Ta inget för givet

Ett av de mest slitna uttryck man kan använda är ”ta ingenting för givet”. Det är sånt man bara säger i förbifarten, utan att tänka över vad det egentligen betyder.

Det är så klart omöjligt att inte ta saker för givna. När jag lägger mig på kvällen tar jag för givet att mobiltelefonen väcker mig på morgonen. När jag duschar tar jag för givet att någon har fixat varmvatten på värmeverket. När jag åker tåg till jobbet tar jag för givet att någon vakar över skenorna så att det tåg som jag sitter på inte kommer på kollisionskurs med ett annat vilket skulle få fatala följder.

När jag pluggade psykologi lärde vi oss att samhället inte kan fungera utan den här generella tilliten till vår omvärld. Om jag inte hade litat på människor i största allmänhet hade min dag blivit ett inferno av misstroende och rädsla. Tyvärr har jag glömt vad begreppet heter, men det gör kanske detsamma.

Så långt är det helt okej att ta saker för givna, att ta för givet att människor gör vad de förväntas göra så att jag får förutsättningar att göra vad som förväntas av mig. Alternativet är helt enkelt outhärdligt.

Men det finns en sämre sida av det här och det är när vi förutsätter att saker alltid kommer att vara som de alltid har varit. Som om vi lever i en värld där alla tillstånd är frusna. Så fungerar naturligtvis inte världen över huvud taget. Hela evolutionen är ju en enda lång förändring som leder fram till att saker i morgon måste vara annorlunda än i dag, för att komma någonstans, för att förbättra, förfina, utveckla. Och för att inte dö av tristess. Den som tar för givet att saker alltid kommer att vara som de är just nu kommer att bli besviken.

Ett exempel. Att tänka att man alltid kommer att vara frisk är väl en av de vanligaste fällorna att falla i när det gäller att ta fel saker för givna. Ingen kommer alltid att vara frisk. Alla blir sjuka och dör. Eller bara dör. Men oavsett om vi upprepar ”ta ingenting för givet” för varandra hundra gånger om dagen, kommer vi ändå att slösa bort tid och energi på saker som egentligen inte betyder något i väntan på att vi ska göra det. Som att tvätta bilen och titta på tv.

Men jag skulle i detta sammanhang vilja passa på att betona att det verkligen ligger något i uttrycket ”ta ingenting för givet”, oavsett hur intetsägande det låter. Säkert har vi alla hamnat i den situationen någon gång att vi känner att det är läge att påpeka det för andra och oss själva. Nu har jag gjort det.

Efter lång och krokig strävan har jag nu jobbat ett och ett halvt år som heltidsavlönad journalist på en av Sveriges dagstidningar. De dagliga arbetsuppgifterna har upptagit min tid, jag har brottats med frågor som vilken matlåda jag ska ta med till jobb eller vad jag ska äta när jag har varit för upptagen för att laga mat. Jag har helt enkelt absorberats av mitt bekväma vardagsliv där allting fungerar enligt givna mönster.

Och mitt i allt detta kommer så plötsligt uppvaknandet. Som gör att jag nu vill påminna om betydelsen av uttrycket. Uppsägningar väntar eftersom koncernens gratistidning ska läggas ner. Jag ställer ifrån mig matlådan, räknar bakifrån på las-listan och finner mig själv oroväckande fort.

Tankarna om hur jag fixar pengar till hyran utan jobb, hur jag ska orka gå upp tidigt på morgonen och söka ett nytt, hur lång kölistan är till just journalistjobb och hur knepigt det var att ta sig in dit jag är nu fyller mitt huvud.

Så. Ta inte fel saker för givna. Fundera över vad som händer om det du tar för givet försvinner. Det leder till att du uppskattar det mer. Och trivs bättre. Och mår bättre.

Som om det inte fanns slitnare uttryck. Carpe fucking diem medan du kan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *