Karneval i Örkelljunga

30 november 2009 | Journalistik, Vara människa | 0 Kommentarer

091130

Det finns några tillfällen då dagstidningarna fylls av samma artiklar och reportage över hela landet. Det är skolstart och skolavslutning. Och så är det julskyltning. I helgen förvandlades redaktionen på HD till en hel fabrik för bevakning av julskyltningar. Från Båstad i norr till Landskrona i söder. Från Höganäs i väst till Örkelljunga i öst.

Jag fick äran att bevaka julskyltningarna i Båstad, Örkelljunga och Bjuv. Att skriva tre artiklar om samma sak kräver sin tankekraft. Efter att ha använt orden ”jul”, ”glögg” och ”ljus” ett antal gånger måste det till något nytt.

I Örkelljunga var det premiär för tomteparaden. De utklädda tomtarna var inte så många, men kommunens invånarantal till trots hade de lyckats skrapa ihop en del människor som i alla fall var beredda att gå civilklätt i paraden.

Som tidningens reporter och fotograf är det alltid en utmaning att göra något bra av en sådan situation. Resultatet blir sällan ett mästerverk, men det fångar ändå en liten del av den svenska vardagen, som inte alltid är så extravagant. Julskyltning i Örkelljunga är inte lika pompöst som karneval i Rio. Men för Örkelljungaborna är den förmodligen viktigare.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *