Håller julen stången

19 november 2009 | Vara människa | 0 Kommentarer

091119

Huka er medborgare. Nu drar juleljustiden snart in över landet.

Den lägrar sina adventsstjärnor, sina glöggrussin och sina svettiga vintermössor lite varstans – i fönstret, under soffan och i övervarma och överbefolkade julshoppingbutiker. Men kompanjon N rapporterar från köpcentrumets vindpinade asfaltsparkering en sen kväll att julgranen har fallit i senaste stormen. Så än har julen inte segrat. Den slitande höststormen håller den stången ytterligare några dagar.

Jag hälsade på i Umeå för någon vecka sedan. Det kändes som hemma. Två och ett halvt år är tydligen vad som behövs för att man ska känna sig hemma.

När jag bodde där var livet mycket hårdare. Femton minusgrader fick värmeverket att pumpa vita bollar upp mot den stjärnklara svarthimlen för att hålla liv i staden åtminstone inomhus. Huttrande klädde jag på mig allt jag ägde för att vandra mellan tallar och snödrivor för att ta mig någonstans, kanske till universitetet, kanske till bussen eller till träningskomplexet.

I Helsingborg är livet inte lika hårt, men ändå hårt på ett annat sätt. Fem grader varmt förfryser inte fötter lika fort. Däremot är det helmulet alltid, blåsigt jämt, blött för det mesta och alltid dystert. Norrland var inte dystert. Där var det vitt och ljust, trots det kompakta Norra kvarken-mörkret. Med en tjock jacka klarade man av det.

Men här i Helsingborg, här hjälper det inte med en tjock jacka, för det är fortfarande lika mulet, blåsigt och blött. Och inget sakta snöfall med stora flingor i en vindstilla natt. I stället ligger den smetiga röken från värmeverket som ett oregelbundet horisontellt streck i vinden.

Det är väl därför man tänder juleljus och bakar pepparkakor, dricker sig full på glögg och lyssnar på O helga natt hela natten. Men när Jag såg mamma kyssa tomten tränger igenom vintermössan i ytterligare en presentbutik med onödiga-saker-som-man-kan-köpa-om-man-inte-har-en-aning-om-vad-man-ska-ge-i-julklapp-men-har-en-del-pengar-över, då är det INTE lindring, då är det bara att spä på med mer mulet väder.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *