Mera död

22 september 2008 | Gammelhögen | 0 Kommentarer

”Du verkar ha snöat in ganska mycket på döden på sistone,” säger mamma i telefon. Jag förnekar, även om det är två dödsrelaterade teman på raken. Men det är slumpen som har utspelat sig så, jag har inte blivit morbid på något vis.

”Det kanske är sättet du säger det på,” menar C. Men jag sa precis som det var. De hade skurit loss skinnet från döda människor, sprättat loss deras muskler och senor och sedan konserverat dem. Och det var precis det utställningen handlade om. Klart att det kan verka lite makabert när man beskriver det, men jag lovar att det var helt normala människor som var där och tittade, vuxna, gamla, unga, barn. Inga sjuka-i-huvudet-människor som gillar döda människor, bara helt vanligt folk som var nyfikna.

Utställningen heter Bodies och finns på HC Andersen-slottet vid Tivoli i Köpenhamn. Spekulationer kring vilka personer det egentligen är som är konserverade och utställda är intressanta. Utställarna menar att det är kineser som frivilligt har skänkt sina kroppar till vetenskapliga ändamål. Kritiker hävdar att det är avrättade fångar. Vid det kinesiska universitet där kropparna kommer ifrån verkar det hur som helst som att en tidigare anställd har sålt liken ”vid sidan om”. Och hur som helst drar utställningen, som turnerar runt i Europa, stora beökarskaror.

Så oavsett om det är makabert eller inte, går det att betala för att se döda människor i Köpenhamn fram till december någon gång.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *