Varje gång månen är full

21 september 2010 | Vara människa | 2 Kommentarer

Lite segare än vanligt på dagen, lite tröttare. Jag orkar inte lika mycket, är svagare, tänker inte lika klart och snabbt. Och på natten har jag lite svårare att sova, vänder mig lite oroligare. Kan inte riktigt komma till ro, och falla i djup sömn, utan vaknar gång på gång.

Det händer med jämna mellanrum. Och varje gång det händer, och jag drar upp rullgardinen och tittar upp på natthimlen när jag inte kan somna, ser jag samma fenomen. Månen. Stor och rund, blossande full.

Nej, det är inte ljusare i sovrummet. Nej, jag vet inte om att det är fullmåne förrän jag har varit trött några dagar i sträck och vaken några nätter. Nej, jag är inte varulv.

Men den drar i mina vätskor, sänder något genom min kropp som gör att jag inte kan sova, i princip varje gång. Så jag tog det bästa redskapet människan har för att ta reda på varför, slog in ”måne” och ”svårt att sova” på google. Och teorierna var många om hur månen kan påverka människan, men också om hur den inte kan påverka.

– Gravitationen. Nej, den trodde de inte påverkar. För oavsett om månen reflekterar ljus med hela sin kropp eller ej, utövar den ju samma dragningskraft på jorden och mig.

– Menstruationen. Kan sammanfalla med månrörelserna, och jag kan därför missta mig för att det är månen som påverkar, när det i själva verket är menstruationen. Mindre aktuellt i mitt fall.

– Psykologi. Kanske kommer jag bara ihåg de gånger jag är trött och sömnlös och det är fullmåne, de andra gångerna jag är slutkörd och vaken glömmer jag bort.

– Tidvattnet. Kan påverka. Om solen och månens gravitationsfält samverkar, vilket det tydligen ska göra vid fullmåne, blir det kraftigare flod än annars. Men samma sak händer tydligen vid nymåne, och då kan jag sova.

– Ljuset. Kanske noterar jag det omedvetet på kvällen, innan jag drar ner rullgardinen och lägger mig. Då borde jag ha svårare att sova på sommaren när det är ljust ute också, men så är inte fallet.

– Astronauterna. Om månen påverkade sömnen borde astronauter ha väldigt svårt att sova, eftersom de kommer närmare månen. Särskilt på Apollo 11, skriver någon, eftersom de övernattade på månen.

– Schweiziska forskare. De bekräftar i en vetenskaplig studie att människor har svårare att sova när det är fullmåne. Försökspersonerna sov i genomsnitt 20 minuter kortare vid fullmåne än nymåne.

– Psykiatrin. Psykiatrimottagningarna har högre besöksfrekvens vid fullmåne. Likaså begås fler brott, och fler självmord, sägs det.

Så, jag brukar inte vara den som tror på hokus pokus och skrock. Men. Jag konstaterar fortfarande att det är svårt att sova när det är fullmåne, och att jag är tröttare på dagarna. Ett slumpartat sammanträffande? Kanske. Kanske inte.

2 Kommentarer

 1. Mrs Haglund

  Jag vill bara säga att jag tror fortfarande att du är lite varulv… en liiten aning iaf ;)
  Du och Pappas sambo kan slå er ihop för hon är oxå uppe och ylar på nätterna när det är fullmåne… intressant tanke….

  Svara
 2. papelito

  Fortfarande?? Hur länge har du trott det? Jag tror att vi är ganska många som lider av samma problem. Watch out!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *