Felet med tentor

16 december 2005 | Gammelhögen | 8 Kommentarer

Universitetet, jag undrar hur det fungerar. Ena momentet häver de uppgifter och examinationsformer över oss och andra momentet räcker det att skriva tre sidor med ett och ett halvt radavstånd för att bli godkänd. Varför ska det vara tio gånger svårare att bli godkänd på ett moment än ett annat?

Det är sant att det behövs satsas mer på kvalitet än kvantitet på högskolan. Förutom i ett fall, och det är antalet undervisningstimmar för oss beteende- och samhällsvetare. Att det kallas högskolestudier när man har föreläsning sex timmar i veckan är inte riktigt klokt. Sex timmar är att jämföra med ett heltidsarbetes fyrtio timmar i veckan. Visserligen måste man sitta hemma och läsa en del, men knappast fyrtio timmar i veckan, så jag vill gärna ser mer kvantitet i fallet undervisningstimmar. Dessutom tycker jag att institutionerna lägger alldeles för stor vikt på själva examinationen. Vissa hemtentor och salstentor förbrukar mer än hälften av tiden på momentet – istället för att lära sig saker måste man råplugga detaljer. Efter vad jag har förstått verkar utvecklingen gå tvärtemot vad jag skulle önska, mot mer tentahets, till exempel har en del högskolor i landet fattat beslut om att införa sju betygssteg istället för dagens tre. Det måste betyda att tentorna måste vara ännu mer omfattande och detaljbaserade, så att man lättare kan avgöra exakt vilket betyg av sju som är lämpligt. Vad betyder egentligen en siffra på ett papper i slutändan, det är ju kunskapen man ska använda i arbetslivet, inte examensbeviset.

Jag fick förresten tillbaka min hemtenta och jag hade fått VG. Och jag fick tillbaka min omtenta och jag hade fått G. Så nu är det lugnt inför julen, bara den där korta hemtentauppgiften på tre sidor som ska göras. Jag fick dessutom ett brev av posten idag där det stod att jag blivit antagen till Psykologi A till våren, och jag kände mig lättad när jag öppnade och läste, för det var just vad jag ville läsa! Min plan går i lås.

Min plan ändras hela tiden, det är ett faktum. Just nu består den av att läsa kurser för att i slutändan klassas som allmänbildad. Nu vet jag inte om alllmänbildade personer är något som söks i platsannonserna men någonstans måste jag börja, och en allmänbildning är aldrig fel att ha på visitkortet. Kanske kommer jag läsa Socialpsykologi C en dag i framtiden och därmed få en examen i socialpsykologi, men nu tar jag en paus från det och läser psykologi och sen en gnutta juridik och arbetsrätt.

Imorgon fredag är det julmiddag med de s.k. flickorna.
På lördag är det fest med E & co.
Sen är det söndag.
Annars går mycket tid åt till att tycka om J.

8 Kommentarer

 1. Gnosan

  Okey okey ….jag medger jag har ite läst hela ditt inlägg, bara en liten liten , Pytteliten del.
  Jag kom förbi för att önska dig och de dina en fortsatt trevlig helg
  samt en GOD JUL och ett Gott Nytt studieår! ( ler*)

  Va rädd om dig och dina kära

  Tomten hälsar Ho-ho-Ho

  Kram kram mvh G

  Svara
 2. papelito

  gnosan: d e okej att inte läsa hela inlägg, speciellt eftersom d inte handlar om nåt som gör nån skillnad i världen den här gången :) men d va himlans omtänksamt av dej att önska god jul o sådär.. jag önskar dej dsamma! hoppas du får d myyyysigt! kram!

  Svara
 3. Din fd. Granne

  Papelito! Vaddå de så kallade brudarna? Är de inte brudar? Blandras kanske? Som jag! :D Nu ska jag å och ringa till en kanin!
  Pussen och kramen och klappen o allt d andra!

  Svara
 4. papelito

  min eviga granne: blandras, ja precis, haha :D ..men jag tycker d låter lite bordust o säga ”brudarna”.. men vet inte hur jag ska sammanfatta deras namn annars..hm.. du! jag har försökt ringa t dej men d e bara stopp i luren, va gör du? kram på dej!

  Svara
 5. Gnosan

  Hallå där jag läste hela ditt inlägg om FALUKORVEN och håller med dig!
  Så de så…

  Svara
 6. Gnosan

  Du tror jag är YTlig men si ….där har du fel..;)!
  Gillar dig för din uppriktighet…men ytlig och ”non Observer ” that isn´t me..
  men du vet…Kärt barn har många namn ;)!
  Bara så du vet…, jag tror på tomten!
  Så du e kär …ahhh va gulligt , vet hur det känns för jag är där än..ahhhhh
  ljuva mysterium…
  kram kram mvh Gnosan

  Svara
 7. Gnosan

  fALUKORV…NU E JAG LITE TRAMSIG..MEN …HAR DU SETT ?
  dEN FILMEN ??
  Snälla ….gör inte det….ett traumatiskt 70 tal
  so falukorv, för mig är faktiskt inte gott
  ……………Never ,……..tada da da ……….

  Svara
 8. papelito

  gnosan: falukorv e gott i lagom mängd, men t jul ska d va prinskorv, även om d förmodligen e samma sak fast i annan form.. ytlig, har jag sagt att du e d? *förvirrad* d e över huvud taget svårt o bedöma folk över internet, om man nu ska döma folk alls, verkar dumt o stoppa in folk i fack bara för att.. finns d alltså en film om falukorv från 70talet? finns den o hyra på snuskhyllan i videoaffären?? horribelt! hyr inte den i jul gnosan!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *