I en av tredje maktens lokaler

23 november 2007 | Gammelhögen | 0 Kommentarer

Vi var på studiebesök i en av Sveriges nyhetshögborgar. På Mäster Samuelsgatan, Stockholms längsta tvärgata där allt verkar finnas, ligger Svenska Dagbladets hus, eller Mediehuset SvD som de själva vill kalla sig.

Ett besök i en av tredje maktens lokaler, inte så omtumlande som jag hade föreställt mig.

När vi kliver in genom dörrarna på redaktionen slår ett sorl av röster emot mina öron.
– Kolla teven!
– Jag har världens story här!
– Vem tar artikeln om bombexplosionen!?
– Stoppa pressarna!!!!

Nja. Kanske inte riktigt ändå.

I verkligheten är Svenska Dagbladets redaktion inrymt i en modernt och sobert färglagd lokal. Trägolv på vilket klackar skapar ett rungande eko genom kontorlandskapet. Små avdelningar utmarkerade med stilrena banderoller. Kultur, sport, grafik, foto, utrikes. Små inkapslade rum där skrivare och kopiatorer står placerade för att inte störa de arbetande journalisterna.

För så tyst är det på redaktionen, så tyst att man måste placera skrivare och kopiatorer i separata utrymmen. Inga människor som skriker och inga som springer. Allt går lugnt och metodiskt tillväga. Varje journalist vid sin dator, djupt koncentrerad på sitt eget arbete.

Vår guide, informationschefen, är också lugn och metodisk när han tar med oss på rundvandring längs redaktionens ytterkanter. Därefter placerar han oss i ett litet konferensrum, med utblick mot redaktionen genom stora fönster. Han startar powerpoint-presentationen och ger oss en presentation av mediehusets verksamhet.

Sedan kommer en ledarskribent in och berättar vad man gör som ledarskribent. Sitter i kontorsstolen och tänker eller besöker tillställningar och äter snittar verkar det som, sedan skriver man ner sina tankar och publicerar. Verkar vara ett trevligt jobb, men antar att det inte ligger på arbetsförmedlingens lista över ”heta jobb”. Å andra sidan gör inte några andra journalistjobb det heller.

En eloge till SvD för deras trevliga bemötande av studiebesökare. Nu kommer jag läsa SvD varje dag framöver.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *