Ett nytt namn

24 januari 2019 | Vara människa | 0 Kommentarer

Det finns dagar då det händer väldigt lite. Så finns det dagar då det händer väldigt mycket.

Förra veckan hade frun och jag en dag då det hände lite extra.

Vi har båda varit överens om att den skulle komma, men vägen dit har varit lång. Mycket längre än någon av oss tänkte. Jag vet inte vad vi ska skylla på, men det har hela tiden framstått som ett enormt beslut med enorma konsekvenser. Därför bör det inte hastas fram.

Jag pratar om att byta efternamn.

Till något gemensamt. Något som visar att vi hänger ihop. Något som särskiljer oss från andra.

Men inte bara det. En av anledningarna till att det har tagit sådan tid är att vi har haft en diger kravlista. Som att namnet ska kännas som oss. Som att det ska kännas som ett riktigt efternamn och inte som ett sånt där konstigt och glättigt som låter påhittat. Som att det ska fungera hyfsat på engelska. Vara förhållandevis kort. Ha en begynnelsebokstav som kommer tidigt i alfabetet. Och inte rimma på något obscent så att vår ätt kommer vara dömd till evig mobbning i skolan.

Några av de där kraven kan ju låta lite töntiga. Att ha ett efternamn som börjar på en tidig begynnelsebokstav till exempel. Men det handlar inte bara om att bli uppropad först vid närvarokontroller, utan också om affärsplanering. Ni kommer kanske ihåg att jag skriver en roman. Och när en dröm om att bli storsäljande författare. För att lyckas med det är det viktigt att komma tidigt i alfabetet. Det är åtminstone min slutsats efter att ha granskat ganska många bokhyllor. Vår egen till exempel. Jag lovar att alfabetets tio första bokstäver sträcker sig över två tredjedelar av titlarna. Medan alfabetets sista 19 bara står för en tredjedel. Tidig begynnelsebokstav ger kassaklirr.

Men med en så diger kravlista har vi inte lyckats hela vägen. Det där med begynnelsebokstaven är en sak som vi fick lägga åt sidan till slut. Den ensam ansvarar förmodligen för att beslutet tog ett halvår längre tid. Men någonstans får man dra gränsen och hantera de förslag man har. Annars, ge oss tio år till så hade vi kanske hittat ett ännu bättre.

Så förra veckan slängde vi alla alternativa namn vi har brottats med, skrev ut Skatteverkets blankett, fyllde i vårt nya efternamn, frankerade och skickade iväg. Nu ligger det och väntar på ett statligt skrivbord och ett godkännande.

Vad det blir?

Bra fråga.

Den kommer jag inte att svara på.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *