Leva för stunden

24 september 2005 | Gammelhögen | 12 Kommentarer

Jag läste ett inlägg hos Det ljuva livet som handlar om ensamhet och det är framför allt en tanke som jag fastnar för. Författaren skriver att han har vänt på dygnet helt och hållet, att han vaknar på kvällen och lägger sig för att sova på förmiddagen. Jag vet faktiskt inte varför det lockar mig men någon gång tror jag att jag ska prova det där, att vara vaken på natten istället.

Varför följa den allmänna normen att lägga sig på kvällen och vakna på morgonen? Varför inte göra som man känner för och sova när man är trött? Kanske skulle det inte fungera om man har tider att passa, som skola eller jobb, eller så gör det det, man får bara ställa väckarklockan så att man inte missar den där föreläsningen.

Med en ändrad eller mer oregelbunden dygnsrytm tror jag att det blir lättare att fånga dagen. Med den vanliga ordningen blir dagen inrutad och man går och lägger sig i tid för att stiga upp i tid. Istället skulle man kunna göra det man gör och sova när man är färdig, eller när man är trött, leva för stunden och inte för morgondagen. Hm.. en dag kanske det händer.

För övrigt luktade det ägg utomhus hela dagen igår.

12 Kommentarer

 1. Gnosan

  Ägg ? Kokt eller stekt skämt eller ? ler*

  Det där med dygnets alla timmar , natt eller dag, vaken eller sova. Kvalitetstid, fånga nuet…ta tillvara på stunderna…
  De flesta människor är ju vakna på dagen, även om fabriker kör sina nattskift, och SevenEleven samt bensinmackar kör dygnet runt.

  Jag önskar att vi kunde vrida tillbaka klockan lite , då jag var barn då var det helgstängt i affärerna. Söndagen blev en vilodag, lördagar stängde affärer klockan 13.00, Julafton var en högtidsdag då nästan alla hade ledigt och på något sätt verkade det fungera ganska bra. Människor hade tid för att umgås hitta stunder för kvalitet, inbillar jag mig ;)!

  Jag blir väldigt förundrad över att stormarknaders bilparkeringar alrig står tomma. .Det är en vacker solig dag, som gjord för en promenad eller en
  utflykt, men det där med konsumtion och att handla har blivit lördag-söndag sysslor eftersom tempot är så högt i veckorna.

  Dina rader om att sova eller vara vaken om natten….hmmm
  CARPE DIEM ler*

  mvh G

  Svara
 2. Din kära granne

  Näe Papelito. Det blir inte lättare. Jag har totalt rubbad dygnsrytm nu — jaja, det kan vi väl diskutera någon gång.

  Men vaddå – ägg?? Det är väl någon som har glömt sin soppåse på loftgången och den där satans skatan har varit framme igen! }> jag tycker att Staffan kan komma hit och fånga det sabla odjuret!

  Svara
 3. papelito

  gnosan: intressant tanke d där m att d aldrig e tomt på varuhusparkeringar.. enligt min egen lilla privata undersökning så har vi nog bliviti lite beroende av konsumtion..om man tänker efter, hur ofta gör man något som inte innefattar konsumtion? för min egen del så innebär ”att träffa kompisar” ofta att man går på bio, fikar på ett café, tar en shoppingrunda eller hyr en film..kort sagt konsumerar.. har d blivit svårt att bara umgås? att bara träffas utan att behöva betala någon annan för att tiden ska gå?

  min kära granne: fånga skatan eller sopmarodören? :D

  Svara
 4. Gnosan

  Förmodligen, har du rätt , vi konsumerar mycket nuförtiden, jag konsumerar kanske för mycket musik ler*…… men det finns ingenting som är så mysigt som att spela lite Canasta( kortspel ) i ljuset från stearin , det kostar ingenting.Möjligen någon kall Öl och lite tilltugg men det hör liksom till ;)!

  Det bästa jag vet är att prata med de jag umgås med när och var gör man det bäst? Jo, i köket…film, kan jag se ensam ,men prata och utbyta ord med skratt och allvar det gör jag gärna runt en puttrande gryta .

  Svara
 5. Gnosan

  pssst: Som vi sedan ”konsumerar” ler*

  Svara
 6. papelito

  gnosan: va mysigt d låter m den puttrande grytan o spel o öl i stearinljussken.. :)

  Svara
 7. Din kära granne

  Sopmarodören förståss. Jag tror bestämt att det är F i dörren här bredvid. Vad ska vi göra med honom? Jag tycker vi kokar honom i fjädrar och rullar honom i olja! :D

  Svara
 8. Gnosan

  Grannen: Rullla in honom i tjära och låt fjädrarna sätta sig ! ler*Vipps får ni …en flyttfågel ;)!

  Svara
 9. papelito

  granne: som boston tea party :D

  gnosan: betyder d att han flyttar oxo?

  Svara
 10. Gnosan

  papelito: Hmmm osäkert men som fågel, får han nåt annat att tänka på ….ler*

  Svara
 11. Din kära granne

  Gnosan: *Hihi* ;) Om han flyttar då så blir vi ju av med honom så det är ju kanonbra, så det vore ju fint om han flyttade! :D

  P: Ja, precis! Dags för lite partyyy! Det var längesen ju! :(

  Svara
 12. papelito

  kära granne: jag tyck vi borde ha tentafest på freda, direkt efter liksom..

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *