Jag lämnar Söder

30 januari 2010 | Vara människa | 3 Kommentarer

100130

I dag var sista dagen på Systembolaget, nu gäller heltid som reporter i Båstad till och med augusti. Jag reser en gravsten och rekapitulerar några tankar jag hade strax före jul om stadsdelen som bolaget ska flytta från:

Det är eftermiddag på Söder i Helsingborg. De gröna bussarna rusar mellan fasaderna och inne på den lokala Ica-butiken är det som vanligt kö till kassorna. Jag står med min Risifrutti och sju personer framför mig, ivrig att få betala och komma därifrån, för att njuta av resten av min lunchrast. Men innan man kommer fram till kassan på Söder i Helsingborg kan många gröna bussar passera på gatan utanför.

En äldre man glömmer nästan sitt adventsljus som han nyss köpt. Kassörskan påminner honom och han säger ”haha, ja, just det, oj som det kan gå, tack.”

En kvinna pratar med kassörskan. ”Ja du vet jag har inte haft kontakt med henne på flera år och så knackade hon på min dörr. Nu vet jag knappt om jag ska köpa Ballerina eller en vetelängd. Och det här vädret vi har, i går var det regn, i dag är det sol. Men man ska inte klaga. Pensionen kom ju i dag så nu kan jag bjuda.”

Samma man som nästan glömde adventsljuset kommer tillbaka. ”Jag hade den här när jag betalade ju, har ni inte sett den? Min plånbok måste vara här.” Och så visar det sig efter en stunds allmän förvirring att plånboken ligger i hans bakficka.

En medelålders kvinna kör sin kundvagn rakt in i en betongvägg. ”Ojoj,” säger kassörskan och skakar på huvudet samtidigt som jag drar mitt kontokort i kortläsaren.

Söder i Helsingborg är en egen liten värld. När Systembolaget där jag jobbar ska flytta från stadsdelen tycker många att det är för jäkligt. För när butiken stänger kommer söderborna att behöva ta sig en kilometer norrut, till det andra Systembolaget. De behöver alltså ta sig UTANFÖR Söder.

Som en stad i staden, så skulle man kunna beskriva Söder. Det är fullt möjligt att leva sitt liv utan att behöva kliva på någon grön buss och åka därifrån.

Det är därför tanterna pratar som i en lanthandel när de går på Ica. Och det är därför man tillåts krocka sin kundvagn med en betongvägg. För det som händer på Söder, stannar på Söder, här kan man vara sig själv lite mer.

3 Kommentarer

 1. C

  Så klokrent! Verkligen hämtat från verklighetens Söder :)

  Svara
 2. papelito

  C: Det är tråkigt att lämna det, för visst händer det konstiga saker i Båstad också, men det är helt andra saker.

  Svara
 3. C

  Men, bara för att du slutar jobba på Söder så betyder ju det inte att du måste sluta besöka Söder! :)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *