Show me your pressleg!

1 december 2008 | Gammelhögen | 5 Kommentarer

Man känner mönstret när man drar fingret över den blanka ytan. Hörnen runda och formen rektangulär. Siffror och bokstäver sitter säkra bakom plastöverdraget. En snirklig namnteckning. Ett svartvitt foto. Press.

När Journalistförbundets dörr på Vasagatan slog igen bakom mig kändes stegen inte längre som vanligt. Väskan laddad med kamera, anteckningsblock och penna. Brusande trafik ute i gatan och betongmoln över mig. Höga tegelfasader och kort ögonkontakt med mötande personer. Var och en av dem kan sitta på en hemlighet värd att avslöja. Jag gav mig ut i stadsvimlet.

Runt hörnet är trafiken lugnare och jag iakttar utan att någon märker det vad som försiggår bakom den vita spetsgardinen på våning två. Ingenting. Typiskt. Jag vandrar längre framåt gatan och möter en äldre man i mörk kostym och med läderportfölj i ena handen. Instinkten säger mig. Ingenting. Typiskt! På väg ner i tunnelbanan får jag syn på en ung tjej som står misstänkt nära spärrarna. Jag gömmer mig bakom en pelare och spanar ditåt. Jag får se. Ingenting. Va typiskt!

Jag har hämtat mitt pressleg på Journalistförbundet och känner mig som en riktig journalist. Det är det som får alla journalister att bli journalister, det är vad som skiljer oss från andra. Vem som helst kan bli journalist, vem som helst kan kalla sig journalist, men bara riktiga journalister kan få pressleg.

Hur man bevisar att man är riktig journalist? Tja. Det kan man egentligen inte. Men om man pluggar till det eller jobbar som det får man i alla fall ett pressleg. Så åtråvärt och nu mitt, glänsande färskt i plånboken i fickan.

Dock med ett tjockt, rött ”ELEV” tryckt på framsidan.

5 Kommentarer

 1. C

  Sydsvenskan annonserade om sommarvikarier i dagens tidning, kan tänka mig att det är av intresse för mannen med leg ;)

  Svara
 2. papelito

  c: det låter väldigt intressant flickan! vi får ta ett sammanträde om det när jag kommer ner. kram

  Svara
 3. C

  Samanträde?? Varför det? Det e väl bara att sikta högt, söka och hålla tummarna!!! =)

  Svara
 4. C

  Ja, sammanträde stavas med två m, jag vet!

  Svara
 5. papelito

  c: ja, alltså, jag tänkte mer att du skulle berätta för mig vad det stod i annonsen mer exakt :) och då blir det alltså ett sammanträde om än i litet format. ingår i samma ordsvårighetsgrad som argumentation för övrigt ;)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *