lära sig filosofera på hennes sätt och att svaren alltid är åsikter, aldrig språkliga fakta.

Enligt vår lärare är detta beteende ondska. Själv tycker jag att felet är gruppindelningen. Åtta grupper som är helt felindelade och där nybörjaren hamnar med den som har pluggat franska i flera år. De som inte kan säga ett ord hamnar med de som kan diskutera franskt presidentval. Dessvärre går det ut över lärare och elever. Den enda som är nöjd är den sneleende rektorn, den absolut mest hypokritiska person jag någonsin har mött. Den här skolan är verkligen full av personligheter.

4 Kommentarer

 1. Agnethisch

  Haha! vad härligt. det är väl skönt med lite festligt folk? kan du inte berätta lite mer om vad hon filosoferar om? Hon verkar vara en storskalig tänkare. Synd att jag inte har badvatten, annars skulle jag börja använad det för att spola i toaletten. det verkar jättebra. :-)

  Papelitis. Saknar. Kom hem fort.

  Svara
 2. papelito

  agnethisch: vem vet, jag kanske berättar mer någon gång.. den som lever får se.. saknar dig oxå! kom hit fort! ;)

  Svara
 3. Frk Jonsson

  jag kommer jag kommer. jag har packat väskan och spänt för hästen. det tar lite tid men tids nog är jag på plats. då får du visa mig runt, överallt! :)

  Svara
 4. papelito

  jonsson: överallt agnethisch, överallt :)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *