Lokalreporterns jakt på nyheter

100108

En jäkla dag på redaktionen. Så kan fredagen sammanfattas.

Det började redan på förmiddagen. Långt in på slingriga och hala skogsvägar mötte jag fotografen från Ängelholm. Vi skulle fånga några skidåkare i det nypreparerade skidspåret. Fingrarna stelnade direkt utanför bilen, fötterna likaså. Från munnen steg vit dimma medan solen strilade mellan granarna.

Men det enda vi såg av skidåkare var deras spår. Inte ett enda tecken på något som rörde sig i skogen förutom en grupp småfåglar i en buske. Tomhänta fick vi leta efter andra idéer att fylla tidningen med.

Halvvägs ner längs småvägarna hittade vi några pulkaåkare. Pulkavinkeln har verkligen gjorts tusentals gånger. Glada barn som åker pulka, hur berättar man det på ett spännande sätt? Svaret är att det är väldigt svårt. Med frysande kulspetspennor lyckades jag fånga deras namn och skrev ihop något om att det är gulddagar för pulkaåkare.

Och så fick jag låna en stjärtlapp av en grillande familj och provade på själv, med resultatet att jackan skrapade upp hälften av snön i backen in under kläderna. Så med minusgradiga kallingar körde jag tillbaka till redaktionen med några namn nerkrafsade på ett A6-block. Inget som vinner priser.

Nu var det nästan panik. Tidningssidorna skulle fyllas, inte bara i morgon utan även inför söndag och måndag. Några telefonsamtal på saker som låg och väntade på skrivbordet. Inga svar. Därför inga jobb som kan göras. Så när telefonen ringde med ett tips till enda kollegan vid skrivbordet intill ryckte han snabbt ut till hungrande fåglar vid stranden.

Efter att ha försökt komma därifrån ringde han tillbaka till mig på redaktionen. Han hade fastnat med bilen nedanför en isig och såphal backe. Jag fixade ett nummer till en bärgningsfirma som fick dra upp honom därifrån. Och tyvärr lyckades han aldrig hitta fåglarna, som förmodligen hade gett sig av på jakt efter mat någon annanstans.

Så nu ska jag upp på åsen på söndag igen för att leta skidåkare. På med dubbla raggsockor och fullt av pennor innanför vantar och i armveck. Stora journalistpriset, here I come!

(Bilden är tagen på Vallåsen, de skånska fjällen, där jag åkte skidor med min bror och två av hans kompisar förra helgen.)

7 Kommentarer

 1. C

  Du lär nog hitta skidåkarna i skogen på söndag för tidningen har skidåkning som tips i kalendern i dagens upplaga!:)

  Svara
 2. papelito

  C: Har de? Vad konstigt ;)

  Svara
 3. C

  Hihi, är det du som ligger bakom ”tipset” mån tro?!

  Svara
 4. papelito

  C: Det kanske det kan vara kanske :)

  Svara
 5. C

  Hoppas du hittade några skidåkare i skogen igår…för det fanns inga skidåkare i tidningen idag (Bortsett från Anja Pärsson, för det var väl inte den skidåkaren ni jagade på Hallandsåsen väl?!)

  Svara
 6. papelito

  C: Skidåkarna trivs bara på fjällsidorna, Båstadsidorna. Anja var inte på åsen vad jag vet. Hon åkte hur som helst inte längdskidor. Hon tävlade säkert på Vallåsen inför någon stor tävling.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *