Svår kombination det där

11 mars 2008 | Gammelhögen | 3 Kommentarer

Livet snurrar snabbare än man hinner med ibland. Det är praktik hela dagarna, i helgen som gick var flickan C på besök och helgen som kommer får jag besök av A från skogsbygderna. Helgen därefter åker jag till gamla pluggstaden Umeå och därefter bär det hem till Helsingborg.

Det handlar om nuet och framtiden och stressen däremellan.

En av de största anledningarna till att människor upplever stress är att de känner att de inte har kontroll över sina liv och sin tid. Det är därför människor som blir styrda av chefer är mer stressade än cheferna, oftast. Och det är därför människor i förorter kastar sten på brandbilar, bland annat. För att de har små möjligheter att påverka sin situation.

Jag känner mig stressad för tillfället. Upp på morgonen, till praktiken, hem från praktiken och klockan är sex. Laga mat, äta mat, sedan återstår inte många timmar innan det är dags att sova och upprepa proceduren dagen efter. Jag beundrar människor som klarar av detta år efter år. För mig är det stressande att bara ha kontroll över ett fåtal timmar på kvällen.

Naturligtvis har jag valt vad jag ska plugga och att jag ska praktisera. Jag trivs också på praktiken och med utbildningen i stort. Jag är fri att välja något annat, men jag är inte säker på att det skulle göra mig mindre stressad. Stressen uppstår samma stund som jag har gjort ett val som bestämmer vad jag ska göra av min tid. Så snart jag har bestämt mig för att plugga eller praktisera har jag också begränsat kontrollen över min tid. Beslutet medför att jag måste tillbringa ett visst antal timmar i skolan eller på praktikplatsen.

Så vad är då lösningen? För det är ganska nödvändigt att plugga och praktisera. Förmodligen att hantera stressen. Hur bra jag är på det varierar mellan olika tidsperioder och just nu är jag inte särskilt bra på det. Hur jag ska bli bra på det? Kanske leva mer i nuet. Det har jag försökt förr och det fungerar faktiskt. Men samtidigt ligger en del orosmoment och gnager där i framtiden. Sommarjobb, praktik nästa vår, arbetsmöjligheter efter utbildning.

Man måste blicka framåt för att inte tappa bort sig på vägen.
Samtidigt måste man leva i nuet för att inte bli för stressad.
Svår kombination det där.

3 Kommentarer

 1. C

  Ett orosmoment mindre som gnager där i framtiden… =)

  Svara
 2. C

  Det var tydligen en lösning på det orosmomentet och ett besök i norr som behövdes för att få dig glad o go till max! Hoppas den glädjen håller i sig under ditt besök i söder oxå…! ;-)

  Svara
 3. papelito

  c: ja, det blev mycket bra saker på en gång :) det kommer nog hålla i sig till på måndag tror jag.. puss!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *