Landet som försvann

10 november 2009 | Vara människa | 0 Kommentarer

091109

När Berlinmuren föll upphörde östtyskarnas land att existera. De var inte längre instängda bakom järnridån, epicentrum för det kalla kriget. De förutsättningar de hade haft gemensamt, som hade dikterat deras liv, fanns inte längre. Ingen avlyssning, ingen parti-tv, inga gränskontroller och inget Moskva. Anhängare till kommunistpartiet såg sina befogenheter försvinna över en natt. Jag undrar hur det känns när det land man bor i försvinner.

Om Kalles kaviar inte finns längre och om tevekanalerna lägger ner. Kommer du ihåg smaken av knäckebröd och kaviar? Det smakade salt och havsaktigt men ganska sött. Tittade du på Tjugofyra karat och Bingolotto? Folk som ringde in och pratade med Loket, vann glasögon och kattmat. Minns du när du sjöng Idas sommarvisa på skolavslutningen i mellanstadiet? Eller när du pluggade natt och dag inför matteprovet i algebra och fick MVG?

Minnena är allt du har. Sverige finns inte längre. Kaviarn säljs inte längre. SVT har lagt ner. Idas sommarvisa passade inte in i det nya samhället. Ditt MVG betyder inget för betygen är förlegade, tillhör ett annat sätt att mäta. Ett sätt som vi inte använder längre.

Om Sverige försvinner över en natt kan vi fortsätta att prata om det, men bara som ett minne. Vi kan inte köpa Kalles, titta på Stjärnor på slottet, gråta på en skolavslutning med Den sommartid nu kommer eller visa upp våra betyg längre. Allt det som var Sverige är borta, passé, bortrensat, nerlagt.

När Berlinmuren föll för tjugo år sedan försvann DDR. Sovjet drog tillbaka sitt revir, lämnade Östeuropa åt väst, lät skolungdomar plugga engelska i stället för ryska. Jag undrar hur det kändes.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *