Det är mörkt i fönstren

21 december 2005 | Gammelhögen | 4 Kommentarer

Det är den mörkaste dagen på året. Gatlyktorna står där och sprider sitt ljus över den snötäckta cykelbanan medan månen glänser bredvid röken från värmeverkets vita rök. Det är inga bilar. Det är inga cyklar. Inga människor. Universitetsumeå lägger sig återigen i dvala över jul och nyår, alla flyttar hem och lämnar stan i sticket. Jag som sitter kvar och väntar på att få åka hem känner tomheten. Det är mörkt i fönstren och det är tyst i skogen.

Det är alltid lika melankoliskt att åka hem, även om det bara är tillfälligt. Inför sommaren var det verkligen farväl till hemmet, farväl stan, vi ses igen om flera månader. Över jul och nyår handlar det inte om så många veckor men det känns på ett speciellt sätt. Alla har åkt hem och snart är det min tur också, en almanackstermin är över och allt som har hänt passerar nu till historieböckerna. Allt som har sagts, allt som har planerats och tänkts, det är över, finns inte mer än i minnen hos människor som befinner sig på olika platser i landet. Klassen har upplösts, kompisarna har upplösts, gemenskapen finns inte mer. En liten del av den melankoli eller det vemod som jag känner beror på att jag tänker på den dag jag kommer flytta härifrån för gott och aldrig återvända. Jag vet att den dagen kommer, då jag river upp mina trådar från den norrländska marken och flyttar, lämnar några år av studier och galenskaper bakom mig. Den dagen kommer fortare än jag inbillade mig för ett och ett halvt år sedan då jag åkte statoilbil upp hit och förundrades över hur annorlunda och kallt allting var. Jag vet att ett enormt vemod kommer slungas över mig den dagen, och jag kommer sörja allt jag måste lämna. Jag kommer komma ihåg alla jag lärt känna och träffat, universitetet, lägenheten, Ålidhem, älven, Iksu, tvättstugan, Nydalasjön, Svingen. Den dagen kommer tära på mig, jag kommer sjunka ner i ett enormt vemod, och det är tanken på det som gör att jag blir så melankolisk när jag åker hem över julen nu.

Julklapparna är inslagna och väntar på att packas ner i resväskan. Imorgon kväll kör bussen till Sundsvall. Sen blir det nattåg till Hässleholm, där jag får byta innan jag kan åka vidare till Ramlösa station där julen väntar.

Och så skulle jag vilja passa på och önska alla en riktigt God Jul!!

4 Kommentarer

 1. Rita

  Önskar dej åxå en toppen, Jul för dej och hela din familj!

  Svara
 2. E

  Ha nu en super jul och ett riktigt gott nytt år! Vi synes! :)

  Svara
 3. papelito

  e: tack! jag önskar dej oxo god jul o sånt där igen! o hoppas d går bra m flytten när d blir dags! kram

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *