Handlingsplan: lös det själv

22 september 2009 | Journalistik, Vara människa | 6 Kommentarer

090922

Arbetsförmedlingen har utarbetat en handlingsplan för min arbetslöshet. Den avslutande sammanfattningen konstaterar:

”Af gör bedömningen att Patrik komer(!) att finna en lösning på sin situation förutsatt ett fortsatt agerande asmt(!) att inga begränsningar görs i det geografiska och/eller yrkesmässiga.”

Vid mitt besök på arbetsförmedlingen konstateras alltså att jag själv kommer att ta mig ur arbetslösheten. Det betyder med andra ord att arbetsförmedlingen inte kommer att försöka göra det åt mig, genom att komma med tips, förslag, goda råd eller liknande.

Men för att jag ska lösa min situation, krävs att 1) jag fortsätter söka jobb, naturligtvis, 2) jag söker jobb från Abisko till Ystad, kanske till och med längre norr- eller söderut och 3) att jag inte envisas så förbannat med att vilja bli journalist.

Det betyder i andra ordalag att jag ska 1) låta bli att bli deprimerad och passiv, 2) ge upp min favorithemstad och 3) hellre praktisera i en skobutik än att försöka göra verklighet att mina drömmar som redan är på väg att slå in.

I brist på handlingsplan som verkligen bidrar till min karriärutveckling har jag därför tagit mig friheten att skriva en egen:

”Patrik gör bedömningen att Arbetsförmedlingen inte kommer att finna en lösning på hans situation, förutsatt att de fortsätter att hänvisa honom till praktik- och jobbsökande som inte stämmer överens med vad han vill med sitt liv och vad han vill kämpa för. Han tar därför saken i egna händer.”

Efter att ha varit officiellt arbetslös i 22 dagar kan jag konstatera att jag har jobbat 7 dagar på Systembolaget och 4 dagar på HD. Jag har haft tur att det har funnits jobb åt mig. Med den turen kan jag också kosta på mig att inte följa arbetsförmedlingens handlingsplan om att söka praktik i butiker, och i stället ta sikte på min dröm, att bli heltidsjournalist.

Tänk om förmedlingen hade kunnat uppmuntra till denna kämparanda hos andra?

6 Kommentarer

 1. Carro

  Hej Patrik, förutom att arbetsförmedlingen rent av suger, så hoppas jag att allt är bra med dig och C. Jag studerar en distanskurs på heltid, men nästa år på våren dessutom, så är det väl jag som tvingas gå till arbetsförmedlingen och vara med om liknande saker som du. Jag får ångest.

  Kram, en rosa!

  Svara
 2. Agnetha

  För det är ångest, tvång och höstsäsong,
  och ekonomisk undergång.
  Varje hinder är så tåligt och robust;
  så det är ingen som har lust.

  Svara
 3. papelito

  Carro: Kul att du fortsätter plugga, mindre kul att du kommer bli färdigpluggad snart :) Men vet du vad, om man bara tror att man kommer att lyckas och kämpar för att göra det, så är man en bra bit på väg. kram :)

  Agnetha: Just! :)

  Svara
 4. The devil's lawyer

  Några kommentarer. Reglerna att du ska söka arbete i hela landet är a-kassans regler och i förlängningen är det riksdagen som fattat dessa. Har man inte a-kassa kan ingen tvinga dig att söka arbete i Kiruna då Arbetsförmedlingen inte är en ”tvångsmyndighet” ingen, (förutom soc) tvingar dig att skriva in dig på Arbetsförmedlingen om man inte uppbär a-kassa. Därmed är det a-kassan och majoriteten i riksdagen som ska stå till svars för dessa regler.

  Det som är Arbetsfömedlingens brist är att man misslyckats att anpassa verksamheten till högutbildade. Det har dock funnits satsningar, för några år sedan fanns ”akademikerjobben”, tyvärr väldigt misslyckade. Det togs nog max 5 beslut i hela landet. Men en liknande satsning som slår bättre ut är nog viktig för att få förtroende hos hela befolkningen. Å andra sidan tror jag att en välutbildad journalist inte behöver lika mycket hjälp att söka arbete jämfört med en lagerknegare som hoppade av skolan i högstadiet.

  Tyvärr är det mycket hjälp till självhjälp har man mellan 150-400 sökande så räcker tyvärr inte tiden till till sånt som man vill ha hjälp med. Diskussion om hur man ska söka arbete och vilka vägar man ska gå. Det ultimata hade varit om maxgränsen varit 50-60 pers/handläggare, då hade handläggaren kunnat göra en skillnad istället för att vara administratör och skriva meningslösa handlingsplaner. Däremot tror jag coachningen kan hjälpa folk att hitta motivationen och drivkraften.

  Arbetsförmedlingen är väldigt politiskt styrd verksamhet, eftersom arbetslösheten är den viktigaste frågan när allmänna val ska göras. Politikerna lägger ”krav” som Arbetsförmedlingen måste följa, oavsett vad generaldirektör, chefer eller handläggare tycker.

  Däremot är det viktigt att ge de arbetssökande ett värdigt och serviceinriktat bemötande. Vilket inte alltid görs. Tyvärr.
  Ett försök till nyans…

  Svara
 5. papelito

  The Devil’s lawyer: Tack för nyanserandet, det kan behövas här i bland. Din fakta och ditt argumenterande har jag inget att anmärka på. Problemet, som uppbenbarligen både du och jag ser det, är att en handläggare som pratar en halvtimme eller trekvart med en arbetssökande inte riktigt hinner sätta sig in i den arbetssökandes situation. Jag vänder mig inte till arbetsförmedlingen för att få a-kassa. Jag vänder mig dit för att få stöd och tips på vägen att bli yrkesverksam journalist. Det arbetsförmedlingen vill hjälpa mig med i detta fall är att skaffa praktikplats eller jobb, vilket som helst. För mig är det inte aktuellt med vilken praktikplats eller vilket jobb som helst. Precis som du skriver lyckas arbetsförmedlingen inte anpassa sitt arbetssätt till de som själva har en strävan att nå någon särskild stans. Samma mall passar inte alla.

  Svara
 6. Pappalito

  Hej Patrik. Hittade hitt efter ett feltryck i webbläsaren. Ser att du är arbetslös som många av oss är. Jag har gått arbetslös sedan sommaren 08 och inte många ljuspunkter sedan dess.

  Handlingsplaner fungerar överhuvud taget inte i dagsläget, extra resurser sätts bara in när individen kommit till botten. Tråkigt men sant. Tog mig över ett år innan jag fick i gång ett samarbete med Arbetspsykologen på AF.

  Hoppas det reder sig för dig och allt annat än praktiksökande är en bra utväg.

  Lycka till med journalist vägen

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *