Radio Stella är död

3 april 2006 | Gammelhögen | 2 Kommentarer

Helsingborgs Dagblad låter meddela att Radio Stella har tystnat idag klockan 10.09.

Det stora radiobolaget SBS Radio har segrat och tagit över ännu en del av världen. Utplånat från jordens yta är den lokalproducerade och allmänt omtyckta Radio Stella. Det är med sorg i hjärtat jag som helsingborgare tvingas konstatera att stadens radiokanal inte längre ljuder över Sundets Pärla.

Jag har tidigare skrivit om SBS uppköp av Radio Stella. När köpet först tillkännagavs var det inte säkert vad som skulle hända med radiokanalen, vilket Staffan Rosell, vd för SBS Radio, ger uttryck för. Såhär skrev Helsingborgs Dagblad den 24 februari 2006:

Staffan Rosell berömmer stationens starka position.
— Vi ska försöka behålla greppet, men komplettera med våra centrala resurser. Exakt hur många som blir kvar på Stella kan jag inte säga innan jag mött personalen nästa vecka och de fackliga förhandlingarna är klara. Men det är svårt att ha lönsamhet på lokala stationer.
— Naturligtvis vill vi göra så bra radio som möjligt. Lokal förankring behövs i nyheter och reklam. Men i slutändan handlar det om pengar. I senaste mätningen hade Stella 44.700 lyssnare per dygn, och konkurrenten Radio Rix 55.200. Vi vill vässa kanalen.

Att vässa en kanal, kan vi lära oss, betyder tydligen att släcka ner den och ersätta med skvalmusik direkt från Stockholm. Att vässa är att ta bort det som är lokalproducerat och meningsfullt för lyssnarna och ersätta med sådan skit som vi redan får för mycket av via etermedia. Det gör mig förbannad att man som vd för ett företag inte tar någon som helst hänsyn till omvärlden och vad människorna som drabbas av övergreppen tycker; så länge man kan tjäna pengar på något helgar det tydligen medlen. Att invånarna i flera befolkningsrika kommuner mister sin tillgång till lokal etermedia och att den lilla chans för lokal kultur att komma till tals i medieutbudet som fanns försvinner, är inget man bryr sig om.

När jag har mycket pengar och äger en tidningskoncern, då ska jag köpa upp alla lokaltidningar i landet och lägga ner, för att sedan börja distribuera en fyrsidig nationell blaska med notiser om kändisskvaller som jag sitter och knåpar ihop i vår huvudstad.

Jag hoppas Staffan ”övergreppsmannen” Rosell på SBS Radio skäms över vad han har gjort mot Helsingborg, dess grannstäder och alla invånare. Det tar nog tid innan jag förlåter.

Radio Stellas hemsida 2006-04-03

R.I.P. Radio Stella
Vi saknar dig!

2 Kommentarer

  1. Frk Jonsson

    Det är en hård värld. :(

    Svara
  2. papelito

    jonsson: vart tog respekten för den lilla individen vägen?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *