Hårdstart och laglig, makaber död

8 september 2008 | Gammelhögen | 8 Kommentarer

Hårdstart.
Skola, uppdragspraktik, extraknäck. Uppe i mediedansen igen. Ett års journaliststudier bakom mig och det känns på ett annat sätt nu. Säkrare på vad jag kan och vad jag vill. Säkrare på hur jag går till väga. Inspirationen finns och det finns publiceringsplats för att få utlopp för den.

Hårdstart men ändå inte så hårt att det gör ont. Snarare tvärtom.

Det gör däremot ont i min människosjäl att man kan ladda ner obducerade barnkroppar från Piratebay. Såriga, uppfläkta, rakt ner på hårddisken. Arbogabarnen får en sista vila efter sin död. På flipprande hårddiskar runt om i landet. Nakna, vita, kalla, elektroniskt lagrade. Lagligt ut i fingertopparna, men ingen har sagt att lagar inte kan vara makabra. Ingen sekretessparagraf kan tillämpas i situationen, alltså kan vi inte hindra att det finns på internet. Vad är det som kallas personlig integritet om inte obduktionsbilder av barn överskrider den gränsen?

Och för den som undrar. Jag har sett bilderna. Jag rekommenderar ingen annan att göra det. Jag känner medlidande med pappan som vädjar om att Piratebay ska ta bort dem. Men kanske skulle de aldrig ha kommit så långt?

8 Kommentarer

 1. Lolo

  Du kan din grej. OCH du gör det bra!

  Svara
 2. C

  Tragiskt vilken uppmärksamhet det ha blivit i media… Varför kan inte folk låta dessa barn få vila i fred så att deras föräldrar kan sörja? Medmänsklighet och respekt saknas i många hem i denna värld.

  Svara
 3. Mamma

  Så fruktansvärt. Har svårt tro att detta verkligen förekommer. Det gör verkligen ont inom en. Skönt höra att det går framåt för dej i skolan.

  Svara
 4. sockerkakan

  jag håller med kära vän… usch o fy inför sånt, det är inte sunt att människor behandlar varandra på ett sånt sätt!
  Du är verkligen duktig och kämpa på med nästa artikel!!

  Svara
 5. papelito

  tack för uppmuntran! och hoppas att ingen har blivit lockad att ladda ner bilderna själva, för de var inte trevliga…

  Svara
 6. Agnetha

  jag började nästan gråta när jag såg nyhetsinslaget om arboga-barnen. hela situationen med media-bevakningen på föräldrar, begravning och nu detta. det är så makabert så man finner inga ord.
  jag fick, på en föreläsning, se obduktionsbilder på John Rohn. De förföljer mig än idag. Det jag undrar så över är varför man i över huvud taget vill se bilderna, varför har du sett bilderna papelitis? På något vis känns det som att den som vill se de är en snaskig, otäck och hemsk människa, men sån är ju inte du (inte vad jag märkt i alla fall ;) )

  tack för mailet förresten, ska svara vid tillfälle!
  Kram!

  Svara
 7. papelito

  agnetha: jag undrar också varför man vill se bilderna. hade vi inte diskuterat händelsen på utbildningen hade jag aldrig tittat på dem. nu försökte vi vrida och vända på situationen för att analysera var det har gått fel, och så dök möjligheten att ladda ner hela förundersökningen upp.

  som journalist är det ju viktigt att man kollar att fakta stämmer, alltså om det verkligen ligger en förundersökningsrapport med obduktionsbilder på internet, det är lätt att rykten florerar och bara för att någon annan skriver att det är sant, behöver det ju inte alltid vara så.

  därför har jag tittat på bilderna. för att veta vad det är jag diskuterar. man kan inte skriva om något om man blundar för det. helt enkelt. men som sagt, jag rekommenderar ingen annan att ladda ner och titta.

  kram! :)

  Svara
 8. Agnetha

  OOk, jag misstänkte nästan att det hade något med ditt journalistande att göra. Då fattar jag. Hoppas du har en bra söndag. själv är jag dunderförkyld, det är den där johans fel, det var han som började! ;-)
  Kram!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *