800 ord om dagen

16 mars 2020 | Skriva | 0 Kommentarer

Alla som vill få något gjort måste ha en taktik. Så även författare. Det svåraste som finns med att skriva, det är att faktiskt sätta sig ner och göra det.

Min första taktik bestod av att skriva när jag känner för det. Det är en dålig taktik. Andan faller inte på. Skrivande och anda har inget gemensamt. Inte heller har skrivande och inspiration något gemensamt. Väntar man på anda och inspiration blir inget gjort.

Min andra taktik bestod av att reservera tid. Jag reserverade tisdagskvällar och söndagar, stora sjok av timmar då jag inte fick göra något annat. Men när tisdagen och söndagen närmade sig var det med en gnagande oro. Jag skulle försaka så mycket annat. Särskilt eftersom jag skulle sitta flera timmar. Till sist kändes det så jobbigt att jag struntade i det.

Den handlar om små stunder varje dag. Oavsett dag, oavsett årstid.

Min nya taktik är annorlunda. Den väntar inte på anda eller specifika dagar. Den handlar om små stunder varje dag. Oavsett dag, oavsett årstid.

Insikten kom när jag gjorde ett annat projekt. Jag hade läst i en skrivbok att det var en bra idé att sammanfatta varje dag genom att beskriva hur det är att leva just denna dag. Det gjorde jag. Det tar bara några minuter och blir några rader. Men när året hade gått satt jag med 100 sidor text och inte en enda gång hade det känts ansträngande. Då slog det mig. Jag måste skriva lite och varje dag.

Nu skriver jag 800 ord om dagen. Det är inte mycket. Inte heller lite. Faktum är att det är alldeles lagom. Det är tillräckligt kort för att det ska gå att klämma in varje dag. Det är tillräckligt långt för att jag ska hinna utveckla en scen.

Det tar mig oftast en halvtimme, i bland mer. I bland händer det att jag tappar bort antalet ord och skriver mer. Men när det känns som roligast, då slutar jag. Jag skriver aldrig mer än 800. Det är ju precis den känslan jag vill åt, av att det är lätt och att det känns roligt.

Det har gått fyra veckor med min nya taktik. 800 ord om dagen ger en roman på fyra månader. Jag har läst att Hemingway hade en liknande taktik. Bara det är värt något.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *