Klockan tio prick

23 juni 2008 | Gammelhögen | 7 Kommentarer

En minut kvar och fötterna är otåliga utanför dörren. Vattenflaskan redo. Pennor redo. Arbetshandskar redo. Den hemliga koden på kassaapparaten och en blick mot dörren. Trycker på knappen som öppnar kassagrinden. Kollegan trycker på knappen som öppnar dörrarna. De flödar in genom dörrarna på rad. Kundkorg i handen. Lastar ner. Står framför mig i kassan, med stripigt hår och taskig andedräkt.

Dagens första öl och Rosita.
Klockan är tio på Systemet.

Varje morgon står de som vill handla mest av alla utanför dörrarna. Den första kvarten öppettid varje dag är deras. Den som råkar komma förbi ovanligtvis förundras över vilken morgonrusch det är. Detta är deras rusningstid. De som jobbar hela dagen och slutar klockan fem har sin mellan fem och sex. Arbetande människor som handlar öl till fotbollen eller vin till räkorna trängs mellan hyllorna och undrar vad som passar till fläskfilé och vad som passar till lax. Men de första femton minuterna efter klockan tio tillhör dem som vill ha något för att stå ut med den hårda parkbänken hela dagen. Vilket billigvin passar till träsmak?

Idag fick jag påminna en man som inte ens kunde hålla i de ciderburkar han hade plockat på sig att man inte får handla när man är onykter. Det var en chock för honom. ”Men jag är inte onykter. Kan du hjälpa mig att ta en till såndär?” Han tappade burkarna i golvet och vi bad honom att komma tillbaka en annan dag. Andra är bättre på att spela nyktra.

7 Kommentarer

 1. C

  En vanlig dag på jobbet för din del, vill säga…;)

  Svara
 2. Carro

  Fan det är sjukligt tragiskt det där..

  Svara
 3. Niclas

  Baksidan av samhället, ljupt tragiskt igentligen

  Svara
 4. papelito

  c: jajjemen! puss min gurka! :)

  carro: men å andra sidan skulle det nog vara värre om systemet inte fanns..

  niclas: jo… staten förser dem med alkohol… men å andra sidan, samma svar som ovan :)

  Svara
 5. Lolo

  Var glad att du är den som står bakom kassan och inte den som ska handla. Om du förstår vad jag menar?! Tihi….

  Svara
 6. Carro

  Kanske, men jag gillar inte systemet .. alkoholsläktningar, mer än en har satt sina spår.

  Svara
 7. papelito

  lolo: det är väldigt sant! :)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *