14 timmar norrut

29 augusti 2005 | Gammelhögen | 0 Kommentarer

Fjorton timmar åkte jag genom Sverige igår. Jag började fem i sex på morgonen på Ramlösa station, åkte tåg ner till Lund, väntade ett tag, åkte till Stockholm, släpade väskorna litegrann, åkte till Sundsvall, släpade lite igen för att avsluta med buss till Ume. Det tog tolv eller tretton timmar med bilen upp förra hösten så egentligen är det där tågåkandet inte så effektivt, och definitivt inte om man jämför med flyget som tar ett par timmar bara. Men min gitarr tålde inte att åka flyg sist och jag ville inte att den nya skulle behöva vara med om samma sak som den gamla, så det blev tåget. Och så är det en femtiolapp billigare och dessutom får man åka igenom och se en stor del av det här landet, helt på köpet.

Sista biten mellan Sundsvall och Ume slog en tanke mig. Jag började fundera över vad jag egentligen höll på med när jag satt där på bussen och hade en hel dags tågfärd bakom mig. Vad var det jag skulle komma fram till? Hade jag verkligen mitt hem där uppe, så långt bort från där jag egentligen bor och är uppväxt, för Helsinborg är ju trots allt ”min” stad, oavsett vart jag flyttar i världen. Jag funderade på om det verkligen fanns en liten lägenhet som innehöll alla mina ägodelar där uppe och varför den fanns just där, fjoton timmar uppåt mot ingenstans.

Men nu är jag framme, har varit en dag i skolan och inser att ja, det är faktiskt här jag har bott ett år och om någon vecka kommer det nog kännas precis som förr igen, som hemma. Värsta skitvädret är det hur som helst, femton grader på dagen och sju på natten och blåsigt och regnigt. Hemma i Helsingborg är det tydligen 23 grader och sol, ser jag på min lilla widget på skrivbordet. Men det regnar nog inte så länge till, snart kommer snön istället ;) En liten lustig sak som inträffade på tåget mellan Stockholm och Sundsvall var den kontrast som uppstod mellan söder och norr. Sörlänningarna hade shorts och t-shirtar medan norrlänningarna hade tjocka jackor och mössor. Det var nog då jag insåg på riktigt att jag borde fundera över vad jag håller på med.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *