Ett liv, tre världar

14 december 2008 | Gammelhögen | 4 Kommentarer

Olika världar

En halv bassänglängd hade vi bakom oss och det började bli en tävling, sida vid sida. Utan att låtsas om det försökte jag öka takten. Kraftigare simtag. Häftigare andning. Han ökade också takten. Framme vid änden av bassängen fick han innervarv. Jag fick yttervarv när vi vände. Jag lyckades utan att halka efter allt för mycket. Ännu större simtag. Flåsig andhämtning. Försökte undvika att få en kallsup. En snegling i ögonvrån och jag knappade in centimetrar. Blicken fäst i andra änden av bassängen. Nära kramp i vänster vad. Din j***a idiot tänkte jag när vi närmade oss änden. Han försökte trycka ut mig i kanten, så att jag inte skulle kunna vända. Då gav jag honom en elak blick. Men han sa hej. Vi hade pluggat tillsammans i Umeå.

I bland går världarna in i varandra. Min värld i Helsingborg, min Umeåvärld och min Stockholmsvärld. Människor som jag känner från Helsingborg har inte varit i Umeå, människor från Stockholm har inte varit i Helsingborg. Det är olika grupper av människor som ingår i mitt liv, men de finns på olika platser och träffar inte varandra. Inte mer än ibland, som i badhuset när Umeåvärlden kommer simmande in i Stockholmsvärlden.

C brukar säga att vi lever olika liv trots att vi är tillsammans. Så är det kanske. Vi bor ju i olika städer. Så när jag flyttar hem i framtiden, lämnar jag då mitt Stockholmsliv bakom mig och byter liv till Helsingborgsliv? När jag flyttade från Umeå var det så. I dag lever Umeåtiden mest som minne. Emellanåt har jag kontakt med den via mejl, telefon och någon gång ett besök.

Men så finns också gränsöverskridarna. Som mina vänner C och B, inte att förväxla med underbara flickväns-C. De bor i Stockholm men kommer som jag från Helsingborg. De kopplar ihop världarna, skapar en helhet. Det är viktigt med sådana personer, som binder ihop ens liv.

Och i slutändan kommer mitt liv alltid att utgå från Helsingborg. Det är där jag känner mig hemma. Kanske är mina andra liv tillfälliga och kommer att falla i glömska så småningom. Eller så kommer de att leva kvar som minnen. Kanske kommer viktiga personer i dem att på ett eller annat sätt bli en del av mitt Helsingborgsliv. Till dess är det ganska kul när världarna gör sig påminde om varandra.

4 Kommentarer

 1. Agnetha

  God Jul min vän!
  Hoppas du hittar hit till Tallträsket någon dag. Här är så vackert så , kolla på bloggen så får du se!
  Kram!

  Svara
 2. papelito

  agnetha: god jul åt dig också agnethis! absolut att jag hittar till dig någon dag. vi ska diskutera saken snart tror jag. kramar!

  Svara
 3. Nifesoj

  Fint skrivet. Jag har också (precis som de flesta förmodligen) flera olika verkligheter o ibland är det lite klurigt att få ihop pusslet så att det känns som en enhet. Är du i hbg för gott nu redan eller kommer du hit något mer? God jul o gott nytt år, allt det bästa! O ja C o B är allt bra dom =) /Josefin

  Svara
 4. papelito

  nifesoj: jag är i hbg till den 19e januari, då är det sthlm en månad, sen hbg igen, sen vet jag inte riktigt, har fyra veckor kvar på terminen uppe i sthlm innan sommaren. gott nytt år till dig oxå! kram

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *