En förtäckt glaskrossarrevolution

21 maj 2006 | Gammelhögen | 6 Kommentarer

Min dator slutade plötsligt att fungera och går inte att starta och mitt femtonsidors arbete finns där inne, retligt oåtkomligt. Datorexperterna på universitetet har lovat att hjälpa mig att försöka få ut det imorgon.

Idag skiner solen över Tallstad och det är bara knappt två veckor tills jag ska åka hemhem över sommaren. Nästa helg är det brännbolls-vm i staden och det kommer förmodligen att bli lika galet som förra året. Själv ska jag inte spela, eftersom jag nästan hyser agg mot den här otacksamma sporten. Ända sedan första skolåren har brännboll varit ett stadigt inslag i skolgången och det verkar som att sporten är ett av de viktigaste inslagen i skolplanen. ”Barnen skall lära sig spela brännboll,” står det förmodligen minst trettio gånger i läroplanen. Varenda solig idrottslektion var det brännboll, varenda friluftsdag, varenda klassträff. Brännboll, brännboll, brännboll. I det perspektivet ter det sig ganska otroligt att jag faktiskt har flyttat till brännbollens huvudstad och att jag dessutom omnämner spelen nästa helg som något positivt. Men det är något positivt. Det är inte själva sporten som är det positiva dock, utan det som omger den. Studenterna går man/kvinna ur huse för att umgås på gräsängarna och försöka verka intresserade av spelen. Det dricks öl och picknickas och solas och alla är glada. Sedan är det utomhusfest på Fysikgränd på kvällen, en gata i studentghettot Ålidhem. Portarna på cykelgaragen öppnas upp och blir dj-bås, asfalten blir dansgolv och hela gatan blir en mingelplats, större än någon annan mingelplats i stan. Studenterna förflyttar sig från ängarna till gränden för att fira att ett studieår är över och att sommaren anländer.

Men så finns det också baksidan av Fysikgrändsfesten. Som alltid när fylleriet är närvarande gör sig också de galna upptågen påminda, vissa mer galna än andra och några faktiskt rent idiotiska. Det eldas tv-apparater, soffor och diverse bråte som släpas ut ur studentkorridorerna. Förra året sattes det t.o.m. fyr på en bil på området. Ju senare det blir och ju mer den norrländska nattskymningen sänker sig över gränden, ju fullare blir studenterna och ju jobbigare blir det att promenera fram längs mingelgatan. Det luktar eld och det ryker och man känner sig som en boll i ett flipperspel, omkringknuffad av alla fyllon. Det är baksidan av det hela. Men om man går hem i lagom tid slipper man det mesta av det och kan gå och lägga sig och försöka sova med en bild bevarad av en trevlig oorganiserad tillställning utan motsvarighet i någon annan svensk stad. Om man någon gång de närmaste dagarna efter besöker Fysikgränd igen inser man dock snabbt att myten man försöker bevara för sig själv inte håller, för när man hasar sig fram bland drivorna av krossat glas och gamla engångsgrillar och halvbrunna soffor så förstår man vad det är som har hänt. Man förstår att det har varit revolution, en studentrevolution. En gång om året släpper studenterna på sin studieångest och löper amok, kastar flaskor och eldar och grisar ner en hel gård. På Fysikgränd får man göra som man vill en gång om året, och när man måste släppa all ångest som byggts upp under ett helt studieår för att klara av en sommar med hemska sommarjobb, måste man få utlopp för den. Istället för upplopp som i Frankrike ordnar studenterna i Umeå ett glaskrossarparty på en gata i ett studentghetto. En liten förtäckt revolution.

Men det är alltså nästa helg. Däremellan ryms en vardagsvecka och den primära uppgiften för mig blir att lösa datorproblemet.

6 Kommentarer

 1. Gsan

  Märkligt att det ska bli så att den festliga yran går över styr och övergå till enligt mitt tycke vandalism,.jag hörde att det varit ganka livat i Lund mé…brrr*
  Lite som laglöst land….Sänder en hoppfull kram till dig och håller tummarna för att ditt arbete tittar fram imorrn…det lät inget vidare , Fortsatt go sönda mvh G

  Svara
 2. papelito

  gsan: idag är jag glad som en lärka! de fick fram mitt arbete på universitetets datacentral! :D så nu kan jag gå hem och fortsätta skriva.. och så har jag skrivit ut jättemånga sidor från internet som beskriver hur man skruvar sönder sin dator, för jag har letat lite och har mina misstankar om vad problemet kan vara.. så jag ska hem och skruva också.. bara jag får ihop det hela igen sen så..hehe.. och du, inte för länge i solen idag, det är farligt :) kram!

  Svara
 3. Gsan

  Vilken sol? …här är det gråväder…små spridda skurar, en seg vår men syrenerna har börjat blomma! och det är fantastiskt !!

  Skönt att du fick ordning på dina arbeten, hoppas nu du kan pussla samman din egen dator igen, ngt säger mig att det är inte som mekano eller LEGO, men det där fixar du säkert…;)! glöm inte dra ur kontakten först…iiiii, inte bra med stötar.

  Fortsatt glá dag mvh G

  Svara
 4. papelito

  gsan: här har det varit finväder idag, men tyvärr har jag suttit inne hela dan med datoreländet.. och till sist visade det sig att jag inte fick så mycket för det jobbet heller.. det sket sig ganska rejält, kan man säga.. när jag väl hade skruvat av alla 30 skruvar som skulle skruvas av och jag hade pillat av den ena delen efter den andra, då råkade jag pilla sönder just den grejen jag skulle laga.. usch! nu är det inte kul.. i vilken återvinningsbehållare lägger man en dator?? kram på dej!

  Svara
 5. Gsan

  NEEJ !!! luften gick liksom ur mig, men det mååååste finnas en bättre lösning än en återvinningscentral, kanske är det inte så stort fel ändå, prylen som gick sönder kanske kan bytas ut billigar eän du tror, ge inte upp den tanken.

  Järnvägar va tråkigt det är när det blir sådär,..grrrrrr

  Nattens värmeåskväder drog bort och idag är det ”bara” regn, gräset växer , allting är jättegrönt , det är sådär en 11-12 + grader,.. såååå mysigt.
  Slipper vattna rabatten, det sköter sig själv och jag
  tror faktiskt att jag ska investera i blommiga gummistövlar ;)!
  Tjipp o hej leverpastej/ mvh G

  Svara
 6. papelito

  gsan: blommig gummistövlar?? hehe :) men jag tror det är pupulärt, har sett säkert två personer gå runt med det här i stan.. tack för att du tror på att datorproblemet kommer lösas, men själv är jag inte så säker.. har fixat tillbaka grejen som lossnade men är inte säker på om den sitter precis som den ska, men det funkar i alla fall fortfarande inte.. men jag har faktiskt inte gett upp riktigt än, även om jag inte vet vad jag ska ta mig till härnäst.. kram! ps. sommarregn är härligt. ds.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *