Utan vinkel ingen faktura

25 november 2008 | Gammelhögen | 3 Kommentarer

Ibland fastnar man och står och stampar utan att komma vidare. I vilken ände ska man börja och vilken väg ska man ta för att komma till slutet som man inte vet hur det ska bli? Då känns det trögt som råolja.

Men medan oljan som pumpas upp ur marken är på gång att ta slut i världen, tar den här oljan lite längre tid på sig att ebba ut. I alla fall känns det så just när den flyter genom huvudet.

Det har varit lågtryck över journalistiken. Saker har inte riktigt fungerat. Inte för mig. I veckor har jag suttit på min stol och funderat över vinkeln. Det är den som finns i varje artikel och reportage. Det är den som är hela hemligheten med journalistiken. En text utan vinkel är som ett yrke utan arbetsuppgift. Man kommer till jobbet och undrar vad man ska göra, vad man fyller för funktion, och får man inget svar känns det som att man lika gärna kan gå hem igen.

Samma sak är det med en text utan vinkel. Den kommer till läsaren och undrar vad den ska göra, vad den fyller för funktion och skaffar den inget svar kan läsaren lika gärna slänga den direkt. Så därför. Vinkel är viktigt. En journalist som inte hittar en vinkel är dömd redan innan skrivprocessen börjar.

Så gissa varför det har varit tungt när jag inte har hittat denna fantastiska vinkel till reportaget som jag har försökt skriva i flera veckor nu.

Hur som helst har jag medan tiden har gått lyckats starta mitt alldeles egna företag. Och så har jag skickat ut min alldeles första faktura. Alltså, jag har nu lirkat mig över den stora tröskeln. Någon vill betala för det jag skriver. Det är avgörande för en journalists framtid att det är på det viset. Det har varit en tröskel i jätteformat en lång tid.

Och den här vinkeln då, hur går det med den? Jo, nu verkar det lossna lite med hjälp av E. Det är fortfarande inte världens bästa vinkel. Och det blir inte världens bästa reportage. Men å andra sidan har jag inte siktat mot att bli världens bästa journalist. Än.

3 Kommentarer

 1. Karl

  För inte alltför länge sedan satt jag i ungefär samma knipa, skillnaden var att jag skrev kortfilmsmanus och ständigt väntade på den inspiration som jag trodde mig behöva för att kunna skriva. Min mentor gav mig en smäll i skallen och lät meddela att om jag enbart skulle skriva på inspiration så skulle jag aldrig bli klar; hans exakta ord var ”håll käften, lägg av luren och skriv”. Jag gjorde som han sa, har nu sålt tre manus och fått en bok utgiven.

  Hoppas att du hittar din vinkel =)

  Svara
 2. Agnetha

  Grattis till företaget min vän! Hoppas du hittar en bra vinkel, annars kanske du får koncentrera dig på ett perspektiv..? ;) Grodperspektivet kanske. :)

  Svara
 3. papelito

  karl: just det, det är nog vad man behöver, någon som säger åt en att sätta fart och sluta fundera! kan man köpa slag i huvudet-tjänsten någonstans om man inte har en mentor som tar ansvar för detta?

  agnetha: …eller börja sticka och sälja mössor :)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *