Om hur man skriver 4 000 böcker

29 december 2020 | Skriva | 0 Kommentarer

Har du hört talas om Corín Tellado? Jag hörde talas om henne för ett par år sedan. Och sedan dess har jag inte kunnat släppa henne.

Corín Tellado föddes i Spanien 1927, dog 2009. Hon ägnade större delen av sitt liv åt att skriva. Främst skrev hon kortare romanceböcker som såldes i små tidningskiosker längs mosaikklädda avenyer över hela den spanskspråkiga världen.

Och hon var oerhört produktiv.

Faktiskt den mest produktiva författaren av alla under 1900-talet.

Hon har publicerat sammanlagt 4 000 titlar.

För någon som kämpar med sin första roman för tredje året i rad är det en oerhörd bedrift. Denna produktivitet, denna bestämdhet, denna målinriktade kreativitet.

Hur gjorde hon?

Till saken hör att hon kände sig tvingad i början. Hennes pappa dog och hennes ensamstående mamma fick skralt i kassan. Corín Tellado sålde sin första novell som 19-åring för att dra in pengar till familjen.

Hon blev snart bra och snabb.

Bara några år därpå träffade hon ett avtal med ett förlag, ett avtal som framstår som rena slaveriet. Hon lovade att skriva en 76-sidig roman varannan vecka och det gjorde hon också.

Fram till 1973. Då försökte hon slippa från kontraktet genom att neka en förlängning. Men det gillade inte förlaget. Förlaget stämde henne och i domstolen förlorade hon.

Därmed fick hon fortsätta skriva 76 sidor varannan vecka, vare sig hon ville eller inte. Det tvingades hon till i ytterligare 12 år, fram till 1985, då förlaget gick i konkurs och hon äntligen blev fri.

Som om det inte var nog.

Dessutom skrev hon sina romanceböcker under ständig censur. Francos diktatur tillät inte att kvinnor i litteraturen körde bil eller arbetade, eller för den delen kysste män utanför äktenskapet, och Corín Tellado, en uttalad feminist, gillade att beskriva självständiga kvinnor. De ständiga krockarna med diktaturens censur tvingade henne att skriva om och skriva om.

Slutligen dog hon av stroke, 81 år gammal.

Corín Tellado alltså.

Jag önskar att jag var lite som hon, åtminstone lite.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *