På en parkbänk vid en älv i en stad

13 november 2005 | Gammelhögen | 7 Kommentarer

På fredag smäller det – vinna eller försvinna – omtenta! Jag längtar tills den är över och jag kan få ett icke pluggbaserat liv igen. Eller, vänta.. jag kom just på.. efter omtentan är det ju litteraturseminarier, grupparbete och hemtenta! Neeeej!!

Jag skulle vilja sitta på en parkbänk vid älven, titta på människorna som går förbi och undra vad de är på väg mot, vad deras mål är som de stressar så fruktansvärt för att nå. Jag skulle undra över om de har tagit det lugnt någon minut under dagen och funderat över vart de är på väg, varför de går åt det där hållet och inte det motsatta, om det är värt att gå förbi där nere vid älven för att komma dit de ska, eller om det skulle kvitta om de satte sig på bänken bredvid och betraktade människornas rörelser de också.

Jag skulle titta ut över älven, se den sakta flyta förbi, och undra varifrån vattnet kommer och vart det ska, vad det har varit med om och hur lång tid det tar innan det når havet där ute. Jag skulle känna på vattnet, för att känna om det var kallt och se på det, för att se om det hade någon färg. Jag skulle sätta mig ner på parkbänken igen och fundera över varför, varför det är som det är.

Idag har jag inte suttit på en parkbänk på länge.

Igår satt jag i en fåtölj på Idunteatern och lyssnade på Moneybrother som ställde till med konsert. Det var underbart att bara sitta där och lyssna, inte behöva röra sig, inte behöva göra något, bara sitta och ta in intrycken.

A hade flyttat till hembygden tidigare på dagen. Nu bor hon inte längre i lägenheten under mig och det känns riktigt tomt. Ensam i skogen. Jag tror jag ska bli kompis med den lilla svarta ekorren som klättrar på tallstammarna och äter tallkottar utanför loftgången.

7 Kommentarer

 1. Gnosan

  Heeej! Jag hittade nåt kul, tänkte på dig!
  En vänlig hälsning från en bänk i småland ;)!

  Kram kram / mvh G

  20 olika tips för att göra hemtentor…

  1. Skriv vartenda ord med olika typsnitt. Variera med olika storlekar också.

  2. Stöd din tes med citat från din instruktionsbok till videon.

  3. Skriv hela din hemtenta på Post-It lappar och lämna in den genom att fästa dem på din professors dörr.

  4. Byt ut kända historienamn med kompisars och korridorpolares. Hävda att din rumskompis ledde den spanska armadan.

  5. Skriv en tenta som diskuterar ämnet ”Varför Michelangelo fick bli en ninjasköldpadda, men inte Van Gogh”. Diskutera sedan mycket runt ämnet om Van Gogh hade valt nunchakus eller katanas.

  6. Bygg upp hela din tenta genom att klippa ut ord från tidningar och klistra dem på papper som du sedan lämnar in anonymt.

  7. Avsluta tentan med ”Detta papper kommer att självförstöras om tio sekunder.”

  8. Dränk in tentan i kattmynta. Förklara att det var det enda sättet du kunde hunden att sluta äta upp dina tentor.

  9. Om du ska skriva en hemtenta i filosofi, förklara att du inte kan göra det eftersom du inte är säker på att klassen existerar och om både klassen och läraren egentligen är något som endast finns i ditt undermedvetna. Om du ändå tvingas skriva tentan, skriv om det ändå och var inte rädd för att flippa ur ordentligt när det gäller parallella universan.

  10. Om din hemtenta måste bestå av minst tvåtusen ord, rita då två bilder av vad din tenta skulle sett ut. För, du vet, en bild säger mer än tusen ord.

  11. Skriv rotvälska. Säg att din dator kraschade medan du höll på att skriva ut det, och du hade inte ens chans att spara innan den la av totalt.

  12. Ange nummer av Fantomen och Spindelmannen i dina källanteckningar.

  13. Lämna in tentan genom att vika sidorna till pappersplan och försök få dem att landa bredvid varandra på lärarens skrivbord.

  14. Ring din professor kvällen innan hemtentan ska vara inlämnad och förklara att du inte kan lämna in den eftersom den innehåller känslig militär information. Insistera att ÖB anser att du borde få Mycket Väl Godkänt.

  15. Skriv din historietenta på pergament och med en gåspenna. Hävda att du försökte känna historiens vingslag medan du skrev tentan.

  16. Lämna in ett brev som du skrivit till din kusin. När läraren påpekar detta säger du bara att du måste förväxlat pappren och att du ska lämna in tentan så fort som möjligt, fast å andra sidan så bor din kusin i Sibirien så det kan ta sin lilla tid…

  17. Skriv in ett kakrecept i mitten av en lång och tråkig hemtenta för att se om läraren märker det.

  18. Begär en framflyttning av inlämningsdatumet eftersom din viktigaste källa är en gammal vis man i Tibet, och han vägrar träffa någon förrän det har varit en ny fullmåne.

  19. Sjung in din tenta på band. Operalikt. Lämna in.

  20. SSkkrriivv vvaarreennddaa bbookkssttaavv ttvvåå ggåånnggeerr..

  Svara
 2. papelito

  hahahaha gnosan!! :D vilken inspiration jag fick nu!! :D d e ju underbart! ttaaaacckk!! kram

  Svara
 3. papelito

  o gnosan, förresten, varför har du lagt ner din blogg? *undrar nyfiket*

  Svara
 4. Gnosan

  Du får läsa på Ritas sida, Peppe* jag gav en liten förklaring där…i ett inlägg , på den bloggsida där hon lagt in den röda tavlan.
  En dag kommer jag tillbaka ;)! kram kram / mvh G

  Svara
 5. papelito

  gnosan: ok..har läst.. lät läskigt :( hoppas att du mår hyfsat o inte tappar gnistan helt, för i så fall kommer min blogg bli en glädjespridare mindre, ifall du skulle sluta kommentera.. jag hejar på dej gnosan! :) :) kram!

  Svara
 6. Gnosan

  Än e ja inte dö…som SkallePER sa i Ronja…skämtar med dig..
  äsch…ibland är det lite som i Taxidriver ” A woman got to do what a woman must do” eller nåt i den stilen..ler*
  Orkade inte ha bloggen vid liv så ….instället valde jag att lägga ner…tillsvidare. Men jag kommer och hälsar på !! då o då…
  va rädd om dig nu och ta mina tips till dig! Jag röstar på notisar…eller
  kasett med opera……..eller ……..skrattar*
  vad du än väljer så önskar jag dig , lycka till….min vän.
  Heja heja…. tillbaka till dig ;)!

  vi ses igen/ mvh G

  Svara
 7. PimPim

  Ja vad ska man säga, det är ju helt enkelt underbart… Jag raderar allt på datorn och skriver om allt på pergamentspapper med gåspenna och dessutom tror jag att jag ska skriva med hieroglyfer… Se hur bra det går för dem då att se vad jag har skrivit… Tänk att fått se deras miner :D

  Känns bra att det finns sådana här tips som man kan ta till sig…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *