Finlandsfärjan

7 maj 2008 | Gammelhögen | 7 Kommentarer

Finlandsfärjan har en något negativ klang. Som gör att man får skämmas lite när man säger att man ska åka med den. Det är spelmaskiner, finsk dansbandsmusik, desperata män i övre medelåldern och fylla. Dekadens helt enkelt. Arbetarklassens förlustelseyacht.

Jag och C åkte finlandsfärjan i veckan som gick. Och jag uppskattade det. Men var det spelmaskinerna? Nej. Den finska dansbandsmusiken? Nej. Även om det är mysigt när människor fattar tag i varandra och hasar sig över dansgolvet i takt till den monotona musiken. Att den är finsk gör dessutom showen lite mer exotisk. Men var det de desperata männen i övre medelåldern då? Knappst. Fyllan? Bara jobbigt när andra människor är fulla och själv är jag det sällan. Så vad var det då jag uppskattade?

Helsingfors. Målet med resan. Gatorna var välfyllda av mössförsedda studenter. Valborg och första maj är studenternas tid i Helsingfors. Intrycket av staden hade förmodligen inte varit det samma om vi hade varit på besök en annan vecka. Att åka gnisslande spårvagn tillsammans med sjungande finnar. Att få sitta på trappan nedanför domkyrkan tillsammans med vindrickande finnar. Att få se dem fira sina studieframgångar. Det förändrade min bild av människorna i landet som ligger långt över havet och inte släpper in några invandrare.

Men båtturen var också okej. Soldäck genom Stockholms skärgård går inte av för hackor, oavsett om det är på dekadensens yacht eller med annat fordon.

7 Kommentarer

 1. C

  Så det var inte utsikten från vår hytt som gjorde resan då? ;)

  Svara
 2. papelito

  c: hehe ;) den var iofs väldigt inspirerande…

  Svara
 3. Lolo

  Värst va du unnar dig och har en massa skoj. Men nu blev jag nyfken, va hade ni för utsikt då? ;) Hoppas allt är bra med dig? Här lever jag livet hemma hos familjen, strålande sol, mamma o pappa som pysslar om en och bästa vännerna i närheten. Kalas!

  Svara
 4. papelito

  lolo: ja, så kan man göra när det är lite att göra i skolan :) låter som att du trivs hemma hos familjen! kram

  Svara
 5. papelito

  lolo: och just det… utsikten ja… det förblir en väl förborgad hemlighet ;)

  Svara
 6. Malin

  nästa gång får du åka till Teeeby!

  Svara
 7. papelito

  malin: teeeby!? aldrig i livet! been there done that! ;)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *