Som om något annat än människor styr

23 januari 2008 | Gammelhögen | 2 Kommentarer

Jag undrar varför det finns människor som inte tror på att de kan påverka och förändra.

Jag undrar varför det finns människor som inte ser att de lever i ett samhälle, ett demokratiskt sådant, där det är deras eget ansvar att leda utvecklingen åt det håll de önskar.

Jag undrar varför det finns många människor som tror att samhället är något som har en egen vilja. Det är ju människor själva som skapar samhället och bestämmer åt vilket håll utvecklingen ska gå.

Det är inte politiker, inte företagare och inte någon annan som bestämmer hur samhället ska se ut. Det är vi, samhällsmedborgarna, som har makten. Genom att rösta, genom att handla, genom att placera pengar.

Kanske bryr sig människor mindre om att påverka, eller så är världen för komplicerad för att kunna göra det. Det är som att det är något annat än människor som styr världen nuförtiden. Och de flesta verkar acceptera att det är så.

Vi hade temadag om miljön på folkhögskolan igår. En elev frågade vem som har ansvar för att stoppa klimatförändringarna. Jag själv påstår inte att jag vet allt och kan allt. Jag dumförklarar dessutom sällan människor. Däremot, när någon frågar vem som har ansvar för världens överlevnad, kan jag inte låta bli. Människor som ställer sådana frågor saknar grundläggande kunskap om hur samhället fungerar. Var gick det snett om människor inte längre förstår att det är de själva, tillsammans med andra, som bestämmer över och har ansvar för världen?

Ibland får jag känslan av att det inte är någon som bryr sig, att världen får utvecklas åt vilket håll den vill, utan att vi reagerar. Hur kan det vara så att vi i Sverige ska kunna köpa en t-shirt för en simpel hundralapp när människor som tillverkar den lever på svältgränsen? Har någon bestämt att det ska vara så? Eller har det bara blivit så? Och i så fall, varför är det så få som försöker göra något åt saken? Det är som om något annat än människor styr världen. Som om vi har tappat greppet.

2 Kommentarer

  1. Elisabeth

    Vi har tappat greppet. Folk, företag alla stirrar sig blinda på siffror. Går det med plus för en själv och man mår bra behöver man inte engagera sig. Det är skrämmande att se så många som inte vet bättre eller helt enkelt inte bryr sig. En kollektiv apati har infunnit sig i dagens Sverige.

    Svara
  2. papelito

    elisabeth: kollektiv apati, det var ett bra uttryck, huvudet på spiken! hoppas att du inte är apatisk och att du mår bra(?) kram

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *